Atnaujintas 2003 m. sausio 31 d.
Nr.9
(1113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Angliakasio ekslibrisai

Zigmas Plėštys prie kūrybos stalo

Juliaus Vaupšo nuotrauka

„Kiekvienas darbas, nors ir nedidelis, patekęs į parodą užsienio šalyje, yra lyg mažas pasiuntinys, nes ties juo visada yra žodis „Lietuva“. Tuo jaučiuosi atlikęs darbą Lietuvos labui, ir tai teikia džiaugsmo“. Šitaip dailininkas Zigmas Plėštys nusako savo kūrybos paskirtį, pristatydamas ją žiūrovams. Meilę Lietuvai reiškia ne tik kurdamas ekslibrisus, bet ir visu savo gyvenimu: už priešinimąsi okupacijai pateko į Vorkutą, kur 500 metrų gylyje kasė akmens anglį. Nei šaltis, nei sunkus darbas nepalaužė jaunuolio noro mokytis: per dešimt tremties metų neakivaizdžiai baigė Maskvos statybos technikumą, vėliau - Kauno politechnikos institutą ir vokiečių kalbos kursus.
Gimė 1932 metais Panevėžio r. Tvankstės k., todėl, grįžęs iš tremties, apsigyveno šiame krašte, lankė Panevėžyje dailininko K.Naruševičiaus dailės studiją „Spektras“. Iš pradžių tapė, o nuo 1987-ųjų kuria ekslibrisus. Jo kūrybos darbai buvo eksponuojami Argentinoje, Belgijoje, Italijoje, Kazachstane, Lenkijoje, Lietuvoje. Ne kartą Krekenavoje buvo surengęs savo tapybos ir ekslibrisų parodas. Dabartinė jubiliejinė, 80-oji, vyks iki vasario 1 dienos. Parodoje eksponuojama 60 ekslibrisų įvairia tematika: žymūs žmonės (Popiežius Jonas Paulius II, Mikalojus Daukša, Vytautas Didysis, Adomas Mickevičius, alpinistas V.Vitkauskas, Vydūnas, generolas J.Juodišius, J.Gaižauskas, kompozitorius A.Belazaras); pastatai (Vilniaus ir Panevėžio Katedros); gamta (Puntukas, Šatrijos kalnas); istorija(skirta Žalgirio mūšio 580 metinėms, Pasaulio lietuvių V žaidynėms ir Pasaulio lietuvių dainų šventei). Du ekslibrisai skirti mokytojai kraštotyrininkei Elenai Gabulaitei.
Nesvarbu, kokia tematika kurtų, visur jaučiama, kad dirbta kruopščiai, su meile, o tai dailininkui teikia džiaugsmo, ypač jei tuo gali prisidėti prie Lietuvos garsinimo. Net 28 ekslibrisai užrašyti lenkų (daugiausia), rusų ir vokiečių kalbomis.
Lankytojai šiltai atsiliepia apie parodą ir linki jos autoriui sėkmės kūryboje, gyvenime, gražiais ekslibrisais ir toliau garsinti Lietuvą pasaulyje, o parodų lankytojams suteikti džiaugsmo ir pasididžiavimo Lietuva.

Vincas STEPONAVIČIUS
Krekenava,
Panevėžio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija