Atnaujintas 2003 m. vasario 28 d.
Nr.17
(1121)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Rinka
Aktualijos
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Tikisi Dievo palaimos ir žmonių paramos

Būti ištikimas Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai trečiadienį iškilmingame Seimo posėdyje prisiekė išrinktasis Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas (kairėje). Priesaiką priėmė Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris

Būti ištikimas Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai trečiadienį iškilmingame Seimo posėdyje prisiekė tiesioginiuose rinkimuose sausio 5 dieną išrinktas Respublikos prezidentas Rolandas Paksas. Po priesaikos Seime septintasis nuo 1918 metų ir trečiasis po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metais Lietuvos Prezidentas pradėjo eiti pareigas.
Iškilmingame Seimo posėdyje, kuriame R. Paksas perėmė valstybės vadovo pareigas, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas padėkos žodį už darbą Lietuvai, ištikimybę santaros idėjai, ryškias pėdas, įspaustas į lietuvišką žemę, tarė kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui.


V.Adamkus pripažino vienuolių nuopelnus skleidžiant europines vertybes

Iš kairės: Lietuvos pranciškonų provincijolas kun. Sigitas Benediktas Jurčys, Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincijolas kun. Antanas Saulaitis, prezidentas Valdas Adamkus,
pranciškonų vienuoliai - brolis Arūnas Peškaitis, kun. Astijus Kungys, kun. Julius Sasnauskas

Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus vasario 20 dieną priėmė jėzuitų ir pranciškonų vienuolijų atstovus. Susitikime su šalies vadovu dalyvavo Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincijolas kun. Antanas Saulaitis, SJ, Lietuvos pranciškonų provincijolas kun. Sigitas Benediktas Jurčys, OFM, pranciškonų vienuoliai - kun. Astijus Kungys, kun. Julius Sasnauskas ir brolis Arūnas Peškaitis.
Šalies vadovas sakė labai vertinąs aktyviai Lietuvoje veikiančias jėzuitų ir pranciškonų vienuolijas. Šalies vadovo nuomone, jėzuitų ir pranciškonų indėlis skleidžiant jaunimui europines vertybes yra labai svarus.
Susitikimo dalyviai aptarė visuomenėje vykstančius procesus, kalbėjo apie tolesnio pilietinio visuomenės ugdymo būtinybę.
Prezidentas V. Adamkus įteikė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžių Jėzaus draugijos Lietuvos ir Latvijos provincijos provincijolui kun. A. Saulaičiui už nuopelnus Lietuvai.


Inauguracijos proga naująjį Lietuvos prezidentą Rolandą Paksą pasveikino popiežius Jonas Paulius II

Trečiadienį savo pareigas pradėjusį eiti prezidentą Rolandą Paksą inauguracijos proga pasveikino Jo Šventenybė Romos Popiežius Jonas Paulius II.
"Jūsų Ekscelencija, pradėjus eiti Lietuvos Respublikos Prezidento pareigas, siunčiu Jums širdingus sveikinimus ir nuoširdžius linkėjimus. Telaimina Jus visagalis Dievas išmintimi, tvirtumu ir drąsa Jums einant šias aukštas pareigas. Tegu Jūsų vadovavimas tarnauja tautai teisingumo ir taikos kelyje, užtikrinant visų Lietuvos žmonių klestėjimą ir gerovę", - sakoma Šventojo Tėvo sveikinime.


Karo akademijos kariūnams suteikti krikšto ir sutvirtinimo sakramentai

Aštuoni Karo akademijos kariūnai vasario 21 dieną gavo krikšto sakramentą, dar dvidešimt keturiems buvo suteiktas sutvirtinimo sakramentas.
Iškilminga ceremonija buvo surengta šv. Mišių metu, kurias aukojo kariuomenės ordinaras vyskupas Eugenijus Bartulis. Šv. Mišiose taip pat dalyvavo vyriausiasis kariuomenės kapelionas pulkininkas leitenantas kan. Juozas Gražulis, Lietuvos kariuomenės kapelionai iš Vilniaus, Alytaus, Marijampolės, Akademijos darbuotojai. Eucharistijos metu giedojo kariūnų choras.


Politinė ruletė sukasi

Suformuotos prezidento Rolando Pakso komandos kapitonu vadinamas Gediminas Šurkus, oficialiai gavęs socialinio aktyvumo skatinimo politikos patarėjo postą, visai Lietuvai rusiškai citavo tariamai Lenino žodžius: „Kadrai lemia viską!“. Dar pridurdamas, kad Leninas buvo visiškai teisus. Tiesa, atrodo, jog tai ne Lenino, o jo ištikimojo mokinio, kruvinojo budelio Stalino žodžiai. Tačiau tai esmės nekeičia. Nubrėžta pakankamai aiški naujojo Prezidento štabo politikos kryptis. O su Prezidento teiginiu, kad jo paskirti patarėjai yra „darbštūs ir kompetentingi“, galima, tiesą sakant, ir nesutikti. Pavyzdžiui, teisėtvarkos klausimais R.Paksui patarinės buvęs policijos generalinis komisaras, su triukšmu atstatydintas iš posto, Visvaldas Račkauskas, o ekonomiką kuruos Jonas Ragauskas, paties R.Pakso anuo metu paskirtas Valstybinės lošimų priežiūros komisijos sekretoriumi, taip pat darbavęsis skandalingai žlugusiame Lietuvos akciniame inovaciniame banke. Nacionalinio saugumo klausimais Prezidentui patars verslininkas iš Raseinių Remigijus Ačas, iki šiol vadovavęs dviem bendrovėms, glaudžiai susijusiomis su Rusija ir Baltarusija bei su pagrindiniu R.Pakso finansiniu rėmėju Jurijumi Borisovu. Energetikos klausimus kuruos buvęs K.Prunskienės kabineto ministras Leonas Ašmantas, aktyvus Ignalinos atominės jėgainės uždarymo priešininkas. Jeigu dar pridursime, kad konsultantu agrarinės politikos klausimais bus Žemės ūkio rūmų pirmininkas Jonas Ramonas, visų kompetencija bus pakankamai aiški. Negi dabar J.Ramonas agituos už Lietuvos stojimą į Europos Sąjungą? Juk dar visai neseniai per Prezidento rinkimų kampaniją J.Ramonas vos ne su ašaromis akyse aimanavo, jog prezidentas Valdas Adamkus veda Lietuvą ne ta kryptimi - į tą nelemtą ES. O štai kitas kandidatas, t.y.R.Paksas neleis Lietuvai paskęsti, išsaugos tautinį savitumą ir, anot žurnalistės R. Grinevičiūtės, „išgelbės cukrinius runkelius, iškovos teisę melžti mėšluotas karves neplautomis rankomis“.