Atnaujintas 2003 m. balandžio 2 d.
Nr.26
(1130)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Kultūra
Laikas ir žmonės
Literatūra
Istorijos vingiai
Švietimas
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kelti šviesiųjų vertybių link

Literatūros almanachas „Varpai“ pažymi savo 60-metį. Knygynus pasiekė penkioliktas Atgimimo metais atnaujintų „Varpų“ numeris. Kaip ir sovietmečiu, Šiauliuose redaguojamas leidinys yra skirtas visai Lietuvai.
„Varpų - 2003(17)“ įžanginiame straipsnyje primenama, kad almanacho vardo autorius - pirmasis jo redaktorius prozininkas Kazys Jankauskas, o jo sumanytojas - būsimasis Sorbonos universiteto profesorius Algirdas Greimas.
1943-1944 metais išleistose knygose išspausdinti 30 rašytojų originalūs kūriniai, paskelbta straipsnių meno, kultūros klausimais, literatūros tyrinėjimų, recenzijų, vertimų. Tarp autorių - V.Krėvė, V.Mykolaitis-Putinas, B.Brazdžionis, A.Vienuolis, H.Radauskas J.Aistis, J.Baltrušaitis, F.Kirša, A.Miškinis, P.Vaičiūnas, V.Katilius, K.Bradūnas ir kt. Tos „Varpų“ knygos laikomos vienu vertingiausių ano meto leidinių. Atnaujintų „Varpų“ autoriais jau spėjo tapti apie 50 prozininkų, apie 70 poetų, nemažai literatūros tyrinėtojų, kritikų, kultūros istorikų. Yra ir pirmųjų „Varpų“ autorių, pasitraukusių į Vakarus.


Sielos atodangos

Ne vienas pastebėjome, kad tebėra gyvas iš sovietmečio atėjęs žmogaus įvaizdis, pradėtas formuoti poeto Lenino, premijos laureato: galinga figūra kojomis remiasi į žemės rutulį, galva siekia dangų, plačiai išskėstomis rankomis bando kuo daugiau aprėpti. Na ir kas, kad pasiligojusi ar pasenusi žmona ir vaikų motina apgyvendinta sodo namelyje (ar name), na ir kas, kad susirasta jaunesnė bei gražesnė, na ir kas, kad kai kurie poelgiai apipinti melu. Vis tiek tebeimponuoja platūs pečiai, stambi figūra – tai, kas visiems matoma. Tačiau žmogus nėra vien kūnas. Po išoriniu kiautu, tarsi ledu pasidengusioje upėje, pulsuoja intensyvus dvasinis gyvenimas, dažniausiai slepiamas nuo prašalaičio žvilgsnio, bet kartu su kūnu sudarantis žmogaus vienovę, todėl įdomus ir viliojantis tarsi neatsidengęs perlas. Ne kiekvienas kūrėjas ryžtasi sielos atodangoms. Keliolikos originalių ir verstinių (iš bulgarų kalbos) prozos knygų autorius Vygandas Račkaitis, pasirinkęs lyrinės miniatiūros žanrą, tam ryžosi. 2002 metų pabaigoje išleista jo knyga „Atodangos“ bus įdomi kiekvienam, kas ieško sąlyčio su Amžinąja Būtimi, kas nesitenkina materialiuoju pasauliu ir jo siūlomais malonumais.