Atnaujintas 2003 m. balandžio 9 d.
Nr.28
(1132)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Rinka
Darbai
Kultūra
Žvilgsnis
Mintys
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pasaulio dailės klasika Lietuvoje

Gustavo Dore iliustruota Biblija, kurią 1866 metais išleido Štutgarto leidykla Vokietijoje

Jeigu kas nors pasakytų, kad Kaunas yra kultūrinė provincija, tegu pirmas meta į mane akmenį, nes taip tikrai nėra, bent jau šiomis dienomis, kada Kauno dailininkų sąjungos galerijoje „Meno parkas“ veikia (balandžio 3 - gegužės 7 dienomis) bendras galerijos ir Liuksemburgo meno fondo „Euro Art“ projektas „Pasaulio dailės klasika Lietuvoje“. Projekto autoriai pristato parodą „Biblijos menas“, kurioje eksponuojami penkių žymiausių XIX ir XX a. pradžios pasaulio dailininkų originalūs kūriniai, atspindintys to meto Biblijos iliustravimo tradicijas ir technikas: Salvadoro Dali (1904-1989) Biblijos iliustracijos, atliktos heliografijos ir ofseto technika, Marko Šagalo (1887-1985), Oto Dikso (1891-1969), Gotfrydo Engelmano (1788-1839) litografijos bei Gustavo Dore (1832-1883) medžio raižiniai.
Minėtas Liuksemburgo meno fondas yra surinkęs nemažai vertingų privačių meno kolekcijų, kurias vežioja ir rodo įvairiose pasaulio šalyse. Paroda „Biblijos menas“, apkeliavusi nemažai valstybių, į Kauną yra atvežta tiesiai iš Vokietijos ir toliau keliaus į kitas Baltijos šalis. Taip jau atsitiko, kad projekto sąlygos lėmė nemalonią žiūrovams staigmeną – bilietas į parodą kainuoja dvylika litų (tačiau yra taikomos nuolaidos grupėms, moksleiviams, studentams, pensininkams ir menininkams). Tokioms staigmenoms mūsų sąmonė priešinasi, bet ar gali ji priešintis prieš norą pamatyti pasaulio dailės klasikos šedevrus?


Lietuvos Biblijos draugija Biblijos metais

Kaip aukštas dangus viršum žemės, taip mano keliai viršija jūsų kelius ir mano mintys – jūsų mintis… – šiais pranašo Izaijo žodžiais kunigas Vaclovas Aliulis, MIC, Lietuvos Biblijos draugijos prezidentas, pradėjo savo įvadinę kalbą LBD generalinės asamblėjos susirinkime. Lietuvos Biblijos draugija, 2002 metais šventusi savo dešimties metų jubiliejų, kovo 15 dieną susirinko į generalinę asamblėją aptarti savo veiklą. Šių eilučių autorei, tik prieš metus tapusiai LBD nare, buvo įdomu išgirsti apie veiklą sambūrio žmonių, kurių dauguma yra broliai evangelikai.
Ataskaitinį pranešimą pateikė LBD vykdantysis direktorius dr. Mykolas Mikalajūnas. Jis priminė, kad 2002-aisiais, LBD jubiliejiniais metais, buvo surengta konferencija, kurią savo apsilankymu pagerbė kardinolas A.J.Bačkis.


„Atmink ateinančius“

Šv.Adalberto ordino nariai Kardinolo V.Sladkevičiaus muziejuje

„Noriu priminti mums tokius gerai žinomus žodžius: kilnumas, didžiadvasiškumas, garbingumas, atsakomybė. Tai šio vakaro kertiniai akmenys, šio vakaro pamatas, ant kurio pasilypėję bandysime aptarti iš amžių glūdumos protėvių paliktą amžinybės spinduliu švytinčią didžiosios būties viziją: kas mes, iš kur mes, kokie mes, ką mes gavome iš praeities, kaip mes dvasinį paveldą saugome, kaip jį gausindami perduodame?“ - taip į susirinkusiuosius popietėn „Memento posteri“ susitikti su Čekijos šv.Adalberto (Vaitiekaus) riterių ordino Lietuvos komanda Kardinolo Vincento Sladkevičiaus muziejaus svetainėje kreipėsi šio muziejaus direktorė Irena Petraitienė. Kauniečiai gausiai susirinko į Kardinolo svetainę, kurioje ordino nariai papasakojo apie save ir Šv.Adalberto (Vaitiekaus) riterių ordiną, jo istoriją.