Atnaujintas 2003 m. kovo 7 d.
Nr.19
(1123)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Mormonai. Jų bažnyčia ir mokymas

Visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, veikia ne vien krikščioniškos bendruomenės, bet ir įvairios sektos. Jos daro žalą šių dienų žmogui, ypač jaunuomenei. Viena tokių sektų yra mormonai.
Brazilijoje, San Paule, katalikiškoje parapijoje uoliai besidarbuojantis prel. J.Šeškevičius domisi tiek savo parapijiečių, tiek visų lietuvių tikėjimo reikalais. Jam svarbu ir Lietuvos žmonių gyvenimas, mūsų dorovė, dvasingumas, tikėjimas.
Kunigas sunerimo sužinojęs, kad Lietuvą iš kitų kraštų pasiekė mormonų tikėjimo misionieriai, besistengią į savo pusę patraukti mūsų tautiečius. Tam jie naudoja įvairias psichologinio poveikio priemones.
Prel. J.Šeškevičius siūlo mūsų skaitytojams rašinį apie mormonus, jų tikėjimo kilmę ir filosofiją.

Prieš porą dešimtmečių mūsų parapijos gatvėmis vaikščiojo du baltais marškiniais, juodais kaklaraščiais ir juodomis kelnėmis pasipuošę jaunuoliai. Prie kiekvienų kiemo vartelių plojo rankomis (kaip Brazilijoje įprasta), lankė šeimas.
Vieną dieną, sutikęs juos gatvėje, pakalbinau. Kas jie yra ir ką veikia? Jie atsakė esą Paskutinių dienų šventųjų bažnyčios misionieriai. Aš jiems sakau: "Tai nelabai gerai, kad lankote parapijiečius, o kleboną aplenkiate." Pasiteiravę, kur gyvenu, pažadėjo apsilankyti. Ir tikrai po poros dienų jaunuoliai atėjo į kleboniją.
Pirmiausia pasiūlė su jais kartu melstis. Tada dar mes nebuvome pripratę prie ekumeninių maldų. Tai sutarėme melstis kiekvienas atskirai. Po to paprašiau, kad papasakotų, kokia tai bažnyčia, kuriai jie atstovauja, kaip ji atsirado.
Jie aiškino, kad atstovauja trečiojo apreiškimo bažnyčiai. Pirmasis apreiškimas buvęs Senasis Testamentas. Kai jis išsigimė, atėjo Kristus ir apreiškė Evangeliją - Naująjį Testamentą. Bet esą ir šis išsigimė, tad įvykęs trečiasis apreiškimas.
O buvo taip. Amerikoje pamaldus jaunuolis Joseph Smith (J.Smitas 1805-1844), matydamas, kad yra tiek daug bažnyčių ir sektų, rūpinosi pažinti, kuri yra tikroji bažnyčia. Jis išėjo į mišką, meldėsi ir pasninkavo, prašydamas Dievą, kad jam apreikštų, kuri bažnyčia yra tikroji. Po ilgų maldų, 1820 metais jaunuoliui pasirodė du angelai ir pasakė, kad nė viena bažnyčia nėra tikra. Tikroji bus ta, kurią jis įsteigsiąs. Antrame regėjime (1822 09 21) jam pasirodė angelas Moroni ir kalbėjo apie auksines plokštes su Dievo tautos istorija. Kitą dieną angelas jam parodė, kaip tas plokštes rasti.

Auksinės plokštės

Kai Dievas Babelyje sumaišė žmonių kalbas, visa jo gentis emigravo iš Azijos į Ameriką. Kadangi jie buvo blogi žmonės, Dievas leido karus ir kitas nelaimes, ir jie buvo beišnykstą.
Maždaug 600 metų prieš Kristų Palestinoje gyveno pranašas Lehi iš Manaces genties.
Prieš Jeruzalę užpuolant Nabuchodonosarui (586 m. prieš Kristų), Lehi ir kiti iszakiečiai persikėlė į Ameriką ir rado Jared genties likučius. Po Lehi mirties du jo sūnus Nefi ir Lama susipešė ir atsiskyrė.
Nefi gentis liko ištikima Dievui, o Lamos gentis ėjo nuodėmės keliais. Dievas leido bausmę, ir jų oda pasidarė raudona - jie tapo indėnų protėviais. O Kristus po prisikėlimo iš mirusiųjų atvyko į Ameriką ir aplankė nefitus. Po dviejų ar trijų šimtmečių taip pat nefitai (baltaodžiai) sunkiai nusidėjo ir buvo raudonodžių indėnų išnaikinti.
Tačiau paskutinis nefitų karalius patriarchas Mormonas prieš mirdamas surašė savo tautos istoriją į aukso plokštes ir įteikė savo sūnui Muroni. Šis jas užkasė ant kalvos Komorah, netoli Niujorko. Praėjusiame šimtmetyje jas rado J.Smitas.
Plokštės, pagal Smitą, - tai trečiasis apreiškimas. Jos buvo parašytos reformuota Egipto kalba. Kad Smitas galėtų tą kalbą suprasti, angelas jam davė du akmenis Urin ir Turim. Šie akmenys savė Smitui tos kalbos supratimą. Beje, Smitas sakė, kad jei kas pažvelgs į tas plokštes - mirs. Todėl jis su plokštėmis stovėjo už uždangos ir vertimą diktavo sekretoriui Martin Harris. Vertimas buvo baigtas ir 1830 metais knyga išspausdinta angliškai.
Plokščių niekas nematė. Smitas jas užkasęs ant kalnelio netoli Niujorko. Trys Smito mokiniai prisiekia jas matę vizijoje.

Pomirtinis krikštas ir vedybos

1830 m. balandžio 6 d. netoli Niujorko Smitas su nedidele grupe mokinių įsteigė mažą bendruomenę. Mormonai žmones, kurie prie jų nesidėjo, laikė pagonimis. Buvo agresyvūs. Išvaryti iš čia keliavo po įvairias vietas. Apsistojo Ilinojaus valstijoje, kur įsteigė miestą Naująjį Sioną (Nau woo.) Čia valdžia jiems suteikė tam tikrą autonomiją. Jie net turėjo savo kariuomenę. Pasistatė didelę šventovę.
Smitas nutarė viešai paskelbti, ką praktikavo savo bendruomenėje (daugpatystę). Kilo konfliktas su apylinkės gyventojais, virtęs ginkluotu susirėmimu. Gubernatorius nutarė, kad dėl to kaltas Smitas, ir jį uždarė į kalėjimą. Rengė teismą, bet vietiniai gyventojai nelaukė teismo. Užpuolė kalėjimą, užmušė Smitą ir jo brolį. Smitui buvo 39-eri. Dabar mormonų centras yra Salt Laik city, tai miestas, kur dauguma gyventojų - mormonai.
Mormonų mokymas byloja, kad yra vienas Dievas Tėvas. Jis turįs kūną su krauju ir kaulais. Sūnus ir Šv.Dvasia - tik Tėvo atžalos. Žmogus esąs amžinas. Jis gyveno Dievo karalystėje pirma, negu pasirodė žemėje. Šio pasaulio žmonės neprisimena buvusio gyvenimo. Jei žmogus, gyvendamas žemėje, nepažino Evangelijos, esą galės ją pažinti po mirties ir būti išganytas per pomirtinį krikštą. Tas pomirtinis krikštas teikiamas vienam iš jo palikuonių. Šie gali laimėti Dievo malonę giminaičiui, kuris nepažino apreiškimo. Taip pat praktikuojamos pomirtinės vedybos. Jei mirė netekėjusi moteris, jos likę giminės gali ją sujungti su vyru amžinybėje. Jei ji nebus sujungta, gali pasiekti tik angelų garbę. O vedusieji gali pakilti iki dieviškosios garbės.
Mormonai pripažino nuosavybės ir net moterų bendrumą - poligamiją. Bet kadangi Amerikos įstatymai ir žmonių nusiteikimas - priešingi poligamijai, mormonai dėl to nemažai nukentėjo. Poligamijos jie atsisakė. Bet vis pasirodydavo žinių apie jų poligamijos atvejus. Visi mormonų studentai turi važiuoti metams ar dvejiem į misijas. Kiekviename krašte jie sugalvoja ką nors, kas palengvintų bendravimą su žmonėmis. Brazilijoje jie visus kvietė į šokius. Manau, kad San Paule jų misija nebuvo sėkminga. Daug metų dirbdamas parapijoje, lankydamas šeimas, namus, nesutikau nė vieno mormono.
Mormonai savo apreiškimą vadina evangelija. Bet jiems evangelija galioja tik tiek, kiek ji atitinka trečiąjį apreiškimą.

Prel. Juozas ŠEŠKEVIČIUS
San Paulas, Brazilija

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija