Atnaujintas 2003 m. gegužės 2 d.
Nr.34
(1138)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Aktualijos
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dalai Lama: „Krikščionys privalo tikėti Kristumi“

Dalai Lama

Tibeto dvasinis ir pasaulietinis vadovas Dalai Lama XIV, prieš išvykdamas į tradicinę trijų mėnesių atsiskyrėlio vietą, kaip ir priklauso kiekvienam budistų vienuoliui, davė interviu Rusijos savaitraščio „Argumenty i fakty“ žurnalistui Georgijui Zotovui. Štai keletas žurnalisto klausimų ir Dalai Lamos atsakymų, kurie iš tiesų labai įdomūs visų religijų tikintiesiems.

Įdomu, kodėl jūs kasmet trims mėnesiams tampate atsiskyrėliu ir su niekuo nebendraujate? Atsiskyrėlių, kurie gyvena toli nuo žmonių, kalnų olose ar miškų tankumynuose, yra kiekvienoje religijoje. Ką, jūsų nuomone, jie tuo stengiasi įrodyti?
Žmogus gali bendrauti su Dievu tik būdamas vienas. Kodėl būtinai oloje? Todėl, kad mieste ar kaime vienatvė neįmanoma. O maldai būtinas visiškas atsiskyrimas: tik tu ir Dievas. Kada mintys neužpildytos niekuo daugiau, bendravimas su Dievu tampa ypatingas. Suvoki, jog Dievas girdi ir supranta tave. Kiek skirti laiko tokiam bendravimui su Dievu, sprendžia pats žmogus. Aš atsiskyrėlio gyvenimą gyvenu tris mėnesius per metus. Tačiau mūsų kalnuose yra atsiskyrėlių vienuolių, kurie taip gyvena penkerius ir net dvylika metų. Per visą tą laiką jie nemato nė vieno gyvo žmogaus. Jiems atneša maisto bei vandens ir palieka visa tai iš anksto sutartoje vietoje. Prisimenu, kaip Ispanijos kalnuose sutikau šventą atsiskyrėlį, kuris jau daug metų gyvena vienas, maitindamasis tik duona, vandeniu ir arbata. Kai aš jo paklausiau, kam jis skiria savo meditacijas, jis atsakė trumpai: meilei.


Kas apginklavo S.Huseiną?

Pasaulio žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie įdomius radinius Irake. Aukštų Irako pareigūnų namuose rasta 40 aliuminio konteinerių su naujutėlaičiais JAV doleriais, kurių kiekviename buvo po keturis milijonus dolerių. Gretimame name, netoli Bagdado, rastos dar 84 dėžės su 336 mln. dolerių. Suėmus buvusį Irako finansų ministrą Hikmatą Ibrahimą al Azavi, manoma, kad tokių radinių bus daugiau. Gelbėdamas savo kailį eksministras gali nurodyti dar daugiau panašių slėptuvių.
Tačiau tai, ką JAV 3-iosios jūrų pėstininkų divizijos kariai rado vieno aukšto Nacionalinės gvardijos karininko seife, sukėlė neparastą sąjungininkų susidomėjimą. Seife buvo slapti dokumentai, atskleidžiantys Rusijos ir Baltarusijos ryšius su Iraku, ypač ginkluotės tiekimo srityje. Rastas žinomo pučisto Rusijos atsargos generolo Vladislavo Ačialovo laiškas Irako vadovybei, kuriame jis siūlo Irakui įvairiausių atsarginių dalių karinei technikai, pagamintai buvusioje Sovietų Sąjungoje ir Rusijoje. Sprendžiant iš kitų dokumentų, V.Ačialovo pasiūlymas buvo įvykdytas.