Atnaujintas 2003 m. kovo 26 d.
Nr.24
(1128)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Pasaulis
Laikas ir žmonės
Kultūra
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Tikėjimas ir kūryba nugalėjo sunkią ligą

Janina Šulcienė su lėlėmis

Reginos MACKELIENĖS nuotrauka

Apsilankęs Ukmergės vaikų lopšelio-darželio auklėtojos Janinos Šulcienės kūrybos parodoje, pasijunti tarsi vaikystės pievoje, kurioje šypsosi įvairiausių pasakų herojai. Pateiktos sausų puokščių kompozicijos, gražūs rankdarbiai. Kaip teigia pati autorė, tai jos pirmoji paroda, kurioje eksponuojami 16 pastarųjų metų darbų. Janina įsitikinusi, kad tikėjimas ir kūryba padėjo jai nugalėti sunkią ligą. J.Šulcienės eksponatai puošia ne tik draugų, pažįstamų, artimųjų namus, bet ir miesto knygyno vitrinas, darbovietę.
Į renginį, kuris vyko Ukmergės viešojoje bibliotekoje, atskubėjo rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Julius Zareckas, Kultūros centro darbuotoja Laimutė Dzigaitė, knygyno vedėja Genutė Pukienė, vaikų lopšelio- darželio “Eglutė” vedėja Meilė Jasevičienė, daug draugų.

Senolių kūrybinis kraitis

J.Šulcienė mano, jog kruopštumą ir kūrybinę ugnelę ji paveldėjo iš savo senolių. Janinos tėtis bei senelis pynė įvairius krepšelius, kraičio skrynias, kitus mielus daikčiukus. Vaikystėje lėlės buvo supuojamos iš vytelių pintuose vežimėliuose. Mama kruopščiai siuvinėdavo, ausdavo, pindavo iš vytelių vazeles, lėkštutes. Janina pasakoja, jog mama, pradėjusi siuvinėti darbą, patikėdavo jį baigti savo dukroms, kurios sąžiningai talkino.
Besimokydama ketvirtoje klasėje, Janina dalyvavo pavasario šventės konkurse. Peiliuku ant kiaušinio lukšto gražiai išskutinėjo pasakos apie strazdą ir lapę motyvą. Mokinukės margutis buvo pripažintas vienu gražiausių visoje mokykloje ir pelnė pirmąją vietą. Tuomet mažoji dailininkė buvo apdovanota 24 spalvų dažų dėžute ir pradėjo piešti.
Janina savo mokslus tęsė Panevėžio J.Švedo pedagoginėje mokykloje ir buvo gavusi pasiūlymą studijuoti dailę, tačiau tuo metu sunkiai sirgo mama, tad svajonė studijuoti dailę liko neįgyvendinta. Būdama septyniolikos metų, neteko mamos, tačiau jai ir dar dviem mažesnėms sesutėms netruko tėvo šilumos ir rūpesčio. Pasak J.Šulcienės, tėvukas ir skanių valgių pagamindavo, ir velykinius pyragus kepdavo.

Vakarai skiriami darbui

Janina, dirbdama vaikų darželyje, nuolat stengėsi sukurti ką nors gražaus. Iš pradžių buvo gražinamas grupės interjeras, vėliau puošiami koridoriai. Janina teigia, jog kiekvienas buityje atrastas daiktas, tiek sena šlepetė, tiek odos gabalėlis ar tuščia dėžutė, tinkamai panaudojami. Braidžiodama pievomis ir rinkdama įvairius augalus J.Šulcienė skiria jiems eiles. Susukti džiovinti klevo lapai virsta nuostabiausiomis rožėmis, kiti žolynėliai šnara pintose verbose, paveiksluose. Norėdama nudžiuginti artimuosius ir draugus, Janina dovanoja jiems vasara kvepiantį grožį.
Vaikų-lopšelio darželio auklėtoja drauge su savo mažaisiais “Naminuko” grupės auklėtiniais skutinėja velykinius margučius, rengia “žolių vakarus”, kuriuose mokosi ir darželinukų tėveliai. Prieš šv. Kalėdas vidinis Janinos grožis atsispindi sukurtuose angeliukuose. J.Šulcienė prisipažįsta neturinti savų vaikų, tad vakarai namuose skiriami naujų sumanymų įgyvendinimui, kūrybai.
Janina 14 metų dirbo Ukmergės vaikų lopšelyje-darželyje “Buratinas” bei 16 metų “Eglutėje”. Ji ypač dėkinga darželio vedėjai ir kolektyvui, nestokojančiam meilės, šilumos, užuojautos ir palaikymo, kurio Janinai pastaraisiais metais ypač reikėjo.

Šilti atsiliepimai

Į parodos atidarymą atskubėjusi jaunystės draugė, Ukmergės knygyno vedėja Genutė Pukienė padėkojo jai už nuoširdų bendradarbiavimą ir išradingumą. Šventiniai Janinos darbai prieš šv. Kalėdas, Velykas nuolat puošia knygyno vitrinas.
Lopšelio-darželio “Eglutė” vedėja Meilė Jasevičienė pagyrė savo išradingą darbuotoją, kuri ne tik dirba – vaikus ugdo, bet dar puošia ir darželio interjerą. Janina savo sukaupta patirtimi dalijasi su vaikų tėveliais, vadovauja seminarams.
Susirinkusieji šiltai atsiliepė apie parodą. J.Šulcienė ta proga padovanojo Ukmergės viešajai bibliotekai savo paveikslą, kuriame pavaizduoti koplytstulpiai.

Jolita ŽURAUSKIENĖ
Ukmergė

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija