Atnaujintas 2003 m. vasario 28 d.
Nr.17
(1121)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Rinka
Aktualijos
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Melioracija ir statyba - vienoje gretoje

Valentinas Marcinkevičius

Melioracija - vakar, šiandien ir rytoj. Tai toji gyvenimo pusė, kuri jaudina daugelį kaimo žmonių. Nes nuo senų laikų žinoma, kad melioruotoje, sukultūrintoje žemėje auga brandesnis grūdas, žmonės gauna iš jos daugiau naudos.
Apie melioraciją, kitus darbus su “XXI amžiaus” skaitytojais mintimis dalijasi Garliavoje (Kauno r.), įsikūrusios uždarosios akcinės bendrovės “Kamesta” generalinis direktorius Valentinas MARCINKEVIČIUS.

Gerbiamas direktoriau, kažkada dabartinė “Kamesta” buvo viena pirmaujančių Kauno rajono įmonių - Kauno melioracijos valdyba, Kauno melioracijos statybos montavimo valdyba. Vėliau jos ratai ėmė braškėti. Dabar vėl atsitiesėte...
Ratai ėmė braškėti tada, kai, atkūrus Lietuvoje nepriklausomybę, kaip ir daugelyje kitų gamybos sričių, taip ir pas mus ėmė veikti ekonomikos dėsniai, būdingi visoms pažangiai ūkininkaujančioms šalims. Valstybė ėmė melioracijai skirti vis mažiau lėšų, duoną turėjome ir turime užsidirbti patys. Pamenu, likimas lėmė, kad maždaug prieš devynerius metus visuotiniame susirinkime buvau išrinktas šios įmonės vadovu. Nemažai svarsčiau, bet ėmiau ir pasiryžau. Juolab kad penkiolika metų čia dirbau darbų vykdytoju.


Pieno ūkis toliau smunka

Piketą prie Žemės ūkio rūmų surengė iš Marijampolės atvažiavę žemdirbių atstovai

Vėl - protesto akcija

Nežinia, kelintą kartą pieno gamintojai ir perdirbėjai aiškinosi, kodėl krenta pieno ir jo produktų kainos, kodėl kaimo žmonėms, laikantiems karves, vis sunkiau iš pieno ūkio pragyventi. Padėtis nė kiek negerėja, o toliau komplikuojasi - kaimas ritasi į dar gilesnę vargo duobę. Maždaug tokias mintis Kaune, prie Žemės ūkio rūmų, reiškė čia iš Marijampolės bei Kalvarijos savivaldybių kaimo vietovių suvažiavę ūkininkai. Ne vienas rankose laikė plakatus su protesto šūkiais, reikalavimais - taisyti kaime padėtį. “Skurdinimui - griežtą NE!” - skelbė vienas. “Norime dirbti, uždirbti ir gauti!” - parašyta kitame. “Gana blogo vadovavimo!”- garsino dar vienas. Kliuvo ir Rūmų vadovybei. “Ramonai, kada pradėsi atstovauti Lietuvos žemdirbiams, o ne saujelei išrinktųjų?”- priekaištas ŽŪR pirmininkui. Beje, gal derėtų prisiminti, kad praeitais metais Rūmų pirmininkas Jonas Ramonas buvo pareiškęs norą atsistatydinti iš šių pareigų, tačiau ŽŪR prezidiumas tokiam jo ketinimui nepritarė, ir vadovas pasiliko savo kėdėje. Tą pačią dieną jis sakė, kad tokiu būdu norėjęs save patikrinti.