Atnaujintas 2003 m. kovo 7 d.
Nr.19
(1123)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Viešnagė Šv.Kazimiero seserų vienuolyne

Kairėje - Šv.Kazimiero ordino nariai, pasauliečiai ir
poetas R.Keturakis (antroje eilėje antras),
dešinėje - Šv.Kazimiero kongregacijos vienuolės

Autoriaus nuotrauka

Jau ketveri metai, kai egzistuoja pasaulietinis Šv.Kazimiero ordinas, kurio devizas „Vivere bonum faciendo“ (lietuviškai „Gyventi darant gera“), ėmėsi iniciatyvos ir nutarė į Šv.Kazimiero seserų kongregacijos vienuolyną pakviesti poetą ir rašytoją Robertą Keturakį, aktorių Saulių Bagaliūną pristatyti R.Keturakio poemą „Penkios lelijos šv. Kazimierui“.
Vasario 28 dienos popietę Pažaislio vienuolyno Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kanclerio Kristupo Paco menėje ir vyko minėtasis susitikimas. Ilgame koridoriuje, vedančiame į menę, buvo eksponuota kelias dienas anksčiau įvykusio Kauno miesto vidurinių mokyklų, gimnazijų, moksleivių piešinių „Šv.Kazimieras - Lietuvos jaunimo globėjas“ paroda.
Į svečius pas seseris kazimierietes atvyko poetas R.Keturakis, Šv.Kazimiero ordino Kauno skyriaus komtūras Aidas Augustis, Šv.Kazimiero ordino riteris Kęstutis Ignatavičius, šio ordino nariai, miestelėnai. Menės viduryje - didelis šv. Kazimiero portretas, šalia jo - gyvų gėlių puokštė, grakšti septynių žvakių žvakidė.
Literatūrinę popietę malda pradėjo sesuo Julita. Ji trumpai papasakojo apie Šv.Kazimiero seserų kongregacijos įsikūrimą Lietuvoje, Pažaislio architektūrinį ansamblį.
Poetas R.Keturakis sielojosi, kad žiniasklaida pastebi tik Kaziuko mugę, o apie šv. Kazimiero vardadienį, jo reikšmę jaunimui skiria mažai dėmesio. Abejinga šv.Kazimiero renginiams ir Lietuvos nacionalinė televizija. Keista pozicija. Lietuvos globėjo šv.Kazimiero (1458-1484) atvaizdų galima rasti ne tik bažnyčių altorių paveiksluose, altorėliuose, bet ir graviūrose, liaudies skulptūrose, medaliuose, pašto ženkluose.
Poetas prisipažino poemą rašęs paskatintas žymaus visoje Europoje šventojo gyvenimo, jo įtakos Lietuvos gyvenimui. R.Keturakis su įkvėpimu skaitė poemos eilutes. Gaila, tačiau iki šiol poema „Penkios lelijos šv. Kazimierui“ nėra išleista atskira knygele. Ateityje reikėtų išleisti knygelę kultūrinei šv.Kazimiero darbų pažinimo plėtrai.
Po poemos pristatymo seserys, pasaulietinio Šv.Kazimiero ordino nariai, kiti renginio dalyviai žavėjosi moksleivių piešiniais šv.Kazimiero gyvenimo tema. Gražios kompozicijos, suderintos spalvos, įspūdingos, taiklios detalės džiugino susirinkusiuosius, sakė piešinių parodos iniciatorius A.Augustis.
Šv.Kazimiero vienuolyno seserys dėkojo poetui R.Keturakiui, Šv.Kazimiero ordino nariams už turiningą ir maldingą literatūrinę popietę.

Kazimieras DOBKEVIČIUS
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija