Atnaujintas 2003 m. vasario 14 d.
Nr.13
(1117)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Lietuva
Pasaulis
Valstybė ir bažnyčia
Katalikų bendruomenė
Viltis
Laikas ir žmonės
Žvilgsnis
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vašingtonas nutraukė paskutinius kontaktus su Iraku

JAV nutraukė paskutinius dar egzistavusius diplomatinius kontaktus su Iraku. Iki šiol JAV interesams Irake atstovavo Lenkijos ambasadoje veikęs Amerikos interesų padalinys. Dabar jis naikinamas. Kaip žinoma, Lenkijos žvalgai po 1991 metų Persijos įlankos karo sugebėjo slapčia išgabenti iš Irako keliolika amerikiečių, kuriems grėsė netgi mirties bausmė.
Šis Vašingtono žingsnis rodo, kad JAV prarado visas viltis dėl „Bagdado vagies“ – diktatoriaus Sadamo Huseino miglotų pažadų, neva jis ketina glaudžiau bendradarbiauti su JT ginkluotės inspektoriais ir net žada leisti JAV žvalgybos lėktuvų skrydžius virš Irako teritorijos. Nors tradicinėje tarptautinėje Miuncheno konferencijoje saugumo klausimais, kurioje dominavo Irako problemos, JAV gynybos sekretorius Donaldas Ramsfeldas neatmetė galimybės išvengti karo su Iraku, tačiau čia pat pridūrė, kad visos galimybės jau išsemtos, ir stebėjosi Jungtinių Tautų, ypač kai kurių Saugumo Tarybos narių pozicija visokiais būdais vilkinant pritarimą dėl griežtų priemonių Irakui nuginkluoti. Savo ruožtu Vokietijos užsienio reikalų ministras Joška Fišeris teigė, kad visa Europa neremia galimos karinės intervencijos Irake, nepaisant to, kad šiuo klausimu aštuonių šalių lyderiai, kaip ir vadinamojo Vilniaus dešimtuko valstybės, palaiko JAV. J.Fišeris dėstė, jog tai nieko nereiškia, nes esą tų šalių visuomenės dauguma smerkia Amerikos ir Didžiosios Britanijos galimą Irako puolimą.


Erdvėlaivio žūtis apipinta gandais ir skandalais

Baltieji rūmai paskelbė pareiškimą, kad JAV prezidentas Džordžas Bušas akyse nėra regėjęs laiško, kurį pernai parašė buvęs NASA saugumo pareigūnas ir jame perspėjo apie galimą erdvėlaivio „Columbia“ katastrofą. Tokį laišką 2002 m. rugpjūčio 15 d. parašė buvęs NASA saugumo pareigūnas Donas Nelsonas. Jis pažymėjo, kad „Columbia“ saugumo programa blogai vykdoma. D.Nelsonas siūlė erdvėlaivio įgulos narių skaičių apriboti iki keturių žmonių, kol bus įrengta gelbėjimo kapsulė.
Taip pat laikraštis „New York Times“ rašo, kad NASA vadovybė pernai atleido penkis iš devynių konsultacinės tarybos narius, kurie rūpinosi aerokosminiu saugumu ir ne kartą perspėjo NASA vadovus apie daugkartinio naudojimo erdvėlaivių nesaugumą. Kaip skelbia „New York Times“, buvo atleisti ne tik penki NASA specialistai, bet ir dar du jų konsultantai. Dar vienas NASA konsultacinės tarybos narys admirolas Bernardas Kodereris atsistatydino, protestuodamas, jog NASA kritikams užčiaupiamos burnos. Pasak admirolo ir kitų atleistųjų specialistų, NASA vadovybėje įsigalėjo trumparegiškumas, ir niekas nekreipia dėmesio į specialistų rekomendacijas, nors ir labai svarbios jos būtų.


Įtampa didėja

Nepritardamos JAV politikai Irako atžvilgiu, Vokietija, Prancūzija ir Belgija metė dar vieną iššūkį Jungtinėms Valstijoms. Šios šalys atmetė Vašingtono prašymą, kad NATO suteiktų pagalbą, taip pat ir karinę, Aljanso narei Turkijai galimo karo Irake atveju. Tuo pačiu šios šalys prieštaravo ir NATO generalinio sekretoriaus Džordžo Robertsono panašiai iniciatyvai. Be abejonės, kad toks žingsnis, ką pripažino ir JAV prezidentas Dž.Bušas, sukelia NATO viduje ne tik pasitikėjimo krizę. Tokią antiamerikietišką Vokietijos, Prancūzijos ir Belgijos politiką palaiko dar viena Aljanso narė Graikija, dabar pirmininkaujanti Europos Sąjungai. Neseniai Graikijos gynybos ministras pareiškė, jog didžiausias Graikijos priešas yra kita NATO narė Turkija. Todėl ji, anot Graikijos ministro, ir dislokavusi Kretos saloje galingas rusų gamybos raketas, ir leidusi suprasti, kad jų ketina įsigyti dar daugiau. Pažymėdamas, jog Graikija savo karinėms išlaidoms skiria daug daugiau nei kitos ES valstybės, Graikijos gynybos ministras ragino skubiau kurti vadinamąsias Europos saugumo pajėgas, įtraukiant į šį procesą ir Rusiją. Kaip žinoma, tokiems planams pritaria Maskva. Tokios pajėgos būtų iššūkis ne tik Jungtinėms Valstijoms, bet ir NATO.