Atnaujintas 2003 m. sausio 24 d.
Nr.7
(1111)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Ora et labora
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Gyvenimas be svaigulio

Praėjusių metų pabaigoje Šiaulių katalikiškoje „Sandoros“ pagrindinėje mokykloje vyko konferencija-seminaras „Džiaugsmas be svaigulio“, surengtas Šiaulių vyskupijos, Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdžio ir Švietimo skyriaus. Konferencija orientuota į mūsų ateitį – jaunimą, buvo tariamasi, ką daryti, kad jaunuoliai užaugtų ir subręstų dori, tvirti, mokantys kurti, nepasiduodantys pražūtingų jėgų įtakai, buvo keičiamasi mintimis, kaip padėti ne tik vaikams, bet ir jų tėvams.
Daugelis pranešėjų priminė seną tiesą, kuri buvo itin vertinama prieškario Lietuvoje: auklėtiniams (vaikams) įspūdį daro tik toks auklėtojas (tėvas ar motina), kurio kalbos nesiskiria nuo darbų. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis sakė: „Šiluvos atlaiduose Dievo akivaizdoje nusprendžiau visiškai nevartoti alkoholio ir jau 25 metai, kai dėl to neturėjau nė vieno sunkaus akimirksnio. Daug džiaugsmo teikia, kai į visus įvykius gali žvelgti blaiviai, kai gali tiesiai atviromis akimis žvelgti į kiekvieną žmogų ir jį vertinti, priimti tokį, koks jis yra, jo neteisti, bet mylėti ir trokšti, kad ir jis mylėtų. Einant tuo keliu reikia tvirtos valios, bet kito kelio nėra. Dievo malonei padedant reikia pačiam skintis kelią į tobulumo aukštumas, mąstant apie tautos gerovę, šeimų laimę, kiekvieno žmogaus gyvenimo džiaugsmą, eiti tikruoju brandumo keliu. Valingas nusiteikimas – to džiaugsmo pradžia. Kai žmonėse matome mažai džiaugsmo, suvokiame, kad jie neatspindi tikrojo Dievo paveikslo. Kai žmonės spinduliuoja džiaugsmu, suprantame, kad jie giliai pasinėrę į Dievo meilės vandenyno paslaptis. Tai – tikrasis grožis, silpnybės, klaidos, neištikimybės kelias negali būti geras, teikti tyrojo džiaugsmo. To kelio galime išvengti tik meile, nuoširdžiu bendravimu su Dievu ir žmonėmis“.


Apie atstatomą Prisikėlimo bažnyčią

Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios Atstatymo vykdomojo komiteto pirmininkas - Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, pavaduotojas - klebonas dekanas kun. Vytautas Grigaravičius, oficialus atstatomos bažnyčios globėjas - Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus. Projektą koreguoja architektūros daktaras Algimantas Sprindys. Bažnyčiai atstatyti jau sunaudota 4,5 mln. Lt. Reikia dar ne mažiau kaip aštuonių milijonų. Šios statybos pabaiga simbolizuoja pasaulio lietuvių vienybę.


Šiluvos dvasinis centras šįmet švęs įkurtuves

Šiluvos parapijai ir visai Kauno arkivyskupijai šie metai bus ypatingi. Rugsėjo mėnesį numatyta užbaigti pernai pradėtą Šiluvos dvasinio centro statybą. Įkurti Šiluvoje dvasinį centrą - seniai brandintas Kauno arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus sumanymas. Šis Žemaitijos miestelis dvasiniam centrui pasirinktas dėl kelių priežasčių. Visų pirma Šiluva yra svarbiausia Švenčiausiosios Mergelės Marijos apsireiškimo vieta, plačiai garsėjanti Šilinės atlaidais, ją lanko labai daug tikinčiųjų iš visos Lietuvos ir užsienio. Pastatytas Dvasinis centras geriau reprezentuos Lietuvą pasaulio piligrimams. Maldininkai, norintys ilgiau pabūti šioje šventoje vietoje, vasaros mėnesiais galės apsistoti Dvasiniame centre, nors tai ir nėra svarbiausia būsimo pastato paskirtis.


Ukrainiečiai tiesia ranką Estijos lietuviams

Lietuvos Respublikos ambasadoje Estijoje. Iš kairės: kun. Pavlo Jachimecas, OSBM, Lietuvos Respublikos ambasadorius Estijoje Antanas Vinkus, dr. Aldona Vasiliauskienė ir ukrainiečių bendruomenės Estijoje atstovai: Anatolijus Liutiukas ir Orestas Bodnaras

Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčią, kurios parapijiečiai – daugiausia ukrainiečiai, aptarnauja tėvai bazilijonai (tai Rytų apeigų katalikų arba graikų apeigų katalikų vienuoliai). Švč. Trejybės bažnyčia tikintiesiems buvo sugrąžinta 1991 metais ir nuo tų metų joje klebonu dirba kun. Pavlo Jachimecas, OSBM (Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino vienuolis). Kun. Pavlo aptarnauja ir Estijoje gyvenančius Rytų apeigų katalikus. Kaip Lietuvoje, taip ir Estijoje Rytų apeigų katalikai turi tik vieną bažnyčią. Į Talino senamiestyje po 2000-ųjų gaisro atstatytoje nedidelėje Dievo Motinos Trirankės (visų nekaltai nukentėjusiųjų globėjos) bažnyčioje vykstančias šv. Mišias tikintieji atvyksta ir iš aplinkinių miestų. Pas tolimesnių vietovių tikinčiuosius kunigas nuvažiuoja ir šv. Mišias aukoja butuose.
2003 m. sausio 6–10 d. pastoracinės kalėdinės kelionės po Estijos Respubliką metu kun. P.Jachimecas šv. Mišias aukojo Taline, Rakverėje, Jihvoje, Pilvoje, Saverne. Be to, šventino butus, lankė ligonius namuose bei ligoninėse, teikė ir kitokią dvasinę pagalbą. Penkių dienų pastoracinę kelionę po Estiją kun. P.Jachimecas baigė vizitu pas Lietuvos Respublikos ambasadorių Estijoje Antaną Vinkų. Jis yra gydytojas, Lietuvoje užėmęs atsakingus postus: ne kartą buvęs sveikatos apsaugos viceministru, ministru, Vilniaus universiteto Santariškių ligoninės klinikų generaliniu direktoriumi. Per šias Kalėdas jis minėjo 60 metų jubiliejų.