Atnaujintas 2003 m. sausio 24 d.
Nr.7
(1111)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Ora et labora
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Apie atstatomą Prisikėlimo bažnyčią

Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios Atstatymo vykdomojo komiteto pirmininkas - Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, pavaduotojas - klebonas dekanas kun. Vytautas Grigaravičius, oficialus atstatomos bažnyčios globėjas - Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus. Projektą koreguoja architektūros daktaras Algimantas Sprindys. Bažnyčiai atstatyti jau sunaudota 4,5 mln. Lt. Reikia dar ne mažiau kaip aštuonių milijonų. Šios statybos pabaiga simbolizuoja pasaulio lietuvių vienybę.
Sausio 10-ąją vyko Atstatymo vykdomojo komiteto posėdis, kuriame aptarta Paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios 2002 metų finansinė ataskaita, aptarta atliktų darbų kokybė. Išryškėjo „Kaustos“ atliktų darbų brokas, todėl J.Didžbaliui pavesta sudaryti komisiją ir nustatyti priežastis.
1988 metais, prasidėjus tautiniam Atgimimui, bažnyčia buvo grąžinta tikintiesiems. 1989 metais įregistruoti šventovės atstatymo tarybos įstatai.
Atstatant projekte padaryta kai kurių pakeitimų. Dėl liturginių apeigų reformos atsisakyta altorių šoninėse navose, centrinio altoriaus mensa patraukta arčiau - tarp pirmųjų ir antrųjų kolonų. Kad šventovė tiktų ir kultūriniams renginiams, Švč. Sakramento koplyčia suprojektuota šalia zakristijos, šalia šoninio įėjimo suprojektuotas pandusas ir liftas įvažiuoti bei pasikelti invalidų vežimėliais. Laikui bėgant iškilo būtinybė įregistruoti šventovės atstatymo tarybos naujus įstatus. Posėdyje VšĮ įstatus pristatė advokatė J.Kirčienė. Netrukus dokumentai bus pateikti savivaldybei. Tarp kitų klausimų pristatytas darbo planas 2003 metams, nutarta išsiųsti prezidentui V.Adamkui laišką, aptarta kun. V.Grigaravičiaus kelionė į JAV.
Statinio prisikėlimas iš griuvėsių ne vieno širdyje įžiebia viltį, dvasios pakilimą, pasitikėjimą savo jėgomis, norą įveikti laikinus sunkumus.

Angelė BUŠKEVIČIENĖ

 

Prezidentui Valdui Adamkui

Nuoširdžiai reiškiame moralinę paramą Jums garbingai užbaigus rinkimų kampaniją. Jos rezultatai yra tokie, kokie yra. Jūs pralaimėjote, bet likote nenugalėtas dėl tų idealistinių vertybių, kurios rado atgarsį daugelio Lietuvos žmonių širdyse.
Tautos pasirinkimas yra aukščiausia demokratijos išraiška ir Jūsų asmeninis indėlis, skiepijant Lietuvos visuomenėje vakarietiškos gyvos demokratijos principus bei vertybes, neabejotinas. Mes dėkingi už Jūsų solidžius ir ryžtingus žingsnius, vedant Lietuvą į Europos ir pasaulio tautų bendriją, o Jūsų patyrusia ir tvirta ranka naviguota euroatlantinės integracijos kryptis, be abejonės, davė ir dar ilgai duos ilgalaikius pozityvius padarinius Lietuvai ir jos žmonėms. Tikimės, kad Jūsų pradėti, todėl svarbūs Lietuvai darbai bus tęsiami, o Jūs neskubėsite pasitraukti iš aktyvaus Lietuvos visuomeninio ir politinio gyvenimo. Esame įsitikinę, kad Jūsų patarimai turės nepamainomą vertę jaunajai Lietuvos politikų kartai tęsiant sėkmingai pradėtą euroatlantinės integracijos, ūkio reformų bei demokratijos plėtros kursą.
Didžiuojamės, kad sutikote tapti oficialiu Kauno Paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios atstatymo globėju, ir viliamės, kad mūsų ryšiai atstatant šią Dievo ir tautos šventovę išliks ir plėtosis ateityje. Esate visada laukiamas garbingas svečias Kaune ir mūsų parapijoje. Siunčiame savo geriausius linkėjimus Jūsų žmonai Almai, kuri visą Jūsų kadencijos laikotarpį nepriekaištingai ir su atsidavimu ėjo šalies pirmosios ponios pareigas. Jūsų poros garbingas sambūvis, grindžiamas ištikimybe ir pagarba žmogui, Jūsų krikščioniškas paprastumas, nuoširdumas ir dvasinga elegancija, tikime, taps krikščioniško šeimyninio gyvenimo bei politinės kultūros pavyzdžiu kitiems ir ilgai palaikys Lietuvos įvaizdį užsienyje. Linkime Jums geros sveikatos ir nesenkančios energijos. Tesaugo Jus Dievas.

Kun. Vytautas GRIGARAVIČIUS
Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas,
Kauno miesto dekanas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija