Atnaujintas 2003 m. sausio 17 d.
Nr.5
(1109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Didžioji visuomeninio kapitalo puoselėtoja

Kunigai Kęstutis Brilius, MIC, (kairėje) ir Vytautas Insoda (dešinėje) bei “Dienos namų” direktorė Kristina Bondareva ir choro “Lakštingėlė” vadovė Janina Adamonytė

Valdžiai gali priešintis tik gausi bendruomenė

Praėjusių metų pabaigoje, gruodžio 29 dieną, Alytaus “Dienos namų” bendruomenė pakvietė miestelėnus į savivaldybės salę rimto būties apmąstymo valanda baigti Kalėdų švenčių.
Skamba dangaus sidabriniai varpeliai. Baltų laukų baltu taku atskuba Naujieji metai. „Teprisipildo jie šviesos, ramybės, prasmingų darbų“, - gausiai susirinkusiems miesto žmonėms vadovų vardu linkėjo Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Elvyra Aleknavičienė. Vilniaus Švč.M.Marijos Nekaltojo prasidėjimo parapijos klebonas kun.Kęstutis Brilius, MIC, prieš leisdamasis į gilius filosofinius apmąstymus, primena, kad Bažnyčia - tai laisvai susibūrusių, pakrikštytų ir pagal Kristaus mokymą gyvenančių žmonių bendruomenė. Susibūrusi be prievartos, be iš valdžios aukštybių nuleistų įsakymų. Tai tikrosios demokratijos pamatas. Anot lektoriaus, po dvylikos laisvės metų mūsų tautiečiai sutriko, nusivylė. Vieni staiga tapo milijonieriais, kiti apšepę rausiasi šiukšlių konteineriuose. Išgelbėti mus gali tik visuomeninis kapitalas - nesavanaudiškas žodinis įsipareigojimas vienas kitam. Be valdžios nurodymų.
Sociologai teigia, kad fašizmas ir komunizmas suluošino žmones morališkai - šie nesusikalba, priklauso nuo valdžios, nuo mafijos. Patepsi bosą - kažką gausi. Neužkabinsi vadovo - ramiai sėdėsi kėdėje. Vadinasi, esame patekę į valdžios įtaigą. Lektorius pabrėžė, kad visuomeninis kapitalas yra dviejų rūšių: telkiamasis (kai žmonės buriasi į bendruomenes pagal pomėgius) ir jungiamasis (kai bendrą kalbą randa įvairių pomėgių bendruomenės). Kuo gausesnė bendruomenė, tuo stipriau gali priešintis valdžios prievartai. Argi patiks valdžios atstovui, jeigu prie jo kabineto durų ateis keli šimtai bendruomenės narių ir pasakys: “Šito daryti neleisim”.

Jungiamojo visuomeninio kapitalo pavyzdžiai

Pagrindinė visuomeninio kapitalo ląstelė yra šeima. Ji susieta dvasiniais ryšiais, kur vienas kitą gerbti yra įsipareigoję žodžiu. Didžioji visuomeninio kapitalo puoselėtoja yra Bažnyčia, nes ji orientuota į kiekvieną žmogų. Kun. K.Briliaus nuomone, demokratiją galima suformuoti per šešis mėnesius, ekonomiką sutvarkyti - per šešerius metus, o visuomeninį kapitalą sukurti - per šešis dešimtmečius. Informacinę visuomenę gal ir sukursime netrukus, bet kad prie kompiuterio sėdintysis milijonų neišpumpuotų į Afriką, prireiks daug metų. Tad spaudyti kompiuterio mygtukus turės labai sąžiningas, nesavanaudis žmogus.
Vėliau svečias, turintis surinkęs vietinės spaudos straipsnių, pasidžiaugė, kad visuomeninis kapitalas kaupiamas ir Alytaus mieste bei rajone. Iš Simno specialiosios internatinės mokyklos geradariams rėmėjams skrieja padėkos laiškai į Vokietiją, Norvegiją. Jau ketvirtus metus Alytaus Jotvingių gimnazijoje prieš Kalėdas rengiama Gerumo šventė, į kurią mokyklos bendruomenė pakviečia atvykti dešimt pačių nuoširdžiausių, geriausių, pareigingiausių Alytaus miesto žmonių, išrinktų pagal moksleivių apklausas. Tai jungiamasis visuomeninis kapitalas, tai ryšiai, saugantys nuo nesąžiningumo. Ministerija nerašo potvarkių gerumui, atjautai puoselėti, o štai Jotvingių gimnazija, sukūrusi Gerumo šventės tradiciją, ateityje viliasi sukurti simbolinį Gerumo klubą iš atrinktų geriausių miesto žmonių. Tokių pavyzdžių Alytuje lektorius matė ir daugiau. Anot jo, pasaulyje formuojasi globalinės struktūros, o štai gerumas, širdies balsas - tai tikrosios laisvės ženklas. Svečias kvietė bendruomenes kurti altruizmo pagrindu.
Susirinkusiems alytiškiams Kalėdų giesmes giedojo Muzikos mokyklos choro studija “Lakštingėlė”, vadovaujama mokytojos ekspertės Janinos Adamonytės. Tyrais vaikiškais balsais atliekami kompozitorių J.Naujalio, A.Žilio, F.Gruberio, L.Lapkauskaitės ir kitų kūriniai pripildė klausytojų širdis kalėdinio džiaugsmo bei ramybės.
Dekanas kun. Vytautas Insoda ir “Dienos namų” direktorė Kristina Bondareva svečią, choristus ir jų vadovę pamalonino nuoširdžiais padėkos žodžiais ir suvenyrais.
Renginį rėmė ir organizavo Alytaus dekanatas, miesto savivaldybė ir VšĮ “Dienos namai”.

Bronislava Tamulynienė
Alytus

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija