Atnaujintas 2003 m. vasario 7 d.
Nr.11
(1115)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Credo
Mums rašo
Visuomenė
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Žaidimas be lygiųjų?

Dienraštis "Respublika", ilgus metus specializavęsis įvairių kriminalinių temų srityje, sužaidė įdomų žaidimą: surado Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotoją, tariamai gavusį prezidento V.Adamkaus ir VSD vadovo M.Laurinkaus nurodymą (įsakymą ar pan.) per anksčiau šiame laikraštyje dirbusį žurnalistą įsiskverbti į dienraščio redakciją ir, remiantis gauta informacija, sunaikinti "laisvąją" spaudą. Nurodytas ir terminas - tai padaryti iki 2004 metų Seimo rinkimų. Į Lietuvos "laisvosios" spaudos kategoriją "Respublika" įtraukia, aišku, save, taip pat jos koncerno leidžiamus bulvarinius dienraščius - garsiąsias "Vakaro žinias" ir Klaipėdoje leidžiamą "Vakarų ekspresą". Didžiausio Lietuvos žiniasklaidos ir Lietuvos saugumo tarpusavio skandalo ratas užbaigiamas TV-3 laida "Abipus sienos". Tiesą pasakius, nuo čia tas ratas ir prasidėjo: mėgintas "užverbuoti" žurnalistas, pasirodo, anksčiau yra dirbęs "Respublikoje", o dabar darbuojasi kaip tik toje kriminalinėje, kvapą gniaužiančioje ir žiūrovus šiurpinančioje televizijos laidoje.


Groteskiškos istorijos

Tautos išrinktieji nepaliauja stebinti visuomenės, tai yra juos išrinkusiųjų. Antai Seimo narys E.Skarbalius parašė skundą Vyriausiajai administracinių ginčų komisijai, reikalaudamas, kad Statistikos departamentas pakeistų 2001 metų gyventojų surašymo duomenis apie tautinę Lietuvos gyventojų sudėtį, papildydamas ją žemaičių tautybe. Viena Administracinių ginčų komisijos narė skundo esmę įvertino taip: „prašo pakeisti tautybę iš neaišku kokios į žemaičių“. Šis E.Skarbaliaus skundas neatsirado vien todėl, kad Seimo narys iš neturėjimo ką veikti ar norėdamas priminti apie save sugalvojo eilinį atrakcioną. Mat ir naujai išrinktasis Prezidentas, taip pat žemaitis, sumanė suskirstyti Lietuvą į keturis regionus – Aukštaitiją, Žemaitiją, Suvalkiją ir Dzūkiją. Todėl galima laukti, kad savo tautybes sumanys pakeisti ne tik žemaičių patriotais besivadinantieji, bet ir, pavyzdžiui, dzūku save laikantis A.Paulausko partijos skandalingas veikėjas, didysis Varėnos miškų grybautojas G.Jakavonis. beje, naujai išrinktojo Prezidento žemietis, Žemaičių kultūros draugijos prezidentas, išduodantis žemaičių pasus, S.Kasparavičius, susitikęs su naujai išrinktuoju Prezidentu, negalėjo atsidžiaugti, kad Prezidentu tapo žemaitis iš Telšių, ir įteikė jam Lietuvos prezidento Aleksandro Stulginskio portretą, nes tas irgi yra gimęs Raseinių apskrityje.


Dėl Prezidentų rinkimų kampanijos finansinių ataskaitų
Tėvynės sąjungos-konservatorių frakcijos pareiškimas

Išnagrinėję viešai paskelbtas visų kandidatų į Respublikos Prezidentus rinkimų kampanijų galutines finansines ataskaitas, pastebime, kad Rolando Pakso rinkimų štabo pateiktoje ataskaitoje nurodytoji išleistų pinigų suma bent keletą kartų yra mažesnė už tą, kurią nurodo įvairūs ekspertai, vertinantys rinkimų kampanijų apimtis. Toks neatitikimas kelia pagrįstą įtarimą, kad rinkimų kampanijos finansavime ir išlaidose yra daug neskaidrumo. Tai vertintina, kaip labai pavojingas demokratinei šalies raidai reiškinys. Neseniai pasibaigusios Prezidento rinkimų kampanijos finansavimo neskaidrumas tampa dar pavojingesnis, nes iki šiol nėra įtikinimai išsklaidyti žiniasklaidoje aptariami įtarimai dėl įvairių rusiškų faktorių įtakos R.Pakso rinkimų kampanijai. Įtarimų kelia ir R.Pakso rinkimų štabo pateiktoje ataskaitoje nurodyta gausa privačių asmenų, tariamai parėmusių jo rinkimų kampaniją dešimtimis tūkstančių litų.