Atnaujintas 2003 m. sausio 29 d.
Nr.8
(1112)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Susitikimai
Lietuva
Valstybė ir bažnyčia
Atmintis
Žvilgsnis
Literatūra
Proza
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Skaudžios istorijos pamokos

1793 m. sausio 23 d. Rusija ir Prūsija pasirašė sutartį dėl Lietuvos ir Lenkijos valstybės II padalijimo. Rusijai iš Lietuvos atiteko Vilniaus, Naugarduko ir Brastos vaivadijų dalis ir visa Minsko vaivadija. Iš Lenkijos Rusija pasiėmė Lenkijos Ukrainą. Prūsija “priglobė” Didžiąją Lenkiją su Torunės ir Gniezno miestais. Rusijos kariuomenė Gardine apsupo Respublikos Seimą ir privertė patvirtinti padalijimą.
Praėjus 146 metams, istorija pasikartojo. Slaptuoju Molotovo-Ribentropo protokolu Didysis Reichas pasiskyrė sau pusę Lenkijos ir Lietuvą. Sovietų Sąjungai taip pat turėjo atitekti Rytų Lenkija, Latvija, Estija, Suomija, Besarabija. Suomių ryžtas priešintis ir lietuvių šiaudinis neutralitetas privertė agresorius savo grobikiškus planus tik pataisyti, bet anaiptol ne pakeisti. Lietuvą persirašė sau sovietai, o Suomija apgynė nepriklausomybę, prarasdama dalį teritorijos. Pavergtoje Lietuvoje Kremliaus suorganizuotas “liaudies seimas“ pripažino okupaciją teisėta – paprašė jau užgrobtą kraštą “priimti į Sovietų Sąjungą”.
Turime istorinį šansą išvengti padalijimų ir “išvadavimų”, jei Lietuva taps euroatlantinių organizacijų nare. Praėjusieji metai Lietuvai buvo sėkmingi. Šiais metais ir ateinančiais ta sėkmė turi būti įtvirtinta ir tapti ilgam laikui negrįžtama. Duok Dieve, visoms mūsų valdžioms nuoseklumo ir ištvermės nepasukti iš kelio ir nesuklupti.

Edmundas SIMANAITIS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija