Atnaujintas 2003 m. sausio 31 d.
Nr.9
(1113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Laisvosios Europos“ radijo Lietuvių redakcijai gresia uždarymas

Dėl kintančių Jungtinių Valstijų užsienio politikos prioritetų užkulisiuose jau kalbama apie lietuviškų „Laisvosios Europos“ radijo (Radio Free Europe) laidų nutraukimą. Kongrese šiuo metu svarstomas biudžetas, kuriame lietuvių tarnybai nenumatoma lėšų!
Lietuvos perėjimas iš socializmo į demokratiją, laisvą visuomenę ir laisvą ekonomiką toli gražu dar nesibaigė. O apie lietuviškos žiniasklaidos problemas nereikia net aiškinti. Be kitų ydų, ji remiasi beveik vien rusiškais šaltiniais, o prezidento rinkimai išryškino jos paperkamumą.
Užtat dar nesibaigė ir „Laisvosios Europos“ radijo (LER) Lietuvių redakcijos misija. Su tuo sutinka ne tik paprasti žmonės, kurių vis daugiau klausosi LER laidų. Sutinka ir Lietuvos politikai, tarp jų ir Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, ir prezidentas Valdas Adamkus, kuris neseniai asmeniškai kreipėsi į Jungtines Valstijas prašydamas lietuviškų LER laidų nenutraukti. Savo kreipimesi prezidentas V.Adamkus rašė: “Laisvai Europai reikalingas „Laisvosios Europos“ radijas. O prof. V.Landsbergis po NATO konferencijos Prahoje pareiškė taip: “Reikia lietuviško „Laisvosios Europos“ radijo … Laisvą Europą reikia dar sukurti”.
Tačiau kad ir kokia būtų didelė prezidento V.Adamkaus ir kitų Lietuvos politikų moralinė įtaka, be jūsų – Amerikos lietuvių ir kitų amerikiečių – paramos „Laisvosios Europos“ radijo Lietuvių redakcija bus uždaryta jau šią vasarą.
Žemyne, kuriame stiprėja antiamerikietiškos nuotaikos, LER yra svarbi geros amerikiečių valios išraiška. LER suteikia klausytojams informaciją, kurios, deja, dar negaunama iš kitos lietuviškos žiniasklaidos. LER laidos kasdien girdimos septynis kartus per įvairias Lietuvos radijo stotis ir jų klausosi vis daugiau žmonių! Pernai LER vakaro programos, kuri girdima per Lietuvos radijo pirmąją programą, klausomumas beveik padvigubėjo, palyginti su užpernai. LER lietuviškų laidų klausosi apie 300 tūkst. žmonių, tai yra kas dešimtas šalies gyventojas! Tai rodo, jog LER Lietuvių redakcija dar reikalinga.
„Laisvosios Europos“ radijo Lietuvių redakcija adresavo šį laišką Amerikos lietuviams, prašydama juos kreiptis į kongresmenus ir senatorius, kad nebūtų nutraukta finansinė parama LER. JAV Kongresas svarstys LER biudžetą vasarį. Laišką atsiuntė JAV lietuvis H.Gaidis. Manau, kad keliama problema yra aktuali Lietuvos visuomenei.

Edmundas SIMANAITIS
Jonava

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija