Atnaujintas 2003 m. balandžio 18 d.
Nr.31
(1135)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Laikas
Krikščionybė šiandien
Katalikų bendruomenėse
Ora et labora
Mums rašo
Darbai
Aktualijos
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Žemdirbiai prie Seimo

Šakių rajono žemės ūkio bendrovė nemokamai vaišino pienu

Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Daugiau kaip penki tūkstančiai iš įvairių Lietuvos rajonų atvykusių žemdirbių antradienį prie Seimo rūmų, Nepriklausomybės aikštėje, surengė įspėjamąjį protesto mitingą. Šios akcijos dalyvių plakatuose buvo reikalaujama padidinti žemės ūkio produkcijos supirkimo kainas, smerkiama Vyriausybė, Seimas, Prezidentas už lengvai pažertus, bet iki šiol nevykdomus pažadus.
Žemės ūkio rūmų pirmininkas Jonas Ramonas sakė, kad šiuo metu visose, be išimties, žemės ūkio sektoriaus šakose susiklostė kritiška padėtis. Pirmiausia - pieno gamyboje, čia žemdirbiai dėl smukusių kainų nuostolius skaičiuoja dešimtimis milijonų. Taip pat nenormalu, kai galvijų supirkimo kainos dengia vos apie pusę gamybos išlaidų. Apmaudu, bet užsienietiška kiauliena, kaip ir daržovės, jau baigia išstumti lietuvišką produkciją. Už pagamintą ir realizuotą žemės ūkio produkciją kaimas gauna apie 0,5 mlrd. litų mažiau nei prieš penkerius metus.
Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkė Genutė Staliūnienė teigė, kad būtina pieno gamybos ir supirkimo sistemą taip sureguliuoti, kad šios produkcijos kaina ir parama visiškai dengtų gamybos išlaidas. Vasarą, pasak jos, žemdirbys turi gauti 0,60 - 0,65 Lt už kg, žiemą, kai galvijai tvarte, - 0,70- 0,75 Lt už kilogramą pieno.
Nerimą žemdirbiams kelia ir prasta padėtis mėsos, grūdų, daržovių, cukraus gamybos srityse. Labai nepatenkinti gyvulių augintojai, nes jiems už gyvulius mokamos tik minimalios kainos. Todėl ūkininkai už realizuotus galvijus nori gauti po 3-3,5 Lt už kg gyvo svorio, už kiaules - po 3,30-3,8 Lt.
Po ilgų diskusijų buvo nuspręsta birželio mėnesį Seime perskirstant biudžetą kaimo reikmėms rasti papildomai 142 mln. litų. Be to, jau nuo kito pirmadienio bus pradedamos mokėti tiesioginės išmokos pieno ūkius turintiems žemdirbiams ir tam bus panaudoti 52 mln. litų.
Pasak žemės ūkio ministro Jeronimo Kraujelio, stengiamasi nenuskriausti visų - tiek stambesnių, tiek ir smulkesniųjų ūkių kaimiečių, tačiau pinigų kapšelis nėra bedugnis.

XXI, ELTA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija