Atnaujintas 2003 m. balandžio 9 d.
Nr.28
(1132)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Rinka
Darbai
Kultūra
Žvilgsnis
Mintys
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ieškant ateities politikoje

Nešvarus verslas?

Lietuvoje politika stipriai veikia daugelį piliečių. Ypač tuos, kurie, be ypatingo sugebėjimo, politiką, kaip nesunkiai pelnomą duoną, pasirinko pagrindiniu užsiėmimu. Ji veikia, žinoma, ir tuos, kurie yra verčiami su ja palaikyti ryšius. Juk gauti padoresnę tarnybą ar darbą yra politika. Geresnis sklypas Vilniuje ar Kaune už žemoką kainą taip pat įsigyjamas politikuojant. Net ir didesni kyšiai būna politikos įtakoje. Tačiau ji, politika, kartais virsta žarijomis, stumdomomis nuogomis rankomis, nes žarsteklius susiranda tik gabiausieji ir sumaniausieji. Kiti nusisvilina pirštus.
Moksliškai apibūdinta politika - valstybės tvarkymo teorija ir praktika - sudaro ramų, nekaltą įspūdį kaip, pavyzdžiui matematika ar medicina. Tačiau savo nekaltumo politika nė viename krašte nėra visiškai išlaikiusi. Kur vyrauja diktatoriai, ten jos vardu laisvai gali siausti įvairios niekšybės. Demokratijos kraštuose, net subrendusios demokratijos, taip pat reikia atidžiai budėti, kad politikos iš kelio neišvestų pseudopolitikai. Niekingų veiksmų, vykdomų už nepermatomos politikos skraistės, pasitaiko Anglijoje, Prancūzijoje, JAV ir kituose senos demokratijos kraštuose. Tačiau ten jie dažnokai lieka pastebėti ir „atlyginti“. Dėl šių ydų politika kai kada laikoma „nešvariu verslu“ ir nepribrendusiose šalyse net dori politikai pagarbos nesusilaukia. Tik išrinkti aukštoms pareigoms jie pajaučia savo reikšmę, nors ir tada, juos gerbiant, yra daug veidmainiškumo.


Persisotinimas laisve

Saldus žodis laisvė, saldus tiems, kurie dešimtmečius nešė vergijos pančius, saldus tiems, kurie gyvena vien interesais, hedonistinių poreikių tenkinimu, kuriems visos vertybės matomos tik buityje, o ne būtyje.
Liberalizmas (lot. liberalis – laisvė), apvilktas demokratijos rūbu, veda į palaidą, grasinančią žmogaus ir visuomenės būčiai, gyvenseną. Demokratija leidžia viską, ko nedraudžia įstatymai, o įstatymai, kai juos labai sutartinai priiminėja socialistiniai demokratai, socialistiniai liberalai, socialistų pagimdyti liberalai bei demokratiškieji liberalai, pasirodo, gali būti nukreipti ne į tautos ir valstybės kūrybą, o į griovimą. Taip yra Lietuvoje.