Atnaujintas 2003 m. vasario 21 d.
Nr.15
(1119)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Susitiko Popiežius ir JT generalinis sekretorius

JT generalinis sekretorius Kofis Ananas ir popiežius Jonas Paulius II pabrėžė lemiamą Jungtinių Tautų vaidmenį Irako konflikte. Susitikime Romoje abu jie buvo vieningos nuomonės, kad krizė turi būti sureguliuota taikiai

EPA-ELTA nuotrauka

JT generalinis sekretorius Kofis Ananas ir popiežius Jonas Paulius II pabrėžė lemiamą Jungtinių Tautų vaidmenį Irako konflikte. Susitikime Romoje abu jie buvo vieningos nuomonės, kad krizė turi būti sureguliuota taikiai. K.Ananas ir Popiežius atkreipė dėmesį į irakiečių kančias dėl dvylika metų besitęsiančio ekonominio embargo, kurį JT paskelbė 1990-aisiais, po Irako invazijos į Kuveitą. Popiežiaus audiencija truko apie pusvalandį. K.Ananas kalbėjosi ir su kardinolu Rožeru Ečegerajumi, kuris praėjusią savaitę grįžo iš Bagdado, kur buvo susitikęs su Irako prezidentu Sadamu Huseinu ir perdavė jam Popiežiaus laišką. Po savo viešnagės jis kalbėjo apie viltį krizėje. „Taika dar yra įmanoma, - grįžęs į Romą sakė kardinolas R.Ečegerajus. - Iš labai arti girdėjau šauksmą irakiečių tautos, iškentėjusios du karus. Tai tauta, kuriai reikia taikos, kuri trokšta oriai, laisvai gyventi, kuri nori gerų santykių su kitomis tautomis. Šiandien gyvename lemtingomis dienomis, nuo kurių priklauso taikos likimas. Todėl dar kartą kreipiuosi į viso pasaulio sąžines ir prašau, kad būtų padaryta viskas, kas įmanoma, vardan taikos, nes šiandien tikrai taika dar įmanoma“, - pirmadienį Romos oro uoste kalbėjo iš Irako parvykęs kardinolas, kuris antradienio rytą susitiko su Popiežiumi ir jį informavo apie savo misijos rezultatus. Popiežius ir toliau yra ryžtingas karo Irake priešininkas.
Prieš susitikdamas su Šventuoju Tėvu, JT generalinis sekretorius pabrėžė Europos vaidmenį Irako konflikte. „Tai ne politinis vaidmuo, o parama pabėgėliams ir šaliai po galimo konflikto“, - sakė jis po konsultacijų su Italijos ministru pirmininku Silvijumi Berluskoniu.
K.Ananas nesutiko įvardyti termino, kiek JT inspektoriai dar dirbs Irake. "Jie dirbs tol, kol JT Saugumo Taryba priims kitokį sprendimą, - sakė jis. - Karas nėra neišvengiamas, turi būti padaryta viskas, kad jam būtų užkirstas kelias".
Kad ir kaip būtų, šiandien naujo karo Persų įlankoje grėsmė jau šiek tiek mažesnė negu prieš kelias dienas. Amerikiečiai suteikė dar vieną šansą Irako režimui įrodyti, kad ketina vykdyti JT reikalavimus. Pirmadienį Briuselyje pasiektas kompromisas dėl Europos Sąjungos šalių bendros pozicijos. Pagerėjo Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos santykiai, kuriuose pastarosiomis savaitėmis būta kontrastų, susierzinimo ir netgi vieni kitų įžeidinėjimo. O svarbiausia, nors Amerika kol kas neatsižada ketinimo ir be JT pritarimo skelbti karą Irakui, vis dėlto dabar amerikiečių laikysenoje vėl galima įžvelgti tam tikrą nuosaikumą ir didesnį skaitymąsi su JT vaidmeniu.
Šiame fone gana gerai pasirodė Vatikano diplomatija. Buvo paliudyta, kad Šventojo Sosto pareiškimai ir veiksmai - tai ne kažkoks abstraktus pacifizmas, o labai konkreti taikos misija. Žinoma, kai kalbama apie taiką – vieną brangiausių žmonijos vertybių, tam tikras idealizmas neišvengiamas, bet šį kartą Šventojo Sosto veiksmuose aiškiai buvo matomas ir labai konkretus bei blaivus realizmas.

VR, dpa-ELTA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija