Atnaujintas 2003 m. sausio 31 d.
Nr.9
(1113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pamokslininkas, visuomenininkas, švietėjas

„Žmogus gimsta turėdamas galimybę būti laisvas, bet tos laisvės dorybėms reikia tarnauti, būti atsakingam už ją, - sakė kanauninkas Vincentas Gauronskis. - Kaip ir materialinės gėrybės, taip ir laisvė priklauso nuo mūsų pačių. Jei žmogus iš prigimties buvęs vergas – jam ta laisvė nėra didelis turtas. Rinkimuose dalyvavo tik pusė rinkėjų: kitiems nesvarbu – tegul bus taip, kaip bus, nesiima jokios atsakomybės“. Šis pamokslas pasakytas Lietuvos laisvės ginėjams skirtose šv. Mišiose Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Jos vyko ypač iškilmingai ir pagarbiai. Giesmes giedojo Mažeikių miesto ir rajono politinių kalinių ir tremtinių bendrijos choras „Atmintis“ (per 30 žmonių, vadovė Margarita Jutkuvienė). Garbės sargyboje stovėjo Viekšnių vidurinės mokyklos mokiniai. Jų rankose – tautinės ir tremtinių vėliavos. Į šv. Mišias atėjo tremtiniai, mokiniai, mokytojai ir kiti parapijiečiai – tie, kam brangi laisvės kovų dvasia.
Po šv. Mišių iškilmės persikėlė į Viekšnių vidurinės mokyklos salę. Pakeliui žmonės stabtelėjo prie paminklo Didžiajam Lietuvos kunigaikščiui Vytautui. Mokykloje mokiniai ateitininkai, vadovaujami tikybos mokytojo Pauliaus Aurylos, atliko meninę programą. Savo repertuaro dainas dainavo ir jau minėtas mišrus choras, o savo kūrybos eiles skaitė skaitovai T.Januškevičius, S.Sidabrienė, I.Žiurauskienė.
Puiku, kad bažnyčia eina kartu su savo tauta, pulsuoja jos nūdienos gyvenimu, deramai mini tautines ir religines šventes. Joms skiriami įsimintini pamokslai. Neseniai klausėmės įdomaus pamokslo apie tautos atgimimo dainių Maironį, minint 140-ąsias gimimo ir 70-ąsias jo mirties metines. Parapijiečiai, lankantys Viekšnių bažnyčią, niekada nepamirš J.Basanavičiaus, J.Tumo-Vaižganto, M.Valančiaus, V.Kudirkos ir kitų Lietuvos laisvės šauklių, kurie minimi daugelyje klebono pamokslų.
Viekšnių parapijos bažnyčios veikla ypač atgijo prieš keletą mėnesių, kai po ilgos pertraukos (klebonavo Tauragės bažnyčioje) gimtinėn sugrįžo klebonas V.Gauronskis – puikus pamokslininkas ir visuomenininkas. Čia jam viskas pažįstama, čia sutinka buvusius savo mokytojus, bendraklasius, gimtojo kaimo žmones. Bažnyčioje jam talkina Sibiro tremtinys kun. R.Žulpa, gabus vargonininkas ir muzikos mokytojas V.Lizdenis. Jie dažni svečiai miestelio kultūriniuose renginiuose ir turistinėse kelionėse. Spalio 28-ąją klebonas V.Gauronskis apmokėjo kelionę vidurinės mokyklos mokytojams ir kartu su jais išvyko į Palendrių šv. Benedikto vienuolyną, aplankydami ir kitas bažnyčias.
Tokia šiandien šviečia Viekšnių Šv. Jono krikštytojo bažnyčia, kuriai vadovauja klebonas kan. V.Gauronskis ir, duok Dieve, jai tokiai išlikti ir ateityje, šelpiant vargstančiuosius, palaikant glaudžius ryšius su vietos „Caritas“ organizacija ir miestelio visuomene.

Adomas RIAUKA
Viekšniai, Mažeikių rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija