Atnaujintas 2003 m. sausio 31 d.
Nr.9
(1113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dar viena prognozė – su išvadomis

Kontūrai ryškėja – bus prezidentinis valdymas. Kaip jį pasiekti? Arba keisti Konstituciją, arba nepaisyti Konstitucijos.
Konstitucijai pakeisti reikia turėti didelę daugumą Seime. Ta kryptimi judama. K.Prunskienė – KGB – formuoja nemažą bloką. Buvę paulauskiniai gal judės į Pakso partiją. Vieną kitą iš kur nors bus galima dar ir nupirkti – negi išsibaigė pinigai per rinkimus? Tikriausiai ne, pasilikta dar ir valdymui. Ir žmonių protus veikiančiam nepaliaujamam spektakliui. Ir valdininkams papirkinėti ir jiems grasinti.
Konstitucijos nepaisyti – šio uždavinio sėkmingumui reikia turėti savo rankose jėgos struktūras. Ta kryptimi irgi einama, bent jau deklaruojama. Ypač nesunku, kai už sienos yra kitos jėgos struktūros – patarinėjančios, o gal komanduojančios.
Stebintiems, spėliojantiems ar suprantantiems reikia kažką ir daryti, nors galimybių kaip ir nėra – tiktai labai mažos.
Galima gintis nuo spektaklio – neklausyti ir nežiūrėti. Ir neskaityti. Skaityti tik gerąją spaudą – jos pavyzdys jūsų rankose. Informacijos užteks, melo nebus, bet jo ir nereikia. Nepadorumo taip pat nereikia. O žinių užtenka, ypač kad daug žinių ir neieškodami iš aplinkos išgirstame savaime. Kai ieškome žinių po nepadorius šaltinius, įvyksta atvirkščiai – mažiau sužinome. Nepadoriuose šaltiniuose jos pateikiamos su balastu. Balastas dėmesį nukreipia, o žinios taip ir neišgirstamos - todėl nepadorios spaudos nereikia skaityti.
Dėl galimų papirkinėjimų – nieko nepadarysime, ypač šios kadencijos Seimui. Dėl iš kitur valdomų jėgos struktūrų – taip pat nieko. Šituos abu dalykus reikės iškęsti.
Nebent vienas darbas visada darytinas: eiti į geresnes politines partijas, stiprinti jas ir gerinti. Seniai reikėjo jas gerinti, reikėjo ugdyti ir ugdytis. Nebūtume turėję kaip dabar liūdnos beviltiškos padėties.
Bet ir pavėlavusiesiems dirbti pradėti vis tiek nevėlu.

Gražina TRIMAKAITĖ
Marijampolė

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija