Atnaujintas 2003 m. gegužės 7 d.
Nr.35
(1139)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Aktualijos
Kultūra
Darbai
Nuomonės
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Balandžio 16-oji Seime

Kai kurių Lietuvos parlamentarų nuomone, balandžio 16-oji, kai Atėnuose buvo pasirašyta Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutartis, įeis į mūsų tėvynės istoriją. Ta diena prilygs Kovo 11-ajai. Abi datos žymi Lietuvos naujo gyvenimo posūkį vakarietiškos demokratijos, visų žmonių gyvenimo kokybės pagerėjimo link.
Balandžio 16-osios popietę Lietuvos Respublikos Seime vyko įvairūs renginiai. Pirmiausia buvo atidaryta paroda „Graikija lietuvių dailininkų akimis“. Prieš keletą metų septyni Lietuvos dailininkai dvi savaites gyveno Graikijoje. Jų sukurti Graikijos motyvais darbai mėnesį buvo eksponuoti Atėnuose. 2002 metais surengtos parodos Vilniaus rotušėje, Panevėžyje, Kėdainiuose. Net penki paveikslų autoriai atėjo į parodos atidarymą Parlamento galerijoje. Jų vardu kalbėjo dailininkas Giedrius Kazimierėnas. Jis buvo įsitikinęs, jog „gyvename dėkingą laiką, nes mažos valstybės, turinčios didelį kultūrinį patyrimą, praturtins Europos Sąjungą“.
Parodos kuratorė Seimo narė prof. Kazimiera Prunskienė sakė: „Lietuviams Graikija ir graikai yra labai prasmingos ir netgi egzotiškos sąvokos. Vilniečiai mėgsta vadinti Vilnių Šiaurės Atėnais. Filosofinė mintis, kultūra, išugdyta senojoje Graikijoje, turi sąskambį su Lietuvos ir viso Baltijos regiono dvasine, kultūrine raida“. Parodos atidarymo metu skambėjo graikų muzika.
Tuojau po šios parodos buvo atidaryta fotoekspozicija „Lietuva pakeliui į Europos Sąjungą“. Joje - įvairių fotografų darbai, atlikti per dešimt praėjusių metų.
Netrūko ir kalbų. Pasisakė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Seimo nariai Gediminas Kirkilas ir Nikolajus Medvedevas. Bene ilgiausią kalbą pasakė Graikijos ambasadorius Lietuvos Respublikai Nicolaos Couniniotis. Tam jis turėjo teisę. Juk šiuo metu Graikija pirmininkauja Europos Sąjungai. Ambasadorius pasidžiaugė Europos vertybių bendrumu. Tai vienija šalis, kurios pusę amžiaus buvo skirtingose politinėse sistemose. Nuo šiol sykiu kursime Europos ateitį, taikią, ramią ir darbingą. Europos Sąjunga turi ilgą gyvavimo patirtį, todėl neverta būgštauti dėl praradimų. Nė viena šalis iki šiol nesigailėjo dėl priklausymo Europos Sąjungai: suklestėjo jų kultūra, ekonomika. Balsavimo principas mažoms šalims palankesnis negu didelėms, galimi greitesni ekonomikos augimo tempai, susidaro sąlygos bendrojo vidaus produkto šuoliui, atsiveria sienos laisvam piliečių judėjimui. Demokratija įgauna naują išraišką - žmonės gyvens ir dirbs be jų gerovės apribojimų, bus galima lengviau spręsti regionines problemas. 450 milijonų gyventojų turinti ES bus ne tik didžiausia pasaulio ekonominė rinka, bet ir taikos bei stabilumo ramstis.
Graikijos ambasadorius, vienintelis iš kalbėtojų, pasveikino šalia stovėjusį prezidentą Valdą Adamkų, priminė jo pastangas priartėti prie Europos Sąjungos. Beje, prezidentui V.Adamkui, visą penkerių metų kadencijos laiką be perstojo dirbusiam, kad patektume į europinę erdvę, žodžio niekas nesuteikė. Jo darbo vaisius, be jokio sąžinės virptelėjimo, dabar skinasi kiti.
Parlamento galerijoje buvo stebima Sutarties pasirašymo ceremonija. Po to susirinkusius žmones linksmino muzikos grupės.

Aldona KAČERAUSKIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija