Atnaujintas 2003 m. vasario 28 d.
Nr.17
(1121)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Rinka
Aktualijos
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Tikisi Dievo palaimos ir žmonių paramos

Būti ištikimas Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai trečiadienį iškilmingame Seimo posėdyje prisiekė išrinktasis Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas (kairėje). Priesaiką priėmė Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris

Kęstučio Vanago (ELTA) nuotrauka

Būti ištikimas Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai trečiadienį iškilmingame Seimo posėdyje prisiekė tiesioginiuose rinkimuose sausio 5 dieną išrinktas Respublikos prezidentas Rolandas Paksas. Po priesaikos Seime septintasis nuo 1918 metų ir trečiasis po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metais Lietuvos Prezidentas pradėjo eiti pareigas.
Iškilmingame Seimo posėdyje, kuriame R. Paksas perėmė valstybės vadovo pareigas, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas padėkos žodį už darbą Lietuvai, ištikimybę santaros idėjai, ryškias pėdas, įspaustas į lietuvišką žemę, tarė kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui.
Seimo Pirmininkas, sveikindamas ką tik prisiekusį prezidentą R. Paksą, linkėjo į Lietuvos Prezidentūrą sugrįžusiai jaunystei būti veržliai.
Pavadinęs bendrą darbą su prezidentu V. Adamkumi "tarpusavio įsiklausymo, sutarimo ir bendradarbiavimo esminiais valstybės klausimais metais", ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas išreiškė viltį, kad tokiais pat bruožais bus pažymėtas darbas ir su naujuoju Prezidentu.
"Tiek Vyriausybė, tiek valdančioji koalicija labai atidžiai išnagrinėjo R.Pakso rinkimų programą. Noriu pabrėžti - ji netaps nesantaikos obuoliu tarp Vyriausybės ir Prezidento. Prezidento R.Pakso rinkimų programoje išdėstytos pamatinės vertybės, kurios natūraliai atsispindi daugelio politinių partijų programose. Mūsų Vyriausybės programoje jos taip pat išdėstytos, daug ką mes jau padarėme, daug ką planuojame padaryti per likusį laiką", - sakė Premjeras. Jis patikino, kad Vyriausybė rems naujojo Prezidento pastangas stiprinti pagarbą Konstitucijai, tvirtinti valstybę ir jos tarptautines pozicijas, sudaryti geresnes sąlygas verslui ir žmonių gyvenimui.
"Jaučiu didžiulę atsakomybę Tėvynei ir Tautai. Jaučiu pagarbą ir dėkingumą visiems, kurių meile, pareigos suvokimu, auka ir darbu yra gyva Lietuva", - priėmęs Lietuvos Respublikos Prezidento įgaliojimus, sakė R.Paksas.
Pažymėjęs, kad kiekviena epocha iš Lietuvos pareikalavo ypatingo susitelkimo ir apsisprendimo, o kiekvienas apsisprendimas tapo jos gyvenimo istoriniu lūžiu, Prezidentas pabrėžė, jog dabar mūsų valstybė stovi naujojo iššūkio akivaizdoje. Tai - narystė NATO ir Europos Sąjungoje.
Valstybės vadovas neabejojo, kad deramai susitelkus ir patobulėjus pavyks atsakyti į šį iššūkį, ir jau kitais metais Lietuva taps ir ES, ir Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos nare.
Sukurti gerovės valstybę su žemu nedarbo bei skurdo lygiu, didele darbo verte, tvirtomis socialinėmis garantijomis - tokį tikslą savo kalboje Seimui pabrėžė prezidentas R. Paksas.
"Gerai suprantu, kad valstybė - tai jos žmonės. Tai - mes visi, - pabrėžė Lietuvos Prezidentas. - Valstybės vadovo darbą pradedu, tikėdamasis Dievo palaimos ir Jūsų, brangūs Lietuvos žmonės, paramos", - baigdamas kalbą sakė prezidentas R.Paksas.
Beje, nors ir priskiriamas jaunosios kartos politikams, prie valstybės vairo stojęs prezidentas R.Paksas nėra jauniausias Lietuvos prezidentų galerijoje. Valstybės vadovo įgaliojimus R.Paksas gavo būdamas 46-erių. O pirmajam atkurtos Lietuvos valstybės prezidentui Antanui Smetonai 1919 metų balandį, kai Lietuvos Taryba jį išrinko valstybės vadovu, buvo 45-eri. Steigiamojo Seimo pirmininkas Aleksandras Stulginskis 1922 metais tebuvo 37-erių, kai Seimas išrinko jį Respublikos Prezidentu. Trečiasis nepriklausomos Lietuvos prezidentas Kazys Grinius kadenciją pradėjo sulaukęs 60 metų.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija