Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Gegužės 10-11-ąją – referendumas dėl Lietuvos stojimo į ES
Apsispręsk!

Šiandien, gegužės 9-ąją, minime Europos dieną. O jau rytoj, gegužės 10-ąją, prasideda referendumas dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą. Referendumas tęsis ir gegužės 11-ąją.
Tautieti, katalike, Lietuvos pilieti! Jei tau svarbi Lietuvos ateitis, ateik gegužės 10-ąją ar 11-ąją į savo balsavimo apylinkę ir balsuok „už“ arba „prieš“ Lietuvos stojimą į ES. Taip tu neleisi vėl, po kelių mėnesių, kartoti šį referendumą ir švaistyti apie penkiolika milijonų litų, kurių taip reikia mūsų valstybei.
Tautieti, katalike, Lietuvos pilieti! Dalyvauk referendume, nepriklausomai nuo to, esi už ar prieš Lietuvos stojimą į Europos Sąjungą.
Jau kelios savaitės bažnyčiose platinamas lankstukas, raginantis balsuoti už Lietuvos narystę Europos Sąjungoje. Praėjusį penktadienį pateikėme joje spausdinamas Šventojo Tėvo ir Lietuvos kardinolo mintis. Šiandien supažindiname su arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus pasisakymu.

NEIŠNAUDOTI PROGOS BŪTŲ TIESIOG
NUSIKALSTAMA

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Vladimiro GULEVIČIAUS (ELTA) nuotrauka

Ką pasakytumėte tiems, kurie teigia, jog iš vienos sąjungos skausmingai išsivadavusiai Lietuvai reikėtų vengti stoti į kitą?
Sis teiginys yra demagogiškas. Negalima lyginti Sovietų Sąjungos su Europos Sąjunga. Pirmoji buvo sukurta prievartos būdu — visos šalys buvo pavergtos ir neturėjo galimybės išstoti, pasitraukti. Europos Sąjunga yra telkiama visai kitokiais pagrindais. Be to, labai sunku įsivaizduoti, kaip galėtume gyvendami Europoje izoliuotis nuo besivienijančios Europos. Įsijungimas į Europą nereikalauja, kad Lietuva aklai priimtų visus ES įstatymus, be to, liks atviros durys iš šios Sąjungos ir pasitraukti.
Lietuvos žmonės dažnai skundžiasi pavargę nuo permainų. Ar narystė Europos Sąjungoje neatneš dar didesnių sukrėtimų?
Tikrai galima pavargti nuo nuolatinių permainų, ypač jei jos neatneša nieko pozityvaus. Tačiau jeigu yra šansas gyventi panašiai, kaip gyvena Europos šalių žmonės, tai neišnaudoti šios progos būtų ne tik neišmintinga, bet tiesiog nusikalstama. Reikėtų daugiau mąstyti ir kalbėti ne apie sunkumus, kuriuos reikės įveikti permainų metu, bet apie tai, kaip gyvens mūsų vaikai. Be abejo, negalime tikėtis, kad, įstoję į Europos Sąjungą, neturėsime jokių sunkumų: jų turi visos valstybės. Tačiau su normaliais, demokratiškai besitvarkančiais partneriais visas problemas yra lengviau įveikti, nei tuomet, jei jas tektų spręsti pavieniui ar su neprognozuojamais kaimynais.
Ar Europoje nesumenkės taip ilgai puoselėta ir gaivinta lietuvybė?
Lietuvybė galėtų sumenkti tik tuomet, jei ja niekas nesirūpintų. Esu įsitikinęs, kad lietuvybė labiausiai kenčia dabar, nes daugelis lietuvių aklai garbina svetimus dievus. Europos Sąjungai mes būsime įdomūs tik išlaikydami savo kultūrą ir kalbą. Viskas priklausys nuo mūsų pačių. Jei mūsų švietimo sistema nepuoselės lietuvybės, tai ji sunyks savaime - Europos Sąjunga čia niekuo dėta.
Kaip nuramintumėte Europa nepasitikinčius kaimo žmones?
Smulkiesiems ūkininkams iš pradžių nebus lengva, tačiau tikrai lengviau, nei jie gyvena dabar. Kodėl? Įstojusi į Europos Sąjungą, Lietuva bus ekonomiškai stipresnė, todėl mūsų Vyriausybė turės realią galimybę labiau padėti tiems žmonėms, kuriems pagalba bus iš tiesų reikalinga. Tačiau jei neįstosime į Europos Sąjungą, valstybė net ir norėdama neturės iš ko paremti žemdirbių. Nepadės jokie streikai, nes, norint ką nors duoti, iš pradžių reikia turėti. Kaimo žmonėms derėtų surasti atsakymą į klausimą, ar kurstytojai prieš Europos Sąjungą, prisidengdami neturtingų žmonių interesų gynimu, nesiekia savo egoistinių tikslų.
Kodėl Lietuvos narystė ES svarbi Jums?
Žinau, kad, turėdama krikščioniškas šaknis, Europos Sąjunga toli gražu nėra idealiai krikščioniška. Tačiau aš mačiau, kaip gyvena žmonės įvairiose Europos valstybėse. Kadangi man ne vis tiek, ar lietuviai ateityje bus laimingi, rūpi, kokiu keliu pasuks Lietuva. Aš jaučiuosi man brangios tautos dalimi ir šiandien negaliu likti abejingas, matydamas nemažai žmonių, neapsisprendžiančių, ką pasirinkti.
Kodėl Lietuvos žmonės turi pareikšti savo valią gegužės referendume?
Kadangi nuo gegužės mėnesį vyksiančio referendumo rezultatų priklausys Lietuvos žmonių ateitis, dalyvavimas jame yra morališkai būtinas. Tikintis Dievą žmogus, nedalyvaudamas referendume, tiesiog nusikalstų apsileidimu, nes nuodėmė yra ne tik tuomet, kai darome blogą darbą, bet ir tuomet, kai apsileidžiame daryti gerą, reikalingą darbą, ypač jei dėl šio apsileidimo žmonės turėtų ateityje kentėti. Tikiu, kad gegužės 10-11 dienomis referendume dėl narystės Europos Sąjungoje dalyvaus ne tik visi katalikai, bet ir visi geros valios tautiečiai.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija