Atnaujintas 2003 m. sausio 24 d.
Nr.7
(1111)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Ora et labora
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Įspūdingas dviejų chorų koncertas bažnyčioje

Maestro Joną Grubliauską (viduryje) sveikina choristai
Gieda Romualdas Vešiota

Groja kamerinis orkestras, gieda mišrus choras

Autoriaus nuotraukos

Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčia turtinga tuo, kad turi du puikius kolektyvus – jaunimo ir mišrųjį chorus. Šiemet jiems sukanka dešimt metų. Tai graži kūrybinio darbo sukaktis.
Kristaus krikšto dieną – sausio 12-ąją – buvo surengtas jaunimo ir mišraus chorų dešimtmečio jubiliejinis koncertas. Kartu buvo pažymėta ir jų vadovo Jono Grubliausko 60-metė sukaktis.
Lietuvoje nyksta mišrūs chorai. Teigiama, kad trūksta vyrų. Panevėžyje toks kolektyvas, išlaikęs savo branduolį, gyvuoja dešimt metų. Beje, panevėžiečių chore – nemažai vyrų. Choro repertuare – apie 50 sakralinės muzikos kūrinių. Kartu su vadovu J.Grubliausku įrašytos dvi kompaktinės plokštelės. Tai buvo sunku, nes reikia rasti ir laiko, ir pinigų. O kompaktinė plokštelė – tai palikimas ateities kartoms, tai kūrybos įamžinimas.
Jaunimo choras irgi yra įrašęs dvi kompaktines plokšteles. Be to, dar dvi yra įrašęs su Panevėžyje populiariu dainų atlikėju ir autoriumi Sigitu Stankūnu. Žinomas dainininkas pasirinko būtent šį kolektyvą, nors ne viena miesto mokykla turi jaunimo chorą.
Jubiliejinis koncertas vyko bažnyčioje, netoli didžiojo altoriaus pastačius kėdes ir pakylas. Susirinkusieji galėjo gerai matyti balsinguosius choristus, nereikėjo gręžiotis į vargonų pusę – taip būna, kai šie gieda per šv. Mišias. Grojo Vidmanto Kapučinsko vadovaujamas kamerinis orkestras. Šis meno kolektyvas yra pelnęs tarptautinių įvertinimų. Orkestras įsikūręs Muzikiniame teatre, kuris yra netoli bažnyčios, tad jam teko daug kartų groti šiuose maldos namuose.
Šiltais plojimais buvo sutiktas Romualdo Vešiotos pasirodymas. Buvo metai, kai šis dainininkas džiugino sostinės publiką. Jis Vilniaus operos ir baleto teatre sukūrė ne vieną vaidmenį. Jau kelerius metus R.Vešiota žavi Panevėžio klausytojus. Didingai jo balsas skambėjo po aukštais bažnyčios skliautais. Kartu su chorais ir kameriniu orkestru meno mylėtojams gerai žinomas dainininkas atliko keletą kūrinių. Pasikeisdami dirigavo kamerinio orkestro vadovas V.Kapučinskas ir chorų vadovas J.Grubliauskas. Skambėjo A.Remezos, J.Naujalio, A.Vivaldžio, A.Adamo bei kitų kompozitorių kūriniai. Šventinio koncerto vedėja - muzikologė Valentina Žigienė.
Jaunimo ir mišriam chorams, kameriniam orkestrui, dainininkui R.Vešiotai nuoširdžius padėkos žodžius sakė bažnyčios rektorius kan. Bronius Antanaitis. Jis pažymėjo, jog koncertas vyko ypatingą – Kristaus krikšto dieną. Šiemet ši bažnyčia švenčia 200 metų jubiliejų. Giedoti chore, anot kan. B.Antanaičio, žmonės jaučia pareigą. Jie aukojasi bendram labui, kad būtų išsaugota dvasinė kultūra. Į repeticijas ateina atidėję savo darbus ir atitrūkę nuo namuose laukiančių kasdienių rūpesčių.
Įteikdamas jubiliatui J.Grubliauskui panevėžiečio tautodailininko Kazimiero Nemanio (neseniai paminėtos jo mirties metinės) rankų darbo medinį kryžių, kan. B.Antanaitis linkėjo garbingai jį nešti puoselėjant dvasios kultūrą. Taip pat jis įteikė maestro dešimt rožių. Jos simbolizavo dešimt chorų veiklos metų. J.Grubliauską sveikino ir choristai. Padėkos žodį atėjusiesiems į koncertą tarė pats maestro.

Bronius VERTELKA
Panevėžys

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija