Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Atvirų durų diena kunigų seminarijoje

Balandžio 5 dieną Vilkaviškio vyskupijos kunigų seminarijoje surengta atvirų durų diena. Ji prasidėjo vidurdienį seminarijos koplyčioje šv.Mišiomis, kurioms vadovavo ir pamokslą pasakė rektorius kan. Kęstutis Žemaitis. Per pamokslą rektorius kalbėjo apie kunigystę kaip apie savitą pašaukimą, kuris teikia džiaugsmą, bet kartu reikalauja ir aukos, ištikimybės. Būsimam kunigui svarbu turėti gerą pagrindinių žmogiškųjų vertybių pamatą, kuris pradeda formuotis nuo pat kūdikystės. Ant šio pamato toliau statomas dvasinis ir intelektualinis klieriko ugdymas.
Rektorius keliais bruožais paminėjo jaunos, o kartu ir senos Vilkaviškio vyskupijos kunigų seminarijos istoriją. Jos šaknys siekia 1826 metus, kai buvo įkurta seminarija Seinuose. Lygiai po šimtmečio ji gavo naujai įkurtos Vilkaviškio vyskupijos kunigų seminarijos vardą. Tuo laiku seminarija veikė Gižuose, bet 1930 metais persikėlė į naujai pastatytas patalpas Vilkaviškyje. Jos darbas buvo nutrauktas 1944-aisiais, o atnaujintas 1999 metais. Su šia seminarija įvairiais būdais susiję garsūs asmenys: vyskupai Vincentas Borisevičius ir Mečislovas Reinys, prelatas Mykolas Krupavičius ir kunigas kankinys Justinas Dabrila bei kiti. Dabartinis rektorius kan. K.Žemaitis linkėjo, kad ir šiandien ši kunigų seminarija išugdytų brandžias asmenybes, gerus dvasininkus.
Po šv. Mišių svečiams buvo pristatyta seminarijos vadovybė ir įvairias pareigas atliekantys klierikai, parodyta pačių seminaristų parengta vaizdajuostė apie gyvenimą seminarijoje. Šis filmas, prasidedantis ir užsibaigiantis Nedos atliekamos dainos „Eilinę dieną rojuj“ garsais, parodo seminarijos dieną nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro. Juostoje kūrybingai surinkti epizodai iš maldų koplyčioje, paskaitų, laisvalaikio.
Atvirų durų dienos proga taip pat išspausdintas informacinis lankstinukas apie Vilkaviškio vyskupijos Palaimintojo Jurgio Matulaičio kunigų seminariją bei stojimo sąlygas. Jau penktus metus atsikūrusi seminarija laukia vidurinį išsilavinimą turinčių doro elgesio jaunuolių, praktikuojančių katalikų, norinčių pasirengti kunigo tarnystei. Kadangi ši seminarija yra Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto filialas, ją baigusieji gauna ir teologijos bakalauro kvalifikacinį laipsnį.

Kun. Arūnas PONIŠKAITIS
Marijampolė

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija