Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Tikra molinių puodų ir puodynių karalystė

Judita Leitaitė yra ne tik koncertavusi Vytauto Valiušio (kairėje) keramikos muziejuje, bet ir pati nužiedusi keletą puodų

Utenos rajono Leliūnų miestelyje, senojoje mokykloje, statytoje praėjusio amžiaus pradžioje, prieš dvejus metus duris atvėrė Vytauto Valiušio keramikos muziejus. Idėjai steigti muziejų pritarė ir Utenos rajono savivaldybė. Jos dėka senosios mokyklos patalpos pagal panaudos sutartį buvo neterminuotam laikui perduotos Utenos kraštotyros muziejui. Taip V.Valiušio keramikos muziejus tapo Utenos kraštotyros muziejaus filialu.

Viso gyvenimo kolekciją dovanojo muziejui

Kada beužsuktum į puodžiaus V.Valiušio dirbtuves Leliūnuose, visada rasi jį beplušantį prie žiedimo staklių, degimo krosnių ar minkantį molį. Nors molėtas nuo galvos iki kojų, nors pavargęs, bet visada linksmas ir patenkintas gyvenimu jis su pasididžiavimu išrodo visus naujus puodus ir puodynėles, o molinį ąsotį pakelia į viršų, pabarškina jį pirštais ir liepia klausytis skambesio. Tas stebuklingas molinio indo virpesys puodžiui yra pati subtiliausia muzika, nes į ją sudėta jo širdies dalelė, jo rankų šiluma, svajonės, idėjos, kūryba ir gimtosios Lietuvos žemelės, jos laukų ir miškų, kelių ir takelių, gėlių ir žolynų paslaptys.


Atsidavę menui

Valerija ir Juozas Bartuliai - aktyvūs saviveiklos propaguotojai

Lietuvos liaudies kultūros centras išaiškino geriausiai dirbančias šalies kultūros įstaigas. Geriausio kaimo kultūros centro vardas atiteko Panevėžio rajono Miežiškių kultūros centrui.

Toks įvertinimas nebuvo staigmena

Miestelyje, kuriame gyvena apie 700 žmonių, maždaug kas trečias gyventojas lanko kultūros centre vykstančias repeticijas. Jauniausiam amžiumi saviveiklininkui – tik ketveri metukai, vyriausiems – apie 75-erius.


Molėtai – Baltijos miestų sąjungoje

Įvažiuojant į Molėtus

Baltijos šalių miestai, siekdami glaudžiau bendradarbiauti, plėsti kultūrinius, prekybinius ryšius, dalyvauti naujuose tarptautiniuose projektuose, jungiasi į sąjungą. Joje – garsūs miestai: sostinės, kurortai, pramonės gigantai… Iš viso šiuo metu Baltijos miestų sąjungoje yra per šimtą narių. Tarp jų – septyni Lietuvos miestai.
Neseniai Panevėžyje vyko Baltijos miestų sąjungos valdybos posėdis, kuriame dalyvavo įvairių šalių atstovai. Jie į sąjungą priėmė Molėtus. Tai turbūt mažiausias miestas Baltijos miestų sąjungoje. Jame gyvena apie 7,5 tūkstančio žmonių, tačiau švarus, tvarkingas, gerai prižiūrimos gatvės, aikštės, vasarą daug gėlių, žalumos.