Atnaujintas 2003 m. gegužės 9 d.
Nr.36
(1140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Atmintis
Istorijos vingiai
Gimtas kraštas
Rinka
Ūkis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Birželį – žemės ūkių surašymas

Alfonsas Mikelėnas

Artėja visuotinis žemės ūkių surašymas. Jis vyks visą birželio mėnesį. Surašymas bus atliekamas pagal Jungtinių Tautų rekomendacijas ir taps pasaulinio žemės ūkio surašymo dalimi. Žemės ūkio surašymas padės gauti išsamią informaciją apie esamą žemės ūkio padėtį: ūkių skaičių, jų dydį, žemės panaudojimą, pasėlių struktūrą, žemės ūkio darbuotojų skaičių, jų dirbtą laiką, gyvulių, technikos, pastatų kiekį. Visuotiniame žemės ūkio surašyme galės padirbėti maždaug 6 tūkst. surašinėtojų. Rūpimais ūkių surašymo klausimais „XXI amžiaus“ korespondentas Bronius VERTELKA kalbėjosi su Statistikos departamento prie Lietuvos Vyriausybės Biržų rajono skyriaus viršininku Alfonsu MIKELĖNU.

Ar būtinas žemės ūkių surašymas?
Prieškario Lietuvos žemės ūkį geriausiai apibūdina visuotinis surašymas 1930-aisiais. Jo duomenys aktualūs ir šiuo metu. Būsimasis surašymas užfiksuos naujojo šimtmečio pradžios žemės ūkio padėtį. Pagal gautus rezultatus bus vertinama žemės ūkio plėtra ir numatomos jos perspektyvos, į juos bus atsižvelgiama teikiant Europos Sąjungos paramą, valstybės dotacijas. Surašymas leis gauti tikslius duomenis, nustatant žemės ūkio produkcijos apimtis. Tai taps pagrindu realesnėms produkcijos pardavimo kvotoms nustatyti, neliks abejonių dėl statistikos patikimumo.
Ar daug ūkių Biržų krašte?
Jeigu turi daugiau nei vieną arą žemės, vadinasi, iš karto tampi žemės ūkio surašymo objektu. Tokių rajone yra 12 356. Dar 4 985 ūkiai – tai žemė sodų bendrijose ir valdos prie namų mieste.


Kaimo jaunimas žvelgia į Europą

Nuo ūkininkavimo - prie verslo

Nuošalyje nuo žengimo į Europos Sąjungą nelieka ir šalies jaunieji ūkininkai. Tai - mūsų kaimo ateitis, perspektyva į šviesesnę dieną. Juk ne paslaptis, kad ne vien į mūsų miestus, bet ir į užsienį iš kaimo išvyksta nemažai jaunimo. Tai ne išeitis, ne sprendimas, siekiant pagerinti savo ir savo vaikų gyvenimą. Tad ar kaimo jaunimą išgelbės Europos Sąjunga?
Šias mintis nagrinėjo į Lietuvos žemės ūkio rūmus susirinkę Lietuvos jaunųjų ūkininkų ratelių sąjungos nariai, kurių Lietuvos kaime yra apie 4200. Tai visos šalies mastu nėra labai daug, tačiau juk ne visi jauni mūsų kaimo žmonės yra šios bendrijos nariai. Bet ir tai - nemažas svoris kaimo bendruomenės balanse. Dera prisiminti, kad dabar apie 60 proc. ūkininkaujančių žemdirbių yra 60 metų ir vyresni (38 proc. jų turi vos pradinį išsilavinimą). Tai kelia nerimą.


Žemė - dvasinių vertybių tęstinumas

Prieš dešimt metų įsikūrė Lietuvos ūkininkų draugija “Tėviškės žemė”. Dešimtą kartą susirinkę į savo konferenciją Kaune, Technologijos universiteto Mechanikos fakulteto salėje, jos nariai kalbėjo, kaip sutvarkyti paveldėtus iš tėvų ir senelių ar kitokius savo turimus ūkius, paverčiant juos gražiomis, vaizdžiomis sodybomis, rekreacinėmis poilsio zonomis. Jose skatinama auginti ir daug kur auginama ekologiškai švarios daržovės, uogos, vaistažolės, turima gyvulių, paukščių, žydi sodai.
Draugijos pirmininkas, KTU inžinierius konstruktorius dr. Zigmas Naujokaitis priminė, kad šiame ūkininkų susivienijime yra apie pusantro šimto narių - nedidelė dalis daugiatūkstantinėje ūkininkų bendruomenėje. Tai žmonės, besirūpiną ne vien savo verslu, praktine nauda, o pirmiausia - savo tėviškės grožiu, tvarkingumu, tradicijomis. Kaip minėjo ir kiti konferencijos dalyviai, žemė – tai ne tik žemės ūkio produktų gamybos priemonė, bet ir dvasinių vertybių tęstinumas, gyvenimo būdas, dorovės poreikis. Paprastai tokie ūkiai nėra itin stambūs, tad jų šeimininkai susiduria su smulkiesiems ir vidutiniesiems ūkininkams būdingais sunkumais bei problemomis, nes jie valstybės nėra dosniai remiami. Kaip kituose ūkininkų susiėjimuose, taip ir čia buvo priekaištaujama, kad didžiausias valdžios dėmesys ir parama yra skiriami stambiesiems ūkininkams, nors daugiausia žemės ūkio produkcijos dabar pagamina kaip tik smulkesnieji ir vidutinieji ūkininkai. Z. Naujokaitis su pasipiktinimu kalbėjo apie vadinamąjį saugiklių įstatymą, parduodant žemę kitiems žmonėms. Tai, jo nuomone, yra tikra represija prieš tėviškės žemės savininkus, kuriems apribojamos teisės perduoti savo žemę, pavyzdžiui, savo giminėms.