Atnaujintas 2003 m. kovo 7 d.
Nr.19
(1123)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kūrėjas ir rezistentas
A†A Dr. Adolfas Damušis (1908 06 16 – 2003 02 27)

Velionio dr. A.Damušio karstas pirmadienio vakare buvo atvežtas iš Vilniaus ir pastatytas Kaune, Švč. M.Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje. Laidotuvių šv. Mišių koncelebracijai antradienio vidurdienį vadovavo arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.
Dr. A.Damušis palaidotas Petrašiūnų kapinėse. Prie karsto kalbėjo J.Polikaitis (nuotraukoje), prof. R.Baltrušis, G.Žemkalnis, V.Abraitis ir kiti

2003 m. vasario 27 d. Vilniuje, sunkios ligos nuvargintas, mirė dr. Adolfas Damušis, mokslininkas, rezistentas, 1941 m. birželio 23 d. Nepriklausomos Lietuvos atkūrimo deklaracijos signataras, Laikinosios Lietuvos vyriausybės ministras, nacių politinis kalinys, Ateitininkų, Lietuvių fronto bei kitų organizacijų darbuotojas ir vadovas, „Dainavos“ jaunimo stovyklos įkūrėjas.
1934 metais Vytauto Didžiojo universitete baigė cheminės technologijos mokslus ir buvo pakviestas dirbti Chemijos katedros vedėjo prof. P.Butkevičiaus asistentu. Specialybės studijas tęsė Vokietijoje ir 1940 metais, VDU apgynęs disertaciją „Aliuminio geležies deginių įtaka į portlandcemento susitraukimą“, gavo inžinerijos daktaro laipsnį. Atlikęs kruopščius tyrinėjimus ir apskaičiavimus, parengė cemento gamybos Lietuvoje projektą.
1947 metais su šeima atvyksta Amerikon. Ir čia Adolfas pramonės tyrimų laboratorijoje pasižymi profesiniu kūrybiškumu: parašė daug mokslinių studijų ir užpatentavo per 20 technologinių išradimų.