Atnaujintas 2003 m. sausio 31 d.
Nr.9
(1113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežius sveikino Pasaulio šeimų susitikimo dalyvius

Sausio 25-osios rytą popiežius Jonas Paulius II kalbėjo viso pasaulio katalikų šeimų atstovams, praėjusią savaitę dalyvavusiems Filipinų sostinėje Maniloje vykusiame ketvirtajame Pasaulinio šeimų susitikime. Šventasis Tėvas kalbėjo Vatikane, o palydovinės televizijos ryšio pagalba jį matė ir jo žodžių klausėsi pasaulinio šeimų susitikimo dalyviai Filipinuose.
Pasaulinis šeimų susitikimo metu lygiagrečiai vyko du tarptautiniai kongresai: vienas, skirtas šeimų sielovadai, kitas – vaikų krikščioniško auklėjimo problemoms. Šiuose dviejuose kongresuose iš viso dalyvavo apie šešis su puse tūkstančio šeimų delegatų iš 75 pasaulio šalių.
Praėjusį sekmadienį šiam susitikimui vadovavęs Popiežinės šeimos tarybos pirmininkas kardinolas Alfonsas Lopesas Truchiljas aukojo uždarymo šv.Mišias. O išvakarėse įvyko didysis šeimų maldos budėjimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 350 tūkstančių žmonių.
Būtent į šio budėjimo dalyvius, per specialų palydovinės televizijos ryšį tiesiogiai kreipėsi Šventasis Tėvas.
Krikščioniška šeima – geroji naujiena trečiojo tūkstantmečio pasauliui – tokia ketvirtojo pasaulio šeimų susitikimo tema. Ją komentuodamas Popiežius pirmiausia sakė, jog didžiausia geroji naujiena, kurią tikinčios šeimos skelbia pasauliui, yra jau pats faktas, kad Santuokos sakramentu sutvirtintose šeimose veikia Dievo malonė ir Kristaus meilė. Santuokos sakramentu sutvirtintas bendras sutuoktinių gyvenimas yra būdas, kuriuo jie vykdo savo pašaukimą būti Kristaus mokiniais.
Žinoma, sakė popiežius Jonas Paulius II, visos šeimos, taip pat ir krikščioniškos, negali išvengti nesklandumų, nesusipratimų, nusivylimo ir įtampos momentų. Tačiau joms visada į pagalbą ateina Dievo malonė, visada padeda Kristus, kuris jau pačioje savo viešosios misijos pradžioje iš nemalonios padėties išgelbėjo sutuoktinius Kanos vestuvėse.


Obuolys nuo obels…

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) pradėjo tyrimą dėl Irako diktatoriaus Sadamo Huseino 38-erių metų sūnaus Udėjaus Huseino nusikalstamos veiklos. U.Huseinas yra Irako nacionalinio olimpinio komiteto vadovas. Jis kaltinamas organizavęs ir pats vykdęs žiaurius Irako sportininkų kankinimus ir net jų žudymą. Apie tokius mylimiausio S.Huseino sūnaus Udėjaus „žygdarbius“ jau senokai rašė pasaulio spauda ir sugebėję pasprukti į užsienį Irako opozicijos atstovai. Gerokai iki tol, kai kilo dabartinė Irako krizė, ir atviri, ir užsimaskavę Irako diktatoriaus šalininkai ėmė teigti, kad Tarptautinio olimpinio komiteto pradėtas tyrimas dėl U.Huseino veiklos yra vykdomas Vašingtono užsakymu. Kaltinimus Irako diktatoriaus sūnui iškėlė tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Indict“, reikalaujanti patraukti baudžiamojon atsakomybėn U.Huseiną už Irako sportininkų bei jų šeimų narių kankinimus, kurių aprašymai labai primena viduramžių budelių siautėjimą. TOK tokius dokumentus iš žmogaus teisių organizacijos „Indict“ gavo praėjusių metų gruodžio mėnesį. Tie duomenys daugiausia buvo gauti iš Didžiojoje Britanijoje prieglobstį gavusių Irako opozicijos veikėjų, taip pat iš buvusių sportininkų bei paties U.Huseino aplinkos žmonių. Kaip teigė TOK atstovai, tie duomenys tiesiog šokiruojantys ir nė iš tolo neprilygsta sportininkų terorui, kuris buvo vykdomas vadinamojo socialistinio lagerio valstybėse, ypač buvusioje Rytų Vokietijoje, kur sportininkai, nepaisant nieko, buvo tiesiog prikemšami stimuliuojamaisiais preparatais, dėl kurių daugelis prarado ne tik sveikatą, bet ir mirė. Irako opozicija pateikė daugybę šiurpinančių faktų apie Irako nacionalinio olimpinio komiteto vadovo U.Huseino „asmeninį indėlį“ kankinant ir žudant sportininkus. Jis pats nuolat dalyvavo kankinimuose. Irako nacionalinio olimpinio komiteto būstinėje U.Huseino įsakymu buvo įrengtos specialios kankinimo ir kalėjimo kameros, kur buvo laikomi ir kankinami Udėjui neįtikę sportininkai ir žurnalistai. Kaip rodo pateikti dokumentai, kurių dauguma paremti liudytojų parodymais, pakliuvę į nemalonę atletai buvo nuogi guldomi ant šviežiai pakloto karšto asfalto, daužomi guminėmis ir geležinėmis lazdomis, o sumušti iki sąmonės netekimo numetami į upę nuo specialaus tilto. Kaip teigė Tarptautinio olimpinio komiteto vykdomasis direktorius Čarlzas Forestas, per pastaruosius metus U.Huseino iniciatyva buvo mirtinai nukankinta daugiau kaip 50 Irako sportininkų. Dauguma jų nukankinta dalyvaujant pačiam Udėjui.


Balansas

Kaip jau įprasta, pasibaigus metams nustatinėjami pasiekimų ir praradimų balansai visose šalyse. Štai kaip vertina pačios Rusijos politikai ir politologai praėjusių 2002 metų rezultatus.

Metų pasiūlymai

Maskvos politikai ir Rusijos vyriausybė tvirtina, kad 2002-aisiais dauguma piliečių ėmė gyventi geriau. Tiksliau sakant, per praėjusius metus pasiūlymų, kaip tą gyvenimą pagerinti, buvo daugybė. Pavyzdžiui, prezidentas V.Putinas dar balandžio mėnesį kategoriškai pasiūlė premjerui M.Kasjanovui planuotą 3 proc. Rusijos ekonomikos augimą iki metų pabaigos padidinti iki 8 proc. Premjeras, aišku, paskubėjo sutikti su tokiu pasiūlymu. Ir teisingai padarė. Nes dabar tegul Valstybinis statistikos komitetas „Goskomstat“ suka galvas, kaip įrašyti į oficialias ataskaitas tuos nepasiektus penkis procentus. O spalio mėnesį verslo magnatas B.Berezovskis pasiūlė savo „ranką ir širdį“ komunistams. Tie kol kas dar nedavė tiesioginio atsakymo. Matyt, tikisi iškaulyti iš B.Berezovskio papildomų milijonų. Juk kompartijos vadui ir „paprastos liaudies“ gynėjui G.Ziuganovui nepakanka kelių turimų naujausios markės šarvuotų „Mercedesų“.