Atnaujintas 2003 m. kovo 21 d.
Nr.23
(1127)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Lietuva
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dar karščiau melstis už taiką

JAV ir Didžiosios Britanijos karinėms pajėgoms toliau ruošiantis pulti Iraką, trečiadienį popiežius Jonas Paulius II dar kartą primygtinai paragino išsaugoti taiką. „Šią nerimo dėl taikos akimirką aš meldžiuosi už tai, kad atgytų troškimas siekti harmonijos ir susitaikymo”, - pasakė Katalikų Bažnyčios vadovas, kalbėdamas apie „brangią geros valios dovaną ir taiką visai žmonijai, pirmiausia tiems žmonėms, kuriems šiomis valandomis gresia karas“.
Tai buvo pirmas Jono Pauliaus II pareiškimas po to, kai Vašingtonas pateikė Irako prezidentui Sadamui Huseinui ir jo sūnums ultimatumą per 48 valandas išvykti iš šalies.


Paskutinis įspėjimas - karo pradžia?

Praėjusį antradienį, 3 val. ryto Lietuvos laiku, JAV prezidentas Džordžas Bušas kreipėsi į tautą su specialiu pareiškimu dėl Irako. JAV prezidentas pateikė ultimatumą Irako diktatoriui Sadamui Huseinui per 48 valandas kartu su sūnumis Udajumi ir Kusajumi palikti šalį. To nepadarius, prasidės masinė Jungtinių Valstijų ginkluotųjų pajėgų invazija į Iraką. Beje, S.Huseinas šiomis dienomis paskyrė jaunesnįjį sūnų Kusajų atsakingu už Bagdado ir Tikrito miestų gynybą. 1966 metais gimęs Kusajus, garsėjantis nepaprastu žiaurumu, vadovauja Irako saugumo sistemai. Jam taip pat pavaldūs Irako gvardijos daliniai bei jo tėvą saugančios specialiosios pajėgos.


Įvykių prieš karą pėdomis

Didžiosios Britanijos parlamente įvyko audringos devynias valandas užsitęsusios diskusijos dėl britų karinių pajėgų dalyvavimo Irako kare. Kairieji leiboristai buvo pateikę rezoliuciją, jog Didžioji Britanija neturi dalyvauti kare be Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sutikimo. Jeigu tokia rezoliucija būtų buvusi priimta, tai reikštų didelį smūgį premjerui Toniui Bleirui ir galėtų sukelti net vyriausybės krizę. Prieš šį lemtingą britų parlamento posėdį kairieji leiboristai kėlė didelį propagandinį triukšmą, vadindami premjerą T.Bleirą „vanagu“ ir JAV prezidento Džordžo Bušo pakaliku. Tačiau lauktos kairiųjų pergalės neįvyko. Premjero T.Bleiro politiką Irako klausimu ir britų karinių pajėgų dalyvavimą karinėse operacijose palaikė 412 parlamentarų, prieš buvo 129.