Atnaujintas 2003 m. gegužės 7 d.
Nr.35
(1139)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Aktualijos
Kultūra
Darbai
Nuomonės
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Žvilgsnis į ateitį
Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) dešimtmetis

Konferencijoje dalyvavo istorikas Edvardas Gudavičius

TS(LK) pirmininkas Vytautas Landsbergis (kairėje)
ir pirmasis partijos pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius

Algirdo Sabaliausko (ELTA) nuotraukos

Lygiai prieš dešimt metų įsikūrė Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai). Šios partijos branduolį sudarė Sąjūdžio žmonės, intelektualai, idealistai, susirūpinę krikščioniškųjų vertybių puoselėjimu, krikščioniškosios demokratijos kūrimu, laisvos ir nepriklausomos tėvynės ateitimi. Gegužės pirmąją Mokytojų namų Didžioji salė buvo pilnutėlė. Dešimties metų jubiliejų paminėti atvyko ne tik konservatorių atstovai, draugiškų partijų pirmininkai – Povilas Jakučionis, Rimantas Dagys, Ignacas Uždavinys, Vidmantas Žiemelis, bet ir Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas. Renginiui vadovavo Seimo nariai Rasa Juknevičienė ir Arvydas Vidžiūnas. Gegužės pabaigoje įvyks TS(LK) partijos suvažiavimas, kuris priims daug svarbių nutarimų. Dešimtmečio paminėjimas - tai šventė, linksma ir nuotaikinga, kai sakomos sveikinimo kalbos, tarsi gėlių žiedai beriami linkėjimai, įvardijami atlikti darbai. Buvo perskaitytas prezidento Valdo Adamkaus sveikinimas.
Atsistoję plojimais susirinkusieji sutiko partijos pirmininką, Sąjūdžio garbės pirmininką, atkurtos valstybės pirmąjį vadovą prof. Vytautą Landsbergį. Visi kalbėjusieji Seimo nariai V.Landsbergis, A.Kubilius, I.Degutienė, P.Jakučionis, Č.Juršėnas ir kiti garbingi svečiai prof. E.Gudavičius, R.Kupčinskas, Artūras Zuokas, R.Dagys, I.Uždavinys pripažino, kad TS(LK) yra rimta, stipri politinė jėga, dominuojanti dešiniojo sparno partija.
Per 1996-2000 metų Seimo kadenciją, kai daugumą sudarė TS(LK) ir krikščionių demokratų koalicija, buvo nutiesti tvirti ir tiesūs užsienio ir vidaus politikos bėgiai - tai eurointegracijos kryptis ir rinkos ekonomika. Tais bėgiais ir toliau juda mūsų valstybė į priekį.
TS(LK) yra nuosekli, principinga, išpažįstanti demokratines vertybes partija, atsiribojanti nuo pigaus, vienadienio populizmo, kuris greitai nuvilia žmones, įstumia juos į dar didesnę depresiją. Be sunkaus, įtempto darbo savaime niekas neatsiranda. Anot ekspremjero A.Kubiliaus, ir ateityje laukia nelengvi išbandymai. Į politiką reikia grąžinti protą ir išmintį, kurti brandžią politinę visuomenę, stiprią valstybę ir stiprią ekonomiką. Žinių ekonomika, naujoji programa - tai Lietuvos valstybės raida 15-20 metų perspektyvai.
Šiems tikslams Lietuvos visuomenė buvo brandinta daugiau nei dešimt metų. Dabar artėja žinių patikrinimas, pats rimčiausias egzaminas - gegužės 10-11 dienomis įvyksiantis referendumas. Buvo kviečiama ne tik patiems dalyvauti, bet ir kartu pakviesti abejojantį kaimyną, draugą ar pažįstamą. Tie, kurie turi automobilius, buvo raginami važiuoti į kaimus ir tomis Lietuvai lemtingomis dienomis atvežti į rinkimų apylinkes nuošaliau gyvenančius kaimo žmones. Prof. V.Landsbergis sakė: „Kreipiamės į visas demokratines jėgas, pakelkime jaunimą apginti savo ateitį, savo geresnį gyvenimą. Juk ne už Vyriausybę balsuosime, už savo vaikų geresnę ateitį“. Prof. E.Gudavičius kalbėjo: „Gegužės 10-11 dienomis atsakysime į klausimą, ar lietuviai yra tauta. Jeigu bus atsakyta neigiamai, jausiuos kaip neblaivių tėvų vaikas“. Buvo siūloma pasekti moksleivių referendume pareikšta valia - per 80 proc. moksleivių savo ateitį sieja su Europos Sąjunga.
Šventinėse kalbose pasigirdo ir savikritikos gaidelių. Prof. V.Landsbergis pastebėjo: „Supratau, kad reikia iš tikrųjų girdėti ir iš tikrųjų atjausti. Atjautos nepakako. Atsirado „žiaurios politikos“ sąvoka - tai spraga“.
Buvo bandyta atsakyti į klausimą, su kuriomis partijomis TS(LK) pakeliui. Telkimasis, konsolidavimasis, susiskaldymo įveikimas partijos viduje - savaime suprantami dalykai. Gerų vaisių davė ir tebeduoda bendras darbas su Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga. Tačiau to nepakanka. „Apkabiname krikščionis demokratus, sveikiname suartėjimą su kolegomis liberalais“,- sakė prof. V.Landsbergis.
Konservatorių jubiliejus baigėsi linksma vakarone. Koncertavo etnografiniai ansambliai „Ūla“ (vadovė - J.Bukantaitė), „Kadagys“ (vadovas - V.Račiūnas), „Pinavija“ (vadovas - V.Komka), „Jungėnų“ kaimo kapela, Žirmūnų gimnazijos pučiamųjų orkestras „Septima“ (vadovas - V.Skripkauskas), A.Ladygos vadovaujamas varinių pučiamųjų kvintetas, Atgimimo laikų bardas Algis Motuza su dukra Vaida, taip pat romantiškų dainų atlikėjas A.Dambrauskas.

Aldona KAČERAUSKIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija