Atnaujintas 2003 m. kovo 21 d.
Nr.23
(1127)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Lietuva
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Lietuvos Vyskupų Konferencijoje

Kovo 14 dieną Kauno arkivyskupijos kurijoje įvyko Lietuvos Vyskupų Konferencijos plenarinis posėdis, kuriame dalyvavo Lietuvos vyskupai ir Apaštalinio Sosto atstovas Baltijos valstybėms arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas.
Visą dieną trukusio posėdžio pradžioje apaštalinis nuncijus arkivyskupas P.S. Zurbriggenas Lietuvos vyskupams perdavė Šventojo Sosto sekretoriaus ryšiams su valstybėmis arkivyskupo Žano Luji Torano padėką už jo priėmimą Lietuvoje ir įvykusį vizitą, kurio metu Šventojo Sosto atstovas galėjo geriau pajausti Katalikų Bažnyčios Lietuvoje ir visos šalies visuomenės gyvenimo pulsą. Vatikano sekretorius ryšiams su valstybėmis per apaštališkąjį nuncijų padėkojo už Lietuvos atstovų išsakytas mintis ir pažadą aktyviau ugdyti bei ginti krikščioniškąsias vertybes Lietuvoje ir Europoje.
Lietuvos vyskupai posėdžio metu pritarė Liturgijos komisijos parengtam Laidotuvių apeigyno projektui, kuris dabar bus pasiųstas į Vatikaną aprobuoti. Ateityje šis apeigynas pakeis ilgus dešimtmečius galiojusį ankstesnįjį laidotuvių apeigų liturgijos leidinį.
Posėdyje taip pat buvo aptartos galimybės plėtoti ir skatinti katalikišką žiniasklaidą, atkreiptas dėmesys į Vyskupų Konferencijos Visuomenės informavimo priemonių komisijos veiklą. Lietuvos vyskupai pritarė teiginiui, kad šiandien šalyje yra jaučiamas katalikiškos žiniasklaidos plėtojamos minties trūkumas. Buvo aptartos galimybės, kaip vyskupai kartu su kunigais galėtų aktyviau prisidėti katalikiškos spaudos skatinime. Pasikonsultavusi su kunigais, Lietuvos Vyskupų Konferencijos Visuomenės informavimo priemonių komisija vėliau svarstys konkrečius būdus ir galimybes katalikiškai periodinei spaudai sustiprinti.
Lietuvos vyskupai atsižvelgė į seminarijų rektorių siūlymą ir nutarė prailginti pasirengimo kunigystei laikotarpį papildomais parengiamaisiais metais. Kad į seminarijas ateitų studijuoti tik savo misiją ir pašaukimą gerai suprantantys jaunuoliai, nutarta nuo šio rudens visų seminarijų studijų programą papildyti visiems privalomu propedeutiniu kursu. Šio kurso metu į seminarijas stojantiems jaunuoliams bus sudarytos sąlygos ištirti savo pašaukimą, geriau suprasti kunigo misiją šiandieniniame pasaulyje, sustiprėti dvasiškai ir savo mąstyme įtvirtinti krikščioniškąsias ir pilietines vertybes.
Vyskupai atsižvelgė į užsienyje gyvenančių lietuvių ir vyskupo Pauliaus Baltakio prašymą stiprinti pastoraciją kitose šalyse gyvuojančiose lietuvių bendruomenėse. Posėdžio metu kalbėta apie galimybę, kad Lietuvos Vyskupų Konferencija rūpintųsi užsienyje gyvenančių lietuvių pastoracija, paskirdama vieną arba du kunigus, tiesiogiai atsakingus už ganytojiškos veiklos už Lietuvos ribų koordinavimą. Ši galimybė toliau bus aptarta su vyskupu P. Baltakiu ir pristatyta Šventajam Sostui.
Lietuvos Vyskupų Konferencijos plenariniame posėdyje taip pat buvo skirta dėmesio ligonių pastoracijai. Pritarta siūlymui ištirti galimybę prie Lietuvos Vyskupų Konferencijos Sekretoriato įsteigti centrą, kuris būtų tiesiogiai atsakingas už ligonių piligriminių kelionių Lietuvoje ir į užsienio valstybes koordinavimą bei savanorių pagalbininkų parengimą.
Katalikų Bažnyčios Lietuvoje vadovai aptarė ir kitus tikinčiųjų bendruomenei aktualius klausimus.
Kitas plenarinis Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis vyks gegužės 28 – 30 dienomis Trinapolio vienuolyne Vilniuje.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos Sekretoriatas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija