Atnaujintas 2003 m. balandžio 2 d.
Nr.26
(1130)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Kultūra
Laikas ir žmonės
Literatūra
Istorijos vingiai
Švietimas
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

„Genocidas ir rezistencija“

Apžvelgiame Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro išleistą vienuoliktąjį mokslinio žurnalo "Genocidas ir rezistencija" numerį.
Straipsnių skyriuje pateikti keturi straipsniai.
1.Bernardo Ivanovo "Chiune (Sempo) Sugiharos veiklos Kaune 1939-1940 m. probleminiai aspektai"(p.8). Straipsnyje nagrinėjama Japonijos konsulo Sugiharos veikla Kaune 1939-1940 metais. Kaune pirmasis tranzitines vizas į Kurasao (Nyderlandų kolonija Ramiajame vandenyne) pradėjo išdavinėti Nyderlandų konsulas Janas Zwartendijkas, šį darbą pratęsė ir Sugihara. Autorius rašo, kad žinomuose istoriografiniuose leidiniuose apie Sugiharos veiklą yra nemažai netikslumų bei romantinių apibendrinimų. Žydų atžvilgiu Japonija vykdė visai kitokią politiką negu Vokietija, o tai ir padėjo Sugiharai vykdyti kilnią misiją - nuo mirties išgelbėti daugybę žmonių.


Antrasis knygos apie Lietuvos karininkus tomas

Vasario 22 dieną Vilniaus įgulos karininkų ramovėje buvo pristatytas visuomenei daugiatomio leidinio “Lietuvos kariuomenės karininkai: 1918 – 1953” antrasis tomas. Jame abėcėlės tvarka pradedamos spausdinti Lietuvos kariuomenės karininkų ir karo kapelionų biografijos, iliustruotos nuotraukomis. Pirmą kartą pateikiama Lietuvos kariuomenės ir jos vadovybės struktūra 1918 – 1953 metais. Pateikiama žinių apie 1918-1940 metų karininkus, kariūnus, pakeltus karužais, leitenantais, 1940 metų laidos aspirantus, kariūnus ir karininkus, taip pat apie 1940 –1953 metų ginkluoto pasipriešinimo kovinių vienetų karininkus, kurių pavardės prasideda A-Č raidėmis. Knyga sukėlė ne tik karininkų, bet ir visuomenės didelį susidomėjimą, mat daugelio artimieji, senoliai, tėvai, giminaičiai yra tarnavę Lietuvos kariuomenėje.


Ko negalėjau nutylėti

Tokiu pavadinimu išėjo V.Dzedulionio grožinės prozos knyga, kuri atspindi įvairių laikotarpių (karo, pokario, Atgimimo) skaudžius Lietuvos žmonių gyvenimo įvykius. Tai apsakymai, apysakos ir novelės iš rašytojo gyvenimo patirties, susidūrus su MGB, NKVD ir KGB klasta, stribų žiaurumu, partizanų (miško brolių) kova.
Į visus įvykius žvelgiama berniuko, vėliau paauglio Vincuko akimis. Vincas iš pradžių yra tarsi pašalinis stebėtojas, bet vėliau ir pats įtraukiamas į pokario liūną - persekiojamas, patiria neteisybę, skurdą, mato žudynes, mirtį, bet visada išlieka žmogumi.