Atnaujintas 2003 m. kovo 21 d.
Nr.23
(1127)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Lietuva
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Atnaujinti Lietuvos dvasią!

Praėjusių metų vasarą Telšių ateitininkai paskelbė rašinių konkursą tema „Atnaujinti Lietuvos dvasią!“. Neatsiliepti negalėjau. Kaip jaunystėje buvęs Rokiškio gimnazijos ateitininkas, parašiau rašinį ir pasiunčiau. O prieš Naujuosius metus man atsiuntė raštą ir laišką, kuriame rašoma, kad man paskirta 100 litų premija.
Rašinyje papasakojau, kaip lageryje buvo kuriamas lietuvių gimnazistų, studentų, ateitininkų ratelis, kuris švietė, žėrėjo tame prakeiksmų, nužmogėjimo, tamsos okeane. Broliškai vienas prie kito prigludę dalijosi paskutiniu kąsniu, slaugė vienas kitą, guldė galvą už vienas kitą, rodė karžygišką meilę. Tai intrigavo netikinčiuosius, ateistus, senus, surambėjusius materialistus, komunistus. Visai atšiauriai aplinkai darė gydantį poveikį. Ne kartą tie klausė: „Kas jums, lietuviams, yra? Tokie jūs draugiški, susiklausę, ištikimi“. Visi lietuvius už sąžiningumą, dorą gerbė ir jais pasitikėjo.
Šiandien mūsų tėvynė gėdingai moraliai smukusi, tad pirmiausia reikia ją atnaujinti dvasiškai. Tai svarbiausia! Po 50 bolševikų okupacijos metų, žinant dabartinės visuomenės ligas, galima siūlyti įgyvendinti kai kurias priemones.
Šeimose reikia sukurti šiltą aplinką, kurioje gimtų, vystytųsi, augtų dvasiškai sveiki vaikai. Mokyklose įdiegti lietuvišką švietimo programą (žinoma, nepertempiant), taikant M.Pečkauskaitės, S.Šalkausko, A.Maceinos idėjas. Įstaigose, įmonėse stengtis išgyvendinti sovietinį apsimetimą, tinginystę, simuliavimą, girtuoklystes. Jau nuo vaikystės vaikus pratinti dirbti. Jaunuomenei sukurti palankias darbo sąlygas. Reikia padaryti, kad žmogus savaime norėtų dirbti. Būtina rengti bet kurios srities specialistus profesionalus.
Reikia ugdyti sveiką nuostatą, kad nei tarnautojai, nei kunigai, nei darbininkai nėra ponai, o tik kuklūs, stropūs, dori visuomenės tarnai – darbininkai, kad nė vienas pilietis nesibaimintų jokio juodo darbo. Vietoje daugžodžiavimo – daugiau evangelijos paprastumo ir veiklos.

Jonas KIRLYS
Garliava, Kauno rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija