Atnaujintas 2003 m. kovo 26 d.
Nr.24
(1128)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Pasaulis
Laikas ir žmonės
Kultūra
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Fantastika - šalia mūsų ir mumyse

Jau ne pirmi metai Kaune veikia Fantastikos mėgėjų klubas, vienijantis apie 30 narių. Skaičius - ne itin įspūdingas, bet jame susibūrę tikri fantastikos entuziastai. (O gal stinga daugiau informacijos, reklamos apie tokios bendrijos gyvavimą?) Tiesa, visoje šalyje šių bendraminčių žymiai daugiau, jie susivieniję ne viename mieste bei rajone. Tai žurnalistai, politikai, finansininkai, gydytojai, kitų veiklos sričių žmonės, neišsitenkantys savo įprasto gyvenimo rėmuose. Jie kartkartėmis susirenka draugėn ir diskutuoja apie šią gyvenimo dieną, jos ypatumus, technikos, medicinos pasiekimus, kosmoso užkariavimą, galimą žmonijos ateitį, kitus dalykus. Ne vienam klubo nariui tokie pamąstymai, domėjimasis pasaulio praeitimi, naujausiais žmonijos pasiekimais duoda pamatą didesniems apibendrinimams, įdomioms išvadoms, paremtoms fantastikos elementais. Šie žmonės tai išreiškia savo rašytiniuose darbuose - apsakymuose, apysakose, o netrukus bus ir romanas.
Tokius fantastikos kūrinius į gyvenimo šviesą jau penkeri metai išleidžia leidykla „Eridanas”. Jos profilis kaip tik yra fantastika. Štai ir šiemet ji išleido lietuviškų fantastinių kūrinių 320 puslapių knygą „Geriausia Lietuvos fantastika 2002„. Ji buvo pristatyta Kauno žurnalistų namuose įvykusioje popietėje, į kurią susirinko knygos autoriai, leidyklos vadovai, kiti fantastikos mėgėjai. „Eridano” vyriausiasis redaktorius Gintaras Aleksonis prisiminė, kad praeitų metų gegužę įvyko svarbiausias Lietuvos fantastikos mėgėjų renginys „Lituanicon 2002”. Birželį fantastikos fanai tris dienas iškylavo Neries upėje žaliuojančioje egzotiškoje saloje. Po to vyko kūrybinė stovykla prie Molėtų, renginiai „Fantropas” Pakruojyje, „Huconas” - Vilniuje. Visuose juose - įdomūs, prasmingi, intriguojantys pokalbiai, diskusijos fantastikos temomis. Nes fantastika - ne tušti iš piršto laužti pliauškalai, beprasmės situacijos, o realybės suvokimas, gyvenimo prognozės per fantastikos prizmę. Netgi gyvuoja tokia kryptis, kaip mokslinė fantastika, kurios šaknų nesunkiai aptiksime artimesnės ar tolesnės praeities rašytojų fantastų kūriniuose. Tai - skrydžiai į Mėnulį, Marsą, kitas planetas, povandeniniai laivai, grandioziniai miestai, statiniai vandenynų dugne, nematomas žmogus, pavojingų ginkluočių, žudančių bakterijų arsenalai nusikaltėlių rankose ir t.t.
„Eridano” leidykla yra išleidusi daug įvairių pasaulio rašytojų fantastų kūrinių iš „Pasaulinės fantastikos Aukso fondo”. Tai, pavyzdžiui, Franko Herberto „Kopa”, Andre Nortono „Ledo karūna”, Edmondo Hamiltono „Žvaigždžių karaliai”, Aleksejaus Kalugino „Tamsybių atspindžiai”, Aleksandro Gromovo „Lemingo metai„, Stepheno Kingo „Burtininkas ir kristalas” ir daugelis kitų. Su kai kuriais pasaulinio lygio autoriais leidykla palaiko glaudžius ryšius, gražiai bendrauja, tariasi.
„Eridano” vadovai džiaugiasi sulaukiantys vis brandesnių lietuvių autorių fantastikos kūrinių. Apie tai byloja ir penktoji jų antologija, kurioje įdėti dešimt septynių autorių kūriniai. Tenka apgailestauti, kad ne visi pateiktieji leidyklai šioje knygoje tilpo, nors ir buvo to verti. Bet dar bus šeštoji, septintoji ir dar daugiau antologijų.
O šioje penktojoje savo kūrybą spausdina Herta Matulionytė, Tomas Petrusevičius, Mirmeka Alba, Justinas Žilinskas, Gediminas Kulikauskas, Stasys Šarpnickis, slapyvardžiu pasirašęs Edas Gruzdas. Kai kurie, dar ganėtinai jauni autoriai jau vadinami veteranais, kiti literatūrinėje fantastikoje žengia pirmuosius, bet jau brandžius žingsnius. Apskritai šioje kūrybos sferoje vyrauja jauni autoriai. Nežinia, kuo tai paaiškinti. Gal jaunimas labiau domisi tuo, kas šią dieną nežinoma, neapčiuopiama, drąsiau žvelgia į ateitį, ją prognozuoja, eksperimentuoja galimomis situacijomis. Antai E.Gruzdas išsiskiria ypač vaizdinga kalba, gražiu žodingumu („Belaisvių pilis”). S.Šarpnickis savo apsakyme „Tėve mūsų” pasakoja apie iki 2135 metų išgyvenusį genetiškai modifikuotą žmogų. Tokių būta ir dar daugiau. Tačiau apie 80 proc. jų savo gyvenimą baigė savižudybe. Nepatyrė laimės, o prie bažnyčios durų savo dienas leidžia ir XXI amžiaus viduryje genetiškai modifikuotas pagrindinis apsakymo veikėjas. Pasirodo, prieš 120 metų „...įvyko klaida, jog nebuvo suderinti kažkokie genų refaktralai...”. Kūrinio autorius tarsi perspėja, kad negalima šiurkščiai brautis į Aukščiausiojo sukurtus dėsningumus, juos iškreipti, panaudoti piktam. Nors autorius nemini, bet kirbėte kirba mintis apie žmonių klonavimą, kūdikių žudymą motinų įsčiose, žmonijos pasiekimus mokslo ir technikos srityse tai pačiai žmonijai naikinti.
Fantastų popietėje buvo apdovanoti talentingiausi praeitų metų autoriai, kurių darbai išspausdinti antologijoje „Geriausia Lietuvos fantastika 2002”. Pirmosios vietos laimėtoja pripažinta kaunietė H.Matulionytė („Taalo žūtis”), antrąją vietą pelnė vilnietis E.Gruzdas („Belaisvių pilis”), trečiąją - Seimo darbuotojas J.Žilinskas („Lede”). Pasidžiaugta, kad po dienos kitos skaitytojus pasieks „Eridano” leidyklos meninio redaktoriaus Gintauto K. Ivanausko romanas „Laumės mėnuo”, pirmasis lietuvių fantastikos romanas po nepriklausomybės atkūrimo.
Dabar „Eridanas” rengia antologiją „Geriausia lietuviška fantastika 2003” ir kviečia fantastikos mėgėjus siųsti leidyklai savo kūrinius.

Benjaminas ŽULYS
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija