Atnaujintas 2003 m. sausio 24 d.
Nr.7
(1111)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Ora et labora
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ukrainiečiai tiesia ranką Estijos lietuviams

Lietuvos Respublikos ambasadoje Estijoje. Iš kairės: kun. Pavlo Jachimecas, OSBM, Lietuvos Respublikos ambasadorius Estijoje Antanas Vinkus, dr. Aldona Vasiliauskienė ir ukrainiečių bendruomenės Estijoje atstovai: Anatolijus Liutiukas ir Orestas Bodnaras

Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčią, kurios parapijiečiai – daugiausia ukrainiečiai, aptarnauja tėvai bazilijonai (tai Rytų apeigų katalikų arba graikų apeigų katalikų vienuoliai). Švč. Trejybės bažnyčia tikintiesiems buvo sugrąžinta 1991 metais ir nuo tų metų joje klebonu dirba kun. Pavlo Jachimecas, OSBM (Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino vienuolis). Kun. Pavlo aptarnauja ir Estijoje gyvenančius Rytų apeigų katalikus. Kaip Lietuvoje, taip ir Estijoje Rytų apeigų katalikai turi tik vieną bažnyčią. Į Talino senamiestyje po 2000-ųjų gaisro atstatytoje nedidelėje Dievo Motinos Trirankės (visų nekaltai nukentėjusiųjų globėjos) bažnyčioje vykstančias šv. Mišias tikintieji atvyksta ir iš aplinkinių miestų. Pas tolimesnių vietovių tikinčiuosius kunigas nuvažiuoja ir šv. Mišias aukoja butuose.
2003 m. sausio 6–10 d. pastoracinės kalėdinės kelionės po Estijos Respubliką metu kun. P.Jachimecas šv. Mišias aukojo Taline, Rakverėje, Jihvoje, Pilvoje, Saverne. Be to, šventino butus, lankė ligonius namuose bei ligoninėse, teikė ir kitokią dvasinę pagalbą. Penkių dienų pastoracinę kelionę po Estiją kun. P.Jachimecas baigė vizitu pas Lietuvos Respublikos ambasadorių Estijoje Antaną Vinkų. Jis yra gydytojas, Lietuvoje užėmęs atsakingus postus: ne kartą buvęs sveikatos apsaugos viceministru, ministru, Vilniaus universiteto Santariškių ligoninės klinikų generaliniu direktoriumi. Per šias Kalėdas jis minėjo 60 metų jubiliejų.
Į susitikimą su ambasadoriumi A. Vinkumi kartu su kun. P.Jachimecu nuvyko Estijoje gyvenantys ukrainiečiai: Anatolijus Liutiukas (graikų katalikų apeigų bažnyčios Taline administratorius) ir Orestas Bodnaras (buvęs ukrainiečių bendruomenės Estijoje pirmininkas) bei iš Vilniaus atvykusi dr. Aldona Vasiliauskienė.
Ambasadorius, pats jaunystėje svajojęs stoti į kunigų seminariją, gerai žino Švč. Trejybės bažnyčią Vilniuje ir prie jos veikiantį Bazilijonų vienuolyną. Nemažai yra girdėjęs ir apie Rytų apeigų katalikus, tad jam itin malonu buvo iš jų pačių išgirsti apie Rytų apeigų katalikų ukrainiečių veiklą Estijoje, Talino senamiestyje esančią bažnyčią bei ukrainiečių kultūros centrą. A.Vinkus svečius supažindino su savo ankstesne veikla Lietuvoje. Dr. A. Vasiliauskienė dėkojo ambasadoriui už pagalbą Lietuvių katalikų mokslo akademijai 1994-1997 metais organizuojant mokslines bei jubiliejines konferencijas, prikeliant iš užmaršties žymius dvasininkus, mokslo bei kultūros veikėjus prieškario Lietuvoje ir išeivijoje, už iškilmingą 90 metų jubiliejaus organizavimą LKMA ilgamečiam pirmininkui prof. kun. Antanui Liuimai, SJ, 2000 metų pradžioje. Susitikimo metu kalbėta apie bendradarbiavimo tarp lietuvių ir ukrainiečių bendruomenių galimybes bei svarbą.
Atvykusieji ukrainietiškai pagiedojo keletą kalėdinių giesmių, ambasadoriui sugiedojo „ilgiausių metų“, kartu nusifotografavo ir svečių knygoje paliko įrašą.

Dr. Aldona VASILIAUSKIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija