Atnaujintas 2003 m. kovo 26 d.
Nr.24
(1128)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Pasaulis
Laikas ir žmonės
Kultūra
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Mes niekada nenutolstam

„Literatūroje galioja taisyklė, kad nebūtina parašyti daug knygų, palikti gausų kūrybos palikimą, norint išlikti skaitytojų, literatūros mylėtojų ir žinovų atmintyje“, - turėdama galvoje lietuvių išeivijos poetę Aldoną Veščiūnaitę-Janavičienę, kalbėjo Kauno Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė poetė Aldona Ruseckaitė.
Šiuo metu poetė A.Veščiūnaitė-Janavičienė gyvena Australijoje ir šių metų pradžioje švenčia savo 80-ąjį gimtadienį. Jo pažymėti į Maironio muziejaus svetainę susirinko poetės kūrybos gerbėjai. Poetė yra buvusi šiame muziejuje, skaitė paskaitą, pastaruoju metu dažniau lankosi Vilniuje. Bet ir Kauno muziejininkai bei visuomenė domisi jos kūryba ir su džiaugsmu mini garbingą jubiliejų, kurį pasitiko deramai pasirengę. Išeivių literatūros skyriaus muziejininkė Daiva Bumbliauskaitė parengė išsamų pranešimą apie A.Veščiūnaitės-Janavičienės kūrybą ir gyvenimo vingius. Poetė išleido tris poezijos knygas ir užaugino penkias dukras. Šie gyvenimo faktai turbūt nenusileistų vienas kitam, juos padėjus ant skirtingų svarstyklių lėkštelių. Muziejuje parengta ekspozicija, iliustruojanti poetės gyvenimo ir kūrybinius kelius „…Mes niekad nenutolstam…“.
Savo autobiografijoje A.Veščiūnaitė-Janavičienė rašo, kad mėgsta šokti, dainuoti (ypač liaudies dainas), operą, simfoninę muziką, yra imli viskam, kas gražu ausims ir akims. „Mūsų poetė jubiliatė yra tikra dailininkė, skaitydamas jos poeziją, negali to nesuprasti ir nepajusti artimo ryšio su daile, profesionalaus jos išmanymo“, - savo įspūdžiais ir žiniomis dalijosi skaitovė Daina Kazlauskienė, ilgametė gyvojo žodžio almanacho „Ąžuolynas“ organizatorė, į Lietuvą iš pasaulio klajonių parvedusi ne vieną mūsų išeivijos rašytoją ir poetą.
Skaitovė ir bibliotekininkė D.Kazlauskienė teigė, kad A.Veščiūnaitės-Janavičienės kūryba yra labai intelektuali, joje daug metaforų, dažnai minimi žymių dailininkų vardai, ir ši poezija skirta skaityti sau, tyliai, bet susirinkusieji su malonumu klausėsi, kaip ją interpretuoja ne tik sau skaitovė D.Kazlauskienė.
Vakare skambėjo daug geros muzikos. Ją atliko smuikininkė Kristina Katavičiūtė, Kauno J.Naujalio gimnazijos moksleivis Algirdas Galdikas, 1-osios muzikos mokyklos moksleivis Tautrimas Januševičius, koncertmeisterė Edita Matulionienė.
Muziejaus direktorė A.Ruseckaitė ir D.Kazlauskienė vis apgailestavo, kad su mumis nėra pačios jubiliatės: jai tikrai patiktų ši graži muzika, ir ji džiaugtųsi visais į jos gimtadienį susirinkusiais poezijos ir kitų menų mylėtojų veidais.

Džiuljeta KULVIETIENĖ
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija