Atnaujintas 2003 m. sausio 31 d.
Nr.9
(1113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežius sveikino Pasaulio šeimų susitikimo dalyvius

Sausio 25-osios rytą popiežius Jonas Paulius II kalbėjo viso pasaulio katalikų šeimų atstovams, praėjusią savaitę dalyvavusiems Filipinų sostinėje Maniloje vykusiame ketvirtajame Pasaulinio šeimų susitikime. Šventasis Tėvas kalbėjo Vatikane, o palydovinės televizijos ryšio pagalba jį matė ir jo žodžių klausėsi pasaulinio šeimų susitikimo dalyviai Filipinuose.
Pasaulinis šeimų susitikimo metu lygiagrečiai vyko du tarptautiniai kongresai: vienas, skirtas šeimų sielovadai, kitas – vaikų krikščioniško auklėjimo problemoms. Šiuose dviejuose kongresuose iš viso dalyvavo apie šešis su puse tūkstančio šeimų delegatų iš 75 pasaulio šalių.
Praėjusį sekmadienį šiam susitikimui vadovavęs Popiežinės šeimos tarybos pirmininkas kardinolas Alfonsas Lopesas Truchiljas aukojo uždarymo šv.Mišias. O išvakarėse įvyko didysis šeimų maldos budėjimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 350 tūkstančių žmonių.
Būtent į šio budėjimo dalyvius, per specialų palydovinės televizijos ryšį tiesiogiai kreipėsi Šventasis Tėvas.
Krikščioniška šeima – geroji naujiena trečiojo tūkstantmečio pasauliui – tokia ketvirtojo pasaulio šeimų susitikimo tema. Ją komentuodamas Popiežius pirmiausia sakė, jog didžiausia geroji naujiena, kurią tikinčios šeimos skelbia pasauliui, yra jau pats faktas, kad Santuokos sakramentu sutvirtintose šeimose veikia Dievo malonė ir Kristaus meilė. Santuokos sakramentu sutvirtintas bendras sutuoktinių gyvenimas yra būdas, kuriuo jie vykdo savo pašaukimą būti Kristaus mokiniais.
Žinoma, sakė popiežius Jonas Paulius II, visos šeimos, taip pat ir krikščioniškos, negali išvengti nesklandumų, nesusipratimų, nusivylimo ir įtampos momentų. Tačiau joms visada į pagalbą ateina Dievo malonė, visada padeda Kristus, kuris jau pačioje savo viešosios misijos pradžioje iš nemalonios padėties išgelbėjo sutuoktinius Kanos vestuvėse.
Santuoka besiremianti šeima reikalinga žmonijai, reikalinga pasaulio ateičiai. Niekas kitas negali geriau už ją įvykdyti misijos pagimdyti, užauginti ir parengti gyvenimui naująsias žmonijos kartas. Niekas kitas, o tik šeima gali duoti jaunajai kartai visa tai, kas būtina pasirengimui atsakingam brandžiam gyvenimui. Dėl šitokio savo pašaukimo šeima privalo būti ginama ir saugoma kaip didžiausias žmonijos lobis. Dėl to, tvirtos, susipratusios ir mylinčios šeimos turi būti priimamos kaip geroji naujiena šiuolaikiniam pasauliui.
Kalbos pabaigoje Popiežius pranešė, kad kitas – penktasis Pasaulio šeimų susitikimas vyks 2006 metais Ispanijoje, Valensijos mieste.

VR

(Plačiau apie Maniloje vykusį Pasaulio šeimų susitikimą bus rašoma kito penktadienio numeryje.)

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija