Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Liūdna sukaktis

Eidamas pro Nežinomo kario kapą Karo muziejaus sodelyje, nusilenkiu jam, visada pagalvoju, kas jis, iš kur. Aišku, tokių nežinomų karių, kurie mirė dėl tėvynės, buvo šimtai, o gal ir tūkstančiai.
Praėjo žiaurios raudonųjų komunistų ir rudųjų nacių okupacijos, nusinešdamos tūkstančius aukų. Vieni buvo nukankinti Sibiro platybėse, kiti sušaudyti kalėjimuose. Naciai žudė specialiai įrengtuose „fabrikuose“ - koncentracijos lageriuose. Amžinos atminties Adolfas Damušis tvirtino: „Nacių koncentracijos lageriuose žuvo 17000 lietuvių“.
1943 metais, pravėręs Štuthofo koncentracijos lagerio vartus, pagalvojau: kas buvo tas pirmas lietuvis, peržengęs šio lagerio slenkstį, iš kur jis, už ką jis čia nukankintas; kas jis - darbininkas, o gal žymus politikas, visuomenininkas, tėvynės mylėtojas? Jo sudeginto lavono pelenai gal buvo išblaškyti nuo jūros atklydusio nemalonaus vėjo ar išvežti į aplinkinių ūkininkų daržus - kaip trąša, o gal, susimaišę su kitų sudegintųjų pelenais, ilsisi didžiuliame pelenų kalne. Išrūko pirmojo kankinio, kaip ir daugelio kitų lietuvių, vardai, pavardės, jų gyvenimo kančia su aitriais krematoriumo dūmais.
Prieš 60 metų, 1943 m. kovo 16-17 d., pro Štuthofo vartus buvo įstumta Lietuvos miestuose nacių surinkta 46 žymių inteligentų grupė: keli profesoriai, generaliniai tarėjai, karininkai, teisininkai, mokyklų direktoriai, kunigai, studentai ir pora ūkininkų. Buvo kalbama, jog Vokietijos naciai keršija už tai, kad Lietuvos jaunimas, jų paveiktas, nestoja į vokiečių organizuojamus SS ir kitus dalinius.