Atnaujintas 2003 m. gegužės 7 d.
Nr.35
(1139)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Aktualijos
Kultūra
Darbai
Nuomonės
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Praeities įpročiai tebegyvuoja ir dabartyje
Dar kartą apie sovietinę kultūrą

Sovietinė kultūra per sovietinius kultūros namus buvo pradėta skleisti nuo pat 1940 m. birželio 15-osios, pirmosios į Lietuvą įsiveržimo dienos: iš pogrindžio išlindę komjaunuoliai per Kauną riedančius sovietų tankus pasitiko sveikindami rusiškomis sovietinėmis dainomis. Nauja Justino Paleckio vadovaujama valdžia tuojau pat pradėjo naikinti visa, kas per 22 metus buvo sukurta Lietuvos valstybėje: uždarė visas politines ir kultūrines organizacijas, jų spaudą. O didžiausią prievartą pajuto Katalikų Bažnyčia ir kitos religinės bendruomenės.


Įpratę pralaimėti

Lietuvos ir pasaulio dešiniesiems – laisviems žmonėms – seniai jau tikrų pergalių nebuvo. Ne pergalė ir karas Irake. Nežinome, ar reikėjo jo pradžios. Žinome, kad reikia karo pabaigos ir kad ji turi būti greitai. Bet pergalės nebus greitai, ir tai jau iš dalies pralaimėjimas.
Pralaimėjimas yra džiaugsmas viso pasaulio vergams, nes ir toliau jie galės vergauti. Tai yra jų didysis troškimas. Ne tik Irake – visur. Nelaisvose šalyse yra daug vergų, ne ką mažiau ir laisvomis vadinamose, taip pat ir beveik laisvoje Lietuvoje. Kai vergai nežino, kas jų šeimininkas ir kur jo ieškoti, tai šaukiasi nors ir Huseino.
Bet reikėtų liautis apie vergus kalbėti, nes su jais supanašėsime. Kalbėkime apie laisvus žmones ir būkime kaip jie. Ir kaip jie dabar pakelia tiek daug pralaimėjimų? Ar galima išlikti drąsiam, pergalių nematant?


Mūsų laukia didesnės galimybės

Mes, žemiau pasirašiusios Lietuvos moterų lygos narės, kreipiamės į visas moterų ir kitas nevyriausybines organizacijas, kad referendume aktyviai paremtų Lietuvos integraciją į Europos Sąjungą.
Europos Sąjunga - tai civilizuotų valstybių sandrauga, kurioje yra gerbiamos žmogaus teisės ir įstatymai, ugdomos tautinės ir krikščioniškosios vertybės, plėtojamas modernus, rentabilus, aukštosiomis technologijomis realizuotas ūkis.