Atnaujintas 2003 m. vasario 21 d.
Nr.15
(1119)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Panevėžio vyskupijoje

Krekenavos dekanate

Vyskupas Jonas Kauneckas (kairėje) ir Naujamiesčio klebonas kun. Algirdas Dauknys
A.Maceinos poeziją skaitė dailės galerijos direktorė Vigita Dumbrienė

Filosofo knyga buvo kaip kelrodė žvaigždė

Naujamiestis. Dailės galerijoje vasario 7-ąją buvo surengtas filosofo, poeto Antano Maceinos 95-ųjų gimimo metinių minėjimas. Pagerbti Lietuvos šviesuolio atminimą atvyko Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, rajono vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas, savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Remigijus Vilys, Naujamiesčio seniūnas Antanas Katinas.
Susirinkusieji šiltai sutiko vyskupą J.Kaunecką. Jo atvykimas daugeliui buvo netikėtas. Nepabūgęs gausiai iškritusio sniego bei slidaus kelio, ganytojas gerokai prieš renginį pasirodė Naujamiestyje. Čia jį sutiko parapijos klebonas kun. Algirdas Dauknys.
Atėjusiuosius į renginį vyskupas kaipmat papirko savo puikia nuotaika, giedria šypsena veide. Jis teiravosi, kaip gyvena miestelėnai, ar jie turi darbo, kiek parapijiečių ateina į šv. Mišias bažnyčioje. Tarp ganytojo ir galerijoje buvusių žmonių vyko draugiškas pašnekesys.
A.Maceinos atminimo vakarui vadovavo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotoja Albina Saladūnaitė. Ji gyvena Naujamiestyje, bet dirba mieste. Daugelis panevėžiečių pažįsta bibliotekininkę kaip įvairių kultūrinių renginių vedėją. A.Saladūnaitė turi puikią iškalbą, moka pateikti glaustai savo mintis, sugeba suintriguoti klausytojus. Apie A.Maceiną naujamiestiečiams kultūrinio gyvenimo sūkuryje besisukanti vakaro vedėja pasakojo taip, tarsi būtų artimai pažinojusi jį gyvą.
Vyskupas J.Kauneckas poetą ir filosofą A.Maceiną statė į vieną gretą su K.Donelaičiu, A.Baranausku, Maironiu ir B.Brazdžioniu. Pirmą sykį su didžiojo mąstytojo kūryba jis susipažino prieš 40 metų. Tuo metu dirbo melioracijos darbų vykdytoju inžinieriumi. Atsitiktinai į rankas pateko mašinėle spausdintas A.Maceinos kūrinys “Didysis inkvizitorius”. Skaitydamas jį negalėjo atsitraukti. Pasijuto kaip apdujęs. Nesinorėjo imtis rimtesnio darbo ar su kuo nors šnekėtis. Gerai, kad buvo žiema, ir melioratoriams buvo atostogos.
Ganytojas prisipažino: “Koks šiandien aš esu kunigas, tai didele dalimi priklausė nuo A.Maceinos knygų. Jos padėjo man juo formuotis”. Vyskupas teigė, jog filosofo knyga “Krikščionis pasaulyje” turėtų tapti kiekvieno kataliko gyvenimo vadovėliu. Jis pasakojo turįs apie tūkstantį religinio turinio knygų. Jeigu reikėtų iš jų dešimt vertingiausių išsirinkti, tai pirmiausia imtų Šventąjį Raštą, po jo – aštuonis A.Maceinos kūrybos tomus ir F.Dostojevskio “Brolius Karamazovus”.
A.Maceinos poeziją skaitė dailės galerijos direktorė Vigita Dumbrienė. Ji atsiskleidė kaip puiki skaitovė. Moters lūpose skambėjusios eilės virpino į galeriją atėjusiųjų širdis. Kamerinėje aplinkoje skambėjo fortepijono muzika.Grojo Panevėžio konservatorijos studentė Marija Grikevičiūtė (vadovė Vilija Geležiūtė). Ji yra tarptautinių konkursų dalyvė ir laureatė.
Už gerai parengtą vakarą, skirtą filosofo, poeto A.Maceinos gimimo metinėms pažymėti, jo rengėjams ir vyskupui J.Kauneckui dėkojo rajono vicemeras V.R. Gritėnas. Seniūnas A.Katinas sakė, jog vyskupo atvykimas į Naujamiestį ir jo dalyvavimas kultūros renginyje visiems miestelėnams buvo kaip šventė.

Bronius VERTELKA
Autoriaus nuotraukos

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija