Atnaujintas 2003 m. balandžio 30 d.
Nr.33
(1137)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Nuomonės
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Atmintis
Darbai
Žvilgsnis
Literatūra
Aktualijos
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Neišsipildžiusios viltys

Žadėję amerikiečiams ir britams kapą Irako dykumose ir pačiame Bagdade, Sadamas Huseinas ir jo parankiniai labai nuvylė Rusijos politikus ir ekonomistus. Maskvoje niekas nesitikėjo, kad atsitraukdama S.Huseino armija nesusprogdins ar nepadegs naftos verslovių ir gręžinių. Naftos verslovių padegimas iš anksto buvo vertinamas kaip baisus Irako keršto ginklas. Deja, šie Rusijos lūkesčiai neišsipildė. Karinė sąjungininkų operacija buvo suplanuota ir vykdoma taip, kad tokios katastrofos neįvyktų. Beveik visos naftos verslovės bei gręžiniai atsidūrė sąjungininkų rankose. Dėl to fakto Maskvoje (ir ne tik) kilo vos ne panika. Juk tai reiškia, kad netrukus pigi Irako nafta užlies pasaulio rinką kur kas anksčiau nei buvo manoma. Tokia pati nemaloniausia perspektyva yra tiktai šalims naftos eksportuotojoms. Ypač Rusijai ir Saudo Arabijai. Todėl, vos Vašingtonui pareikalavus, kad Jungtinės Tautos atšauktų naftos eksporto suvaržymus Irakui, tam bemat prieštaravo Rusija ir Saudo Arabija. Tokia Maskvos ir Rijado pozicija visiškai suprantama. Juk faktiškai nafta Rusijai - kone vienintelis ar bent jau didžiausias pajamų šaltinis, o naftos kainų kritimas pasaulinėje rinkoje - tai jau beveik tragedija.


Moldovos dienoraštis
3. Moldovos žvaigždė

Garbė nugali viską

Mano krašte dabar vasara. Girgždanti šulinio svirtis tuoj numalšins troškulį skaniu šaltu vandeniu. Ir štai vanduo jau pasemtas, maloni vėsa iš lėto numuša vasaros karštį. Iš šito šulinio geria visi – ir niekur neskubantys keliautojai, ir amžinai lekiančių automobilių keleiviai.
Nežinomas meistras, tiksliai atradęs vietą, džiugina žmones savo paprastu, žemišku rūpinimusi - vandens užteks visiems. Tai ne paprastas vanduo – tai gyvenimo skonis.
Tarsi šis vanduo buvo pirmieji Moldovos laisvės ir nepriklausomybės metai. Neįmanoma šito perduoti – tos nepaprastos būsenos žmonių atvertomis širdimis. Tada atrodė, kad dar šiek tiek pastangų – ir žmonės pakils dvasia, nusimes melo ir beteisiškumo naštą.