Atnaujintas 2003 m. vasario 14 d.
Nr.13
(1117)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Lietuva
Pasaulis
Valstybė ir bažnyčia
Katalikų bendruomenė
Viltis
Laikas ir žmonės
Žvilgsnis
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Erdvėlaivio žūtis apipinta gandais ir skandalais

Baltieji rūmai paskelbė pareiškimą, kad JAV prezidentas Džordžas Bušas akyse nėra regėjęs laiško, kurį pernai parašė buvęs NASA saugumo pareigūnas ir jame perspėjo apie galimą erdvėlaivio „Columbia“ katastrofą. Tokį laišką 2002 m. rugpjūčio 15 d. parašė buvęs NASA saugumo pareigūnas Donas Nelsonas. Jis pažymėjo, kad „Columbia“ saugumo programa blogai vykdoma. D.Nelsonas siūlė erdvėlaivio įgulos narių skaičių apriboti iki keturių žmonių, kol bus įrengta gelbėjimo kapsulė.
Taip pat laikraštis „New York Times“ rašo, kad NASA vadovybė pernai atleido penkis iš devynių konsultacinės tarybos narius, kurie rūpinosi aerokosminiu saugumu ir ne kartą perspėjo NASA vadovus apie daugkartinio naudojimo erdvėlaivių nesaugumą. Kaip skelbia „New York Times“, buvo atleisti ne tik penki NASA specialistai, bet ir dar du jų konsultantai. Dar vienas NASA konsultacinės tarybos narys admirolas Bernardas Kodereris atsistatydino, protestuodamas, jog NASA kritikams užčiaupiamos burnos. Pasak admirolo ir kitų atleistųjų specialistų, NASA vadovybėje įsigalėjo trumparegiškumas, ir niekas nekreipia dėmesio į specialistų rekomendacijas, nors ir labai svarbios jos būtų.
Laikraštis taip pat cituoja buvusio šios konsultacinės tarybos pirmininko Ričardo Blumbergo žodžius, kuriuos jis pasakė 2002 metų balandį, kalbėdamas JAV Kongrese. „Man dar niekada taip nekėlė rūpesčių daugkartinio naudojimo erdvėlaivių skrydžių saugumas kaip dabar. Visi mano stebėjimai rodo, jog, esant dabartiniam požiūriui, sėjamos būsimų pavojų sėklos“, - sakė R.Blumbergas. Jis taip pat perspėjo kongresmenus, kokį pavojų kelia NASA biudžeto sumažinimas ir rekomendacijų, kaip spręsti kosminių erdvėlaivių įrangos gerinimą, ignoravimas.
Nors NASA dar nepaskelbė galutinių išvadų, dėl kokios priežasties įvyko erdvėlaivio „Columbia“ katastrofa, tačiau greičiausiai bus atmesta versija, jog tai įvyko dėl izoliacinės putos gabalo atskilimo nuo išorinio degalų bako. Neatmetama galimybė, kad erdvėlaivis susidūrė su meteoritu ar vadinamosiomis kosmoso šiukšlėmis - su orbitoje tebeskriejančiu neveikiančiu dirbtiniu žemės palydovu ar raketų nešėjų nuolaužomis…
Na, o Rusija, pasinaudodama proga, stengiasi sumenkinti JAV daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programą. Esą erdvėlaiviai yra sunkūs, sveria daugiau kaip 100 tonų, todėl patikimai juos apsaugoti gana problemiška. Ypač nuo aukštų temperatūrų poveikio, erdvėlaiviui leidžiantis į tankius žemės atmosferos sluoksnius. Todėl rusai dabar priekaištauja amerikiečiams, kodėl jie nepasinaudojo rusų patirtimi, - Rusijos kosminių aparatų „Sojuz“ kosmonautai nuleidžiami į žemę specialiomis kapsulėmis, sveriančiomis tik vieną toną. Be to, kaip teigia Rusijos kosminiai specialistai, rusų nuleidžiamosios kapsulės yra apvalios ir izoliuojamos kitomis, patikimesnėmis izoliacinėmis medžiagomis nei amerikiečių erdvėlaiviai.
Neapsieinama ir be politikos. Rusijos žiniasklaida išplatino neįvardyto karinio eksperto vertinimus dėl „Columbia“ katastrofos. Pasak jo, erdvėlaivis „Columbia“, pakilęs į kosmosą sausio 16 dieną, buvo paleistas ne moksliniams tyrimams, o žvalgyti Irako teritoriją bei numatyti galimus amerikiečių raketų taikinius Irako teritorijoje. Pasak Rusijos karinio eksperto, neatsitiktinai vienas iš erdvėlaivio įgulos narių buvo Izraelio karo lakūnas Ilanas Ramonas, turintis nemažai karinių apdovanojimų ir ne kartą skraidęs virš Irako teritorijos.
Aišku, tokios erdvėlaivio įgulai skirtos užduoties atmesti negalima. Ypač paneigti pranešimus, kodėl erdvėlaivyje nebuvo įrengtas susijungimo su tarptautine kosmine stotimi mazgas ir toks susijungimas net nebuvo numatytas. Todėl, rusų eksperto nuomone, erdvėlaivis, keisdamas skridimo orbitas, galėjo išderinti kai kuriuos navigacinius įrengimus. Tačiau daugkartinio naudojimo erdvėlaiviai tam ir sukurti, kad galėtų, skirtingai nuo kosminių žvalgybos palydovų, skriejančių stacionarinėse orbitose, keisti tas orbitas.
Aišku, NASA apie „Columbia“ katastrofos priežastis paskelbs dar negreitai. Juk reikia surinkti daugybę erdvėlaivio nuolaužų, kurios išsibarsčiusios net 400 kvadratinių kilometrų teritorijoje. Nuolaužų paieškas apsunkina tai, kad toje teritorijoje yra daug tankių miškų, ežerų, pelkių.
Kita vertus, Rusijai džiaugtis dėl šios amerikiečių nesėkmės nederėtų. Pakanka prisiminti sovietų patirtį, kai dar nuo J.Gagarino skrydžio laikų apie Sovietų Sąjungos kosminių laivų startus buvo skelbiama tik jiems sėkmingai pasibaigus.
Tuo tarpu antradienį Izraelyje buvo palaidotas per erdvėlaivio katastrofą žuvęs Izraelio astronautas I.Ramonas. Laidotuvėse dalyvavo šeimos nariai ir draugai. Pirmadienį karinėje garbės ceremonijoje ministras pirmininkas Arielis Šaronas, pasisukęs į astronauto žmoną ir keturis jo vaikus, sakė: „Jūsų skausmas yra visos tautos skausmas“.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija