Atnaujintas 2003 m. vasario 7 d.
Nr.11
(1115)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Credo
Mums rašo
Visuomenė
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Visada aktualus Popiežiaus mokymas apie šeimą ir santuoką

Popiežius brangina šeimą kaip gyvybės kūrėją

Sausio mėnesį popiežius Jonas Paulius II keliomis progomis priminė Bažnyčios mokymą apie šeimą, pabrėždamas tradicinės šeimos ir santuokos svarbą visuomenės dabarčiai ir ateičiai, dėl ko ji turi būti ginama ir saugoma „kaip didžiausias žmonijos lobis“. Svarbiausiu renginiu buvo sausio 22-26 dienomis Filipinų sostinėje Maniloje vykęs ketvirtasis Pasaulio šeimų susitikimas, kuriame dalyvavo beveik 80 šalių atstovai. Aiškindamas susitikimo temą „Krikščioniškoji šeima - Geroji Naujiena trečiajam tūkstantmečiui“, jį rengusios Popiežiškosios šeimos tarybos pirmininkas kardinolas Alfonsas Lopesas Truchiljas sakė, kad „šeima ir santuoka yra žmonijos paveldas, tačiau, be to, ką apie ją teigia prigimtinė teisė, krikščionys santuoką yra iškėlę iki sakramento vertės. Taigi šeimą būtina ginti ne tik kaip tradicinę ir prigimtinę instituciją, bet ir kaip vieną iš Dievo plano aspektų“. Todėl savuoju patyrimu krikščioniškoji šeima tampa evangelinių principų liudytoja ir pati ypatingu būdu transformuojasi į Gerąją Naujieną.


Mirė kunigas Verenfridas van Štratenas, meilės Dievui ir žmonėms skleidėjas

Kunigas Verenfridas van Štratenas

Vokietijoje sausio 31 dieną mirė vienas žymiausių mūsų laikų Katalikų Bažnyčios socialinių darbuotojų, didžiulę paramą buvusių komunistinių Rytų Europos šalių persekiotiems krikščionims teikusios tarptautinės organizacijos „Kirche in Not“ įkūrėjas olandų kunigas Verenfridas van Štratenas, O Prem. (Tėvas Verenfridas sausio 17 dieną buvo atšventęs 90-ąjį gimtadienį, ir ta proga apie jo didžiuosius gyvenimo darbus plačiau buvo rašyta „XXI amžiaus“ sausio 15 dienos numeryje.)
V. van Štratenas gimė 1913 metais Olandijos mieste Mijdrechte, į Premonstratų (norbertinų) vienuoliją įstojo 1934 metais, kunigystės šventimus gavo 1940-aisiais. Dabar visame pasaulyje žinomos jo įkurtos bažnytinės paramos organizacijos „Kirche in Not“ (vok. „Bažnyčia varge“) pradžią davė kunigo V.van Štrateno 1947 metų pabaigoje Tongerlo (Belgija) abatijos, kur jis gyveno, leidžiamame žurnale paskelbtas straipsnis apie sunkų iš savo tėvynės Silezijos (dabar Lenkijos teritorija) ir Bohemijos (Čekija) 14 mln. deportuotų vokiečių likimą.
Važinėdamas savo senuoju „Peugeot“ automobiliu po Olandijos ir Belgijos kaimus, kunigas su pagalbininkais rinko mėsą (dėl to buvo pramintas „speckpater“, tai yra „lašinių kunigu“) ir siuntė ją pabėgėlių stovyklose Vokietijoje gyvenusiems žmonėms. Plėsdamas šią paramos akciją, jis pigiai supirkdavo naudotus autobusus, kurie būdavo pertvarkomi į „važinėjančias koplyčias“ maldos namų neturintiems katalikams. 1953 metais kunigas V. van Štratenas įkūrė „statybininkų ordiną“, kurio nariai padėdavo statytis būstus iš savo gimtinės išvarytiems ir be lėšų likusiems žmonėms.