Atnaujintas 2003 m. balandžio 4 d.
Nr.27
(1131)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Susitikimai
Laikas ir žmonės
Provincija
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Buitiniai rūpesčiai iš butų persikėlė į miestelio centrą

Pirtininkė Rima Ramanauskienė teigė, jog miestelio gyventojai pamėgo „savo“ pirtį
Kirpėja Jelena Klivickienė dirbti į Naujamiestį atvyksta iš Liberiškio

Iš kairės į dešinę: Naujamiesčio seniūnas Antanas Katinas, Viešosios įstaigos „Naujamiesčio komunalinis ūkis“ direktorius Valentinas Banys ir už tvarką skalbykloje atsakinga Joana Samulevičiūtė džiaugėsi neįgaliesiems įrengta skalbykla

Autoriaus nuotraukos

Apsikirpti plaukų, išsimaudyti pirtyje, o neįgaliesiems ir išsiskalbti nebereikia važiuoti į maždaug už penkiolikos kilometrų esantį Panevėžį. Šios buitinės paslaugos Naujamiestyje teikiamos vietoje.

Pro kaminą vinguriuoja dūmai

Uždarius Ragainių bendrovės pirtį, naujamiestiečiams iškilo problema, kur išsimaudyti. Miestelyje imta ieškoti patalpų, kuriose būtų galima įrengti pirtį. Kaip tik Naujamiesčio centre buvo parduodamas pastatas. Kažkada jame veikė buities paviljonas. Vėliau namas buvo privatizuotas. Bandė jame įkurti alaus barą, parduotuvę, tačiau prekiauti nelabai sekėsi, ir jie bankrutavo. Pastato savininkai sugalvojo namą parduoti. Iš savivaldybės biudžeto už jį buvo sumokėta apie 20 tūkst. litų. Rekonstruoti apšepusį namą apsiėmė konkursą laimėjusi UAB „Aukštaitijos statyba“. Beveik per du mėnesius statybininkai maždaug pusę namo pritaikė pirties reikmėms.

Už paslaugas - nedidelės kainos

Pirties aptarnavimu rūpinasi Viešoji įstaiga „Naujamiesčio komunalinis ūkis“. Ji veikia dvi dienas - penktadienį ir šeštadienį. Suaugusiesiems bilietas kainuoja keturis, paaugliams nuo dešimt iki šešiolikos metų - du, vaikams iki dešimt metų - vieną, pensininkams - tris litus. Pirtyje yra garinė ir dušai. Vanduo bei patalpos šildomi krosnį kūrenant malkomis. Pirtininkė, krosniakurė, kasininkė ir valytoja - Rima Ramanauskienė. Anksčiau medicinos sesele dirbusi moteris darbą čia gavo laimėjusi konkursą.

Vanduo - iš šachtinio šulinio

Vandentiekio vanduo yra pakankamai brangus. Buvo galvota, kaip jį atpiginti. Kažkas prisiminė, jog buvusio buities paviljono kieme buvęs šachtinis šulinys. Pasirodo, jis yra pakankamai gilus, žemėn suleista dvylika cementinių žiedų. Ištyrus vandenį, paaiškėjo, jog jis tinkamas naudoti. Dabar į pirtį vanduo pumpuojamas hidroforu. Šio šulinio vandens pakanka nusiprausti didelei grupei žmonių. Tik jo pristigus, naudojamasi vandeniu iš vandentiekio.

Nebeliko skalbimo rūpesčių

Naujamiestyje nemažai gyvena neįgalių žmonių. Po pernykštės vasaros karščių, išsekus šuliniams, skalbimas jiems tapo rimta problema. Neįgaliuosius lankanti socialinė darbuotoja jų skalbinius nešdavosi namo. Tai jai sudarydavo papildomų rūpesčių.
Pirties pastate neseniai pradėjo veikti neįgaliesiems skirta skalbykla. Jie ja gali naudotis nemokamai (turi atsinešti skalbimo miltelių). Skalbimo mašiną „Beko“ išrūpino Invalidų draugija. Ji yra ekonomiška. Patalpos skalbyklai buvo suremontuotos rajono biudžeto lėšomis. Skalbiama to paties šulinio, kuriuo naudojasi ir pirtis, vandeniu. Skalbykla veikia pirmadieniais ir penktadieniais. Joje tvarką prižiūri antros grupės invalidė Joana Samulevičiūtė. Ji dirba kaip savanorė.

Atidaryta ir kirpykla

Artėjant šventėms ar vykstant į svečius, naujamiestiečiams nebereikia rūpintis, kur būtų galima pasigražinti. Miestelyje jau veikia kirpykla. Ji įsikūrusi pirties pastate. Suteikti kirpimo paslaugas kas antrą dieną čia atvyksta Jelena Klivickienė iš Liberiškio. Moteris yra patyrusi kirpėja, ji dar dirba viename Panevėžio grožio salonų. J.Klivickienė turi verslo patentą. Mėnesiui jis kainuoja aštuonis litus (mieste jis atsieitų 75 litus). Vyrus čia apkerpa už penkis šešis, moteris - už septynis-vienuolika litų.
Miestelio gyventoja Virginija Mickevičienė kirpykloje lankėsi pirmą sykį. Moteris buvo dėkinga už puikų aptarnavimą. Už plaukų patrumpinimą iš jos tepaėmė aštuonis, kai mieste už tą pačią paslaugą ji būtų sumokėjusi dvylika trylika litų, ir jai nereikėjo išlaidauti kelionei į miestą.

Bronius VERTELKA
Naujamiestis
Panevėžio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija