Atnaujintas 2003 m. vasario 7 d.
Nr.11
(1115)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Credo
Mums rašo
Visuomenė
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Prisimintas kun. Jonas Boskas

Sausio pabaigoje, kaip ir kasmet, Vincento Borisevičiaus katalikiškojoje gimnazijoje vyko tradicinė kun. Jonui Boskui, vienam populiariausių šventųjų, skirta konferencija. Pranešėjas Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kanauninkas dr. Algis Genutis gimnazijos moksleivius ir mokytojus ragino pamąstyti apie kun. J. Bosko nepaprastąją Aukščiausiojo įkvėptą meilę Dievui bei jaunimui ir pabandyti juo sekti šiandien, nors kun. J. Boskas savitą auklėjimo sistemą kūrė XIX amžiuje.
Įšventintas kunigu, J. Boskas 1841 metais Turine (Italijoje) įsteigė Oratoriją-jaunimo bendruomenę, kur buvo rūpinamasi jaunuolių tautiniu, doriniu bei religiniu auklėjimu. Kun. J. Boskas laikėsi nuostatos, jog nėra blogų vaikų, o jeigu jie blogi, tai tik todėl, kad niekas jais nesirūpina. Tad didžiausią savo gyvenimo bei pastangų dalį jis paaukojo neturtingiems bei apleistiems vaikams, mokydamas juos amato, tinkamai organizuodamas jų laisvalaikį, vesdamas krikščioniškojo gyvenimo keliu. Taigi kun. J. Boskas darbą jungė su malda. Jis siekė, kad jaunuoliai tuščiai neleistų laiko, stengėsi vis būti kartu su auklėtiniais. Anot pranešėjo, jeigu auklėtojai domėsis tuo, kas svarbu vaikams, tai ir auklėtiniai nebus abejingi vyresniųjų siekiams. Nuoširdžiai bendraujant su vaikais, atsivers jų trūkumai, kuriuos galėsime bandyti ištaisyti.
Garbusis svečias palinkėjo konferencijos dalyviams kurti tokią bendruomenę, kurios narius jungtų krikščioniškosios vertybės, kurioje vieni praturtintų kitus.
O į konferenciją atvykusiems klierikams, kurie susirinkusiesiems pagiedojo keletą giesmių, jų rektorius linkėjo būti panašiems į kun. J. Boską. Telšių vyskupijos kurijos sekretoriaus diakono Sauliaus Stumbros nuomone, dorovės ugdymas svarbesnis už teikiamas žinias. Moksleiviams mokykloje turi būti jauku, jie čia neturi jausti baimės ir įtampos, kas kartais gali paskatinti jautresnius jaunuolius netgi nusižudyti. Palinkėjo, kad šioje gimnazijoje vaikams netrūktų meilės, kurią puoselėjo kun. J. Boskas.
Gimnazijos direktorė Janina Bucevičiūtė akcentavo, jog bendruomenė - tai nuolatinis kūrimo procesas. Per šv. Mišias, aukojamas gimnazijos koplyčioje, ji paragino konferencijos dalyvius melsti Dievo, kad laimintų šios gimnazijos bendruomenės kūrimą.

Elena Šidlauskienė,
Telšių Vincento Borisevičiaus katalikiškosios gimnazijos mokytoja

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija