Atnaujintas 2003 m. kovo 5 d.
Nr.18
(1122)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Atmintis
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Žvilgsnis
Pozicija


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Čečėnija ir Lietuva: moralinė, politinė ir humanitarinė pagalba

Tikiu, kad čia, Mokslų akademijos salėje, šiandien susirinko tie žmonės, abiejų šalių piliečiai, kurie supranta okupuojamos, kolonizuojamos Ičkerijos Respublikos ir rytinio Baltijos kranto valstybių lemties bendrumą. Ir tarpusavio solidarumo būtinybę.
Mus siejantis bendrumas, viršijantis daugelį skirtybių religijos, tradicijų, geografijos, kalbos yra ne vien paviršiniai istorinio kelio, tų pačių tironiškų režimų prieš mūsų tautas vykdyto genocido faktų sutapimai; ne vien tai, kad prieš mūsų tautas kariavo tos pačios NKVD baudžiamosios divizijos, kad abiejų tautų identitetui ir žmonėms naikinti naudotos karo nusikaltimams prilygintinos masinės tremtys, o teisėtas tiek čečėnų, tiek lietuvių pasipriešinimas terorui oficialiuose baudėjų dokumentuose vadintas „bandformuotėmis“, rezistentai - „teroristais“. Mums tai - praeities košmaras, sustingęs praeities prisiminimuose ir istorikų knygose, beje, grėsmės šešėliu teberymantis virš mūsų tėvynės niauriuose Maskvos pagrūmojimuose, Karaliaučiaus tranzito pinklėse, keistuose pseudodemokratinių rinkimų procesuose.
Čečėnijoje šiandien tai - kasdienybė, kai okupacinės kariaunos beribė savivalė prieš civilius gyventojus, jų kankinimas ir žudymas Hitlerio nacionalsocialistų terminologija pavadinamas neutraliu buitiniu žodžiu „valymas“ („začistka“).