Atnaujintas 2003 m. vasario 21 d.
Nr.15
(1119)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Keletas neretorinių klausimų

Vakarų šalyse sklandžiai organizuotuose protesto mitinguose dalyvavo per šešis milijonus žmonių. Vien Londone į gatves išėjo vienas milijonas, keikdamas prezidentą Bušą ir smerkdamas jo ketinimus pradėti karą su Iraku.
Be jokios abejonės, karas yra nelaimė kariaujančioms tautoms ir didis nerimas visam pasauliui. Tai abėcėlinė, deja, tik teorinė tiesa. Jos aiškinti neverta. O keletas toli gražu ne retorinių klausimų praverstų.
Kodėl tos demonstracijos kaip du vandens lašai panašios į šaltojo karo metais sovietų spec. tarnybų organizuotus “taikos šalininkų” judėjimus? Ar tai nekelia įtarimų, kad tokių protesto demonstracijų užsakovas ir visa kuo aprūpintojas buvo ir liko tas pats?
Kodėl dėl tebesitęsiančio kolonijinio karo Ičkerijos Respublikoje, kurį galima pavadinti atviromis civilių gyventojų skerdynėmis, jokioje Vakarų, o tuo labiau Rytų valstybėje nebuvo jokių protesto demonstracijų? Miestai sugriauti, išlikusieji gyvenamieji būstai tebesprogdinami, pusė nedidelės, bet narsios tautos – pabėgėliai. Nejaugi pasaulio akivaizdoje čečėnų kraujas, kaip ir lietuvių pokario metais, yra bevertis?
Ar rasis abejojančiųjų, kad teroristai, masiškai žudantys nekenčiamos šalies gyventojus, nėra ateiviai iš kitų planetų? Jie yra Žemės gyventojai ir randa prieglobstį kurios nors valstybės teritorijoje. Ar tokiu atveju šalis, planuojanti terorą kaip politikos įrankį, gali likti neišaiškinta, nenubausta?
Atgrasymo strategijos esmė tokia: jei kas išdrįs užpulti, gaus triuškinantį atsaką. Po Pasaulio prekybos centro sunaikinimo atgrasymo teorija tapo bevertė. Ar atsiras šalis, kuri sutiktų laukti, kad teroristų smūgiu būtų sunaikinta kelių milijonų sostinė? Ir tik dėl to, kad po katastrofos jau “teisėtai” galima būtų sutriuškinti užpuoliką? Ar ne po to buvo susivokta, kad tik prevencinėmis priemonėmis galima užkirsti kelią organizuoto masinio teroro akcijoms? Kurios šalies gyventojai atleistų savo vyriausybei, nesiėmusiai būtinų priemonių savo piliečių apsaugai užtikrinti?
Mūsų Žemė tolydžio tampa vienu dideliu kaimu, kuriame padegėjai kelia didelį pavojų visoms sodyboms. Tad ar reikia aiškinti, koks pavojus gresia visam kaimui, kai bakteriologinis, cheminis ir branduolinis ginklai patenka į nusikaltėlių rankas?

Edmundas SIMANAITIS
Jonava

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija