Atnaujintas 2003 m. kovo 14 d.
Nr.21
(1125)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Telšių vyskupijoje

Klaipėdos dekanate

Ateitininkų savaitgalis

Klaipėda. Šv. Kazimiero bažnyčioje vasario 28 dieną prasidėjo registracija į Žemaitijos ateitininkų savaitgalį (ŽAS). Atvykėlius pasitiko Klaipėdos studentų ateitininkų Kazio klubo, kuriam pirmininkauja Remigijus Žiogas, nariai. Vos prieš pusmetį įsikūręs klubas jau turi beveik 20 narių, kurie kiekvieną sekmadienį Šv. Kazimiero bažnyčioje gieda per šv.Mišias. Atvyko ateitininkų iš Telšių, Šilutės, Gargždų, Mosėdžio, Lenkimų, Darbėnų, Varnių, Kartenos, Viekšnių, be abejo, ir iš pačios Klaipėdos. Iš viso buvo beveik 60 dalyvių. Jų maitinimu visas dienas rūpinosi „Caritas“ valgyklos moterys. ŽAS dalyviai įsikūrė „Žemynos“ vidurinėje mokykloje.
Pirmoji programos dalis buvo darbas grupelėse, suskirstytose pagal amžių (7-8 kl. ir 9-12 kl.). Moksleiviai diskutavo apie tikėjimą, jo sąlygojamus sprendimus, tikėjimo išraiškas ir žmones, kurie jiems yra tikėjimo pavyzdžiai. Buvo sukurti maldavimai šv.Mišioms. Loreta Raudytė papasakojo, kiek lietuviai turi kandidatų į šventuosius, trumpai pristatė Adelės Dirsytės gyvenimo istoriją. Šiuo metu nagrinėjama byla, kad A.Dirsytė būtų paskelbta šventąja. Jos palaikų atradimas bei grąžinimas į Lietuvą galėtų padėti jos bylai, stiprintų mūsų ateitininkijos misiją ir brandintų visų lietuvių tautinę bei katalikišką sąmonę.
Tą susikaupimo vakarą išpažinčių klausyti atvyko Telšių vyskupijos ateitininkų dvasios vadas kun. Gintaras Lengvinas, parapijos klebonas kun. Romualdas Vėlavičius ir kun. Antanas Mačius. Vėlų vakarą bažnyčioje kun.G. Lengvinas aukojo šv. Mišias, vyko Švč. Sakramento adoracija. Kitą dieną, šeštadienį, diakonas Mindaugas Šlaustas papasakojo apie šv. Kazimierą, labiau minėdamas ne faktus, bet atkreipdamas dėmesį į jo kasdienį gyvenimą, kuriame tikėjimas užėmė pirmą vietą – dėl jo atsisakyta prabangaus gyvenimo, vestuvių, sotaus maisto... Po paskaitos moksleiviai patys ieškojo atsakymų į klausimą, koks yra jų gyvenimo pasirinkimas. Darbo grupėse būta kūrybiškų vaidinimų, gerų minčių.
Kiekvienos kuopos „namų darbas“ buvo surengti vieną žaidimą. Ateitininkus aplankęs Telšių katedros diakonas Saulius Stumbra kalbėjo apie tai, kokia turėtų būti mokykla ir mokytojai, kad mokiniams joje būtų gera. „Mes mokomės būti žmonėmis. Mes nesame vieni. Nuo mūsų dažnai priklauso, kaip jausis kiti. Savo pavyzdžiu galime pastūmėti į nuodėmę arba parodyti, kad yra ir kitoks gyvenimo kelias“, - sakė Saulius. Šie žodžiai vienodai tinka ir mokytojams, ir moksleiviams. Tikinčiajam niekada nebus lengva, dėl savo idealų visada teks kovoti – tam labai gali pasitarnauti šv. Kazimiero pavyzdys.
Po šv. Mišių visi vaikai rengėsi vakaro programai, nes turėjo suvaidinti šv. Kazimiero gyvenimo epizodą. Miegoti ėjome palinkėję sau sekti šv. Kazimiero pavyzdžiu, sukalbėję šv. Kazimiero litaniją. Sekmadienio rytą giedojome šv. Mišiose, sutvarkėme mokyklą, pasidalijome tuo, kas šiame renginyje labiausiai patiko ir atsisveikinę išvykome namo.

Roma ČENKUTĖ

Šv. Juozapo Darbininko bažnyčioje vasario 26 dieną apie karmelitų dvasingumą pasakojo tėvai karmelitai Miceal, John, Johanes ir brolis Damian, atvykę iš Anglijos ir Airijos. Gausiai susirinkę žmonės domėjosi šios senos vienuolijos, turinčios 800 metų istoriją, pradžia, darbais, paplitimus krikščioniškame pasaulyje. Ordino pavadinimas kilo nuo šventojo Karmelio kalno, kur pranašas Elijas susitiko Dievą. Karmelitų gyvensenos skirtingos, tačiau jie lyg šeima – didelė Dievo šeima. Dievą jie išgyvena tam tikru būdu ir spalvomis, nes reguloje daug tylos, mąstymo ir maldos. Per maldą ir tylą apmąstoma, kas gera, teisinga vienuoliams, bendruomenei ir Dievui. Lietuvoje būta Karmelio bendruomenių (dabar - tik Paštuvos moterų vienuolynas), todėl ši kelionė organizuota vyskupų prašymu, tikintis atgaivinti karmelitų vienuoliją Lietuvoje.
Šv. Juozapo Darbininko bažnyčioje vasario 28 dieną vakaro maldos vigilija ir Švč. Sakramento naktine adoracija prasidėjo antroji programos “Atgaivink” pakopa, gražiai sutampanti su Gavėnios pradžia. Pirmosios savaitė moto “Ryžkis” kvietė žengti į apmąstymus, atsiliepti į Dievo kvietimą, aktyviai dalyvauti tikėjimo pasidalijimo grupelėse. Atsiliepė žmonės, dalyvavę pirmoje pakopoje, įsitraukė nemažai naujų narių. Tad septynias savaites parapijiečiai mąstys apie ryžtą būti Dievo vaikais, kaip įveikti nuodėmės žabangas, siekti Dievo meilės ir gerumo, apsispręsti ir patirti Dievo artumą ir niekada nebijoti atsinaujinimo dvasiniame ir fiziniame gyvenime.

Danguolė MISIUKONIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija